Huawei Mate 20 Pro review

Το smartphone που κάνει τα πάντα

Στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν η Apple παρουσίασε τα νέα της iPhones, η Huawei βγήκε στα social media, με ένα καυστικό μήνυμα: «ευχαριστούμε που δεν άλλαξες τίποτα, τα λέμε στο Λονδίνο στις 16 Οκτωβρίου», ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωνόταν το Huawei Mate 20 Pro.

Ήταν αν δεν κάνω λάθος η πρώτη φορά που η κινεζική εταιρεία θέλησε να απευθυνθεί σε επιθετικό τόνο στην αμερικανική, κίνηση που ήταν σαφές δείγμα των διαθέσεών της αλλά και αυτού που προετοίμαζε. Της νέας της ναυαρχίδας, που σίγουρα εντυπωσίασε την ημέρα της παρουσίασής του και εδώ και λίγες ημέρες πλέον κυκλοφορεί στην αγορά. Το Huawei Mate 20 Pro είναι η καλύτερη συσκευή που έχει παρουσιάσει ποτέ η Huawei, ένα ολοκληρωμένο smartphone, με πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

 

Ανανέωση

Σε αντίθεση λοιπόν με την Apple, που δεν άλλαξε πολλά πράγματα στις νέες της συσκευές, η Huawei προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα σημεία του Huawei Mate 20 Pro, που μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια αγοράς μιας συσκευής. Στο design και την κατασκευή, που ανανεώθηκαν και ξέφυγαν από τις φόρμες και τα υλικά που μας είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα μοντέλα. Στις λειτουργίες, αλλάζοντας κάποιες, προσθέτοντας μερικές ακόμα, προσφέροντας στο χρήστη ότι πραγματικά χρειάζεται αλλά και στον εξοπλισμό του, ο οποίος δυνάμωσε, ώστε να προσφέρει τις επιδόσεις που επιθυμεί ακόμα και ο πιο απαιτητικός χρήστης. Κινήσεις που φανερώνουν ότι τη διάθεση της κινεζικής εταιρείας να παρουσιάσει μια top πρόταση σε όλα τα επίπεδα. Top πρόταση που δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω αλλά τελικά αφορά και την τιμή διάθεσης της συσκευής (1049 ευρώ), η οποία αντιπροσωπεύει την θέληση της Huawei να δείξει ότι είναι ισότιμος κατασκευαστής σε όλα τα επίπεδα με τα δύο άλλα μεγάλα ονόματα του κλάδου (Samsung, Apple). Μια κατεύθυνση που εκφράστηκε πριν από μερικούς μήνες με το P20 Pro και συνεχίζεται με το Mate 20 Pro. Ας τα πάρουμε από την αρχή…

   

Premium χαρακτήρας

Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω θέλουν να καταδείξουν μια προσπάθεια αλλαγής εικόνας, αυτή η προσπάθεια στο Huawei Mate 20 Pro ξεκινάει από την εξωτερική εμφάνιση. Το νέο smartphone της κινεζικής εταιρείας δεν μοιάζει σίγουρα με καμία προηγούμενη πρόταση της σειράς Mate αλλά και οποιαδήποτε άλλη συσκευή της. Στις σχεδιαστικές γραμμές, στην αίσθηση που σου αφήνουν τα υλικά κατασκευής, στην οθόνη, ακόμα και στην πίσω πλευρά της συσκευής.

Ο συνδυασμός γυαλιού και αλουμινίου μπορεί να προσθέτει βάρος αλλά ταυτόχρονα προσθέτει κύρος, στιβαρότητα και premium χαρακτήρα στη συσκευή, αντανακλώντας στο χρήστη την αίσθηση ότι έχει στα χέρια του ένα πολύτιμο smartphone. Η υιοθέτηση της κυρτής –στα πλαϊνά μέρη- οθόνης, θυμίζει τα αντίστοιχα κορυφαία μοντέλα της Samsung αλλά από την άλλη πλευρά προσθέτει κομψότητα και καλαισθησία στην πρόταση της Huawei. Αντίστοιχα, ανάλογα με το χρώμα του, η πίσω πλευρά του Huawei Mate 20 Pro δίνει και μια διαφορετική αίσθηση. Το μαύρο είναι το πιο αυστηρό, το twilight, όπως και στο P20 Pro μας δίνει το όμορφο παιχνίδι με το φως, ενώ στις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου τη «μονοτονία» του χρώματος σπάει ένα επαναλαμβανόμενο μικρό μοτίβο, ενώ και η επιφάνεια της συσκευής είναι λιγότερο ολισθηρή σε σχέση με τα άλλα δύο χρώματα.

Η μπροστινή όψη του Huawei Mate 20 Pro καταλαμβάνεται κατά σχεδόν 93% από την οθόνη των 6,39 ιντσών. Ο λόγος αυτός της οθόνης προς την επιφάνεια είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο της εταιρείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη ενός μεγάλου notch (εγκοπής) στο πάνω μέρος της, αλλά και την ενσωμάτωση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσα στην οθόνη. Το πρώτο ίσως ξενίσει, αν και ξεχνιέται όσο περνούν οι μέρες, ενώ το δεύτερο είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό το Mate 20 Pro, αφού είναι λιγοστά τα τηλέφωνα που έχουν προχωρήσει σ’ αυτήν την αλλαγή.  

Τεχνολογίας OLED, με ανάλυση 3120 x 1440 pixels, η οθόνη του Mate 20 Pro προσφέρει συνολικά ένα εξαιρετικό περιβάλλον θέασης περιεχομένου εν κινήσει. Τα χρώματα είναι ζωντανά, η ποιότητα δεν επηρεάζεται από τη γωνία θέασης, ενώ η φωτεινότητά της είναι κάτι παραπάνω από καλή. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο ότι μέσα από το μενού μπορείς να προσαρμόσεις τη θερμοκρασία χρώματος, είτε επιλέγοντας κάποια από τις προεγκατεστημένες είτε ορίζοντας εσύ τη θερμοκρασία που επιθυμείς. Στη default θέση, η συσκευή «ανιχνεύει» τις συνθήκες του περιβάλλοντος φωτισμού και επιλέγει την ιδανική.

 

Η φωτογραφία με το Mate 20 Pro είναι πραγματική απόλαυση

Λέγαμε πριν μερικούς μήνες ότι το Huawei P20 Pro είναι το καλύτερο smartphone στον τομέα της φωτογραφίας. Ξέχασέ το! Ο νέος κυρίαρχος στην κατηγορία αυτή είναι το Mate 20 Pro. H συνεργασία της Huawei με τη Leica φθάνει στην κορύφωσή της (μέχρι στιγμής) με στόχο να προσφέρουν στο χρήστη μια εξαιρετική εμπειρία.

Το Huawei Mate 20 Pro είναι και αυτό εξοπλισμένο με τριπλό σύστημα φακών, όμως διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα μοντέλα, από το P9 και έπειτα, στο νέο smartphone δεν θα βρούμε τον ασπρόμαυρο φακό. Στην θέση του η Huawei τοποθέτησε έναν υπερευρυγώνιο, εστιακής απόστασης 16mm και ανάλυσης 20MP, διευρύνοντας τους φωτογραφικούς «ορίζοντες» του χρήστη.

Εκτός του υπερευρυγώνιου οι άλλοι δύο φακοί είναι και αυτοί που συναντάμε και στο P20 Pro. Ο στάνταρ, εστιακής απόστασης 27mm και ανάλυσης 40MP και ο portrait 80άρης και ανάλυσης 10MP. Ο συνδυασμός των τριών φακών προσφέρει στο φίλο της φωτογραφίας την ευχέρεια να «εφευρίσκει» κάδρα και λήψεις, ανεξάρτητα από την απόσταση του βασικού αντικειμένου της λήψης αλλά και να παίζει με διάφορες οπτικές γωνίες και τις δυνατότητες που προσφέρει ο κάθε φακός. Όπως ίσως γνωρίζουμε κάθε φακός, ανάλογα με την εστιακή του απόσταση έχει και διαφορετικές ιδιότητες, πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το θέμα μας. Στον υπερευρυγώνιο για παράδειγμα (όπως θα παρατηρήσετε και από τα δείγματα των φωτογραφιών) θα δείτε ότι οι γραμμές τείνουν να παρεκκλίνουν από την ευθεία, όσο φεύγουμε από το κέντρο του κάδρου, ενώ οι εικόνες έχουν μια πολύ πιο έντονη προοπτική. Όσο μεγαλώνει η εστιακή απόσταση τα φαινόμενα αυτά μαλακώνουν.

Δείτε μερικά δείγματα φωτογραφιών που τραβήξαμε με το Huawei Mate 20 Pro. Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Στο Huawei Mate 20 Pro η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στο κομμάτι της φωτογραφίας είναι ακόμα εντονότερη, αφού η κάμερα της συσκευής μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα περισσότερες σκηνές και αντικείμενα, διαμορφώνοντας αυτόματα τις ρυθμίσεις φωτογράφισης. Όπως είχα γράψει από την αρχή της ενσωμάτωσης του ΑΙ στη φωτογραφία έχω τις ενστάσεις μου, αφού η χρήση της έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας και του κορεσμού των χρωμάτων. Είναι εντελώς προσωπικό και ίσως ο μέσος χρήστης να έχει εντελώς διαφορετική άποψη αφού μπορεί να τραβήξει άμεσα μια φωτογραφία, με την κάμερα να ρυθμίζει μόνη της τις συνθήκες λήψης. Στο βασικό αυτό κανόνα μου σχετικά με το ΑΙ έχω μια εξαίρεση, όπως είχα αναφέρει και στο P20 Pro. Τη νυχτερινή λήψη. Στο Mate 20 Pro τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα γιατί ο χρόνος έκθεσης δεν είναι προρυθμισμένος στα 4 δευτερόλεπτα αλλά ο χρήστης μπορεί να το αφήσει στο αυτόματο ή να επιλέξει ο ίδιος αυτόν που επιθυμεί. Αυτό που παραμένει αξιοθαύμαστο είναι πως η κάμερα του Mate 20 Pro καταφέρνει να παρουσιάζει ένα καθαρό αποτέλεσμα σε λήψεις μακράς έκθεσης, χωρίς να εμφανίζεται το φαινόμενο του τρέμουλου.  

Τα ωραία πραγματάκια που προσφέρουν οι κάμερες του Huawei Mate 20 Pro δεν σταματούν όμως εδώ. Μια ιδιαίτερα χρήσιμη νέα δυνατότητα είναι η λήψη φωτογραφιών από εξαιρετικά κοντινή απόσταση, μόλις 2,5 εκατοστών. Και εδώ ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι. Η κάμερα αναγνωρίζει ότι το αντικείμενο βρίσκεται πολύ κοντά και γυρνάει σε macro mode ώστε να εστιάσει (Super Macro η ένδειξη που αναγράφεται στην οθόνη).

Εκτός της τεχνητής νοημοσύνης στο Mate 20 Pro την εμφάνισή της κάνει και η επαυξημένη πραγματικότητα. Όχι εδώ πλέον ο στόχος δεν είναι η… τέχνη αλλά το παιχνίδι και η σύνδεση του φυσικού με τον online κόσμο. Ενεργοποιώντας το συγκεκριμένο μενού ο χρήστης μπορεί με την κάμερα του να σκανάρει ένα QR code, να αναγνωρίσει τη γλώσσα ενός κειμένου και να το μεταφράσει, να φωτογραφίσει ένα αντικείμενο και να βρει άμεσα ενημερωτικό υλικό στο Internet για το ίδιο ή παρόμοια αντικείμενα και πόσο αυτά κοστίζουν, όπως επίσης και για να μάθει τις θερμίδες του γλυκού που έχει απέναντί του.

Στο φωτογραφικό μενού θα βρείτε πλήθος εφέ και φωτογραφικών φίλτρων για το κύριο σύστημα φακών ή τη selfie κάμερα των 24MP, ακόμα και για τα video που θα τραβήξετε.

 

Αυτονομία και reverse charging

Από το περυσινό Mate 10 η Huawei είχε δείξει ότι έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία που θέλει να προσφέρει στο χρήστη. Από τότε μέχρι και το Mate 20 Pro τα πράγματα διαρκώς βελτιώνονται, αφού στο Mate 20 Pro ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια ακόμα μεγαλύτερη μπαταρία 4.200mAh, συνεπικουρούμενη βεβαίως από την έξυπνη διανομή των πόρων του νέου επεξεργαστή Kirin 980. Είναι βέβαιο ότι φεύγοντας το πρωί με πλήρως φορτισμένη τη μπαταρία δεν πρόκειται να αναζητήσεις το φορτιστή στη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που προέκυψαν. Το βράδυ που θα επιστρέψεις σπίτι θα έχεις ακόμα αρκετό απόθεμα ενέργειας που θα επαρκεί για να σε βγάλει ακόμα και τις πρώτες ώρες του επόμενου πρωινού, αν τυχόν ξεχαστείς και δεν βάλεις το τηλέφωνο στην πρίζα.

Επιπρόσθετα, η ταχεία φόρτιση στο Mate 20 Pro είναι ακόμα καλύτερη, με τη Huawei να υποστηρίζει (και να αποδεικνύεται στην πράξη) ότι η ταχύτητα φόρτισης από 0 έως 70% της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά.

Η συσκευή προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, ενώ ως κερασάκι έρχεται και η δυνατότητα αντίστροφης ασύρματης φόρτισης. Επιλέγοντας από τις ρυθμίσεις τη συγκεκριμένη επιλογή και τοποθετώντας ένα άλλο κινητό (που επίσης υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση) μπορούμε να του δανείσουμε λίγη από την ενέργεια του Mate 20 Pro. Είναι μια χρήσιμη δυνατότητα για έκτακτες περιπτώσεις και ως τέτοια η Huawei βάζει ως όριο το 6% της φόρτισης σε κάθε επαφή των δύο συσκευών.

 

Αναγνώριση προσώπου και άλλα καλούδια

Ανέφερα επιγραμματικά στις αρχές του κειμένου την ενσωμάτωση του αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη, όμως ο συγκεκριμένος τρόπος ασφαλής πρόσβασης δεν είναι ο μόνος βιομετρικός που προσφέρει η συσκευή. Επιπρόσθετα, έρχεται και η αναγνώριση προσώπου, με παρόμοιο τρόπο με εκείνον της λειτουργίας Face ID στο iPhone. Από την εμπειρία που είχαμε η συγκεκριμένη λειτουργία δουλεύει αρκετά καλά όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι καλές, όμως σε χαμηλό φωτισμό δείχνει να μην είναι τόσο αξιόπιστη. Τέτοιο πρόβλημα δεν έχει προφανώς ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων της οθόνης. Στην πράξη ο συγκεκριμένος αναγνώστης αποδεικνύεται λίγο πιο αργός σε σχέση με τις αντίστοιχες υλοποιήσεις εκτός οθόνης, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται και στο νηπιακό στάδιο αυτής της εφαρμογής.

Από τα υπόλοιπα καλούδια του Mate 20 Pro ξεχωρίζουν η υποστήριξη αδιαβροχοποίησης, σύμφωνα με το standard IP68 (το πρώτο μοντέλο της σειράς Mate), προσφέροντας αντοχή στο νερό σε βάθος ενός μέτρου για 30 λεπτά. Αντίστοιχα, ακόμα καλύτερη είναι η υποστήριξη του Desktop mode που επιτρέπει την (ασύρματη πλέον) προβολή του περιεχομένου του Mate 20 Pro σε μία δεύτερη οθόνη. Εξαιρετικά χρήσιμο είναι ότι κατά τη διάρκεια του desktop mode δεν… ακυρώνεται ο χαρακτήρας του Mate 20 Pro, αφού μπορεί να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις.

Τέλος, μια ακόμα ιδιαιτερότητα του Mate 20 Pro έρχεται με την κάρτα μνήμης που υποστηρίζει. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα τηλέφωνα της αγοράς που υποστηρίζουν τις microSD κάρτες, το Mate 20 Pro υποστηρίζει ένα νέο τύπο καρτών, τις nano memory κάρτες. Η διάστασή τους είναι ίδια με εκείνη της nanoSIM (στο Mate 20 Pro υπάρχει μια δεύτερη υποδοχή που μπορεί να δεχτεί είτε τη μία είτε την άλλη) και σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμες στην αγορά, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής μια κλίμακα κόστους.  

 

Στο ταμείο

Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς η Huawei έχει κάνει μια σημαντική πρόοδο, που ξεφεύγει από τα τηλέφωνά της ή μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα των προϊόντων της. Η πρόοδος αφορά την εικόνα που έχει πλέον το καταναλωτικό κοινό για την εταιρεία και τα προϊόντα της. Αυτή η πρόοδος αντικατοπτρίζεται και στην τιμή Mate 20 Pro, αφού για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο ευρείας παραγωγής (παραβλέπω τα μοντέλα της συνεργασίας με την Porsche Design) ξεπερνιέται το όριο των 1.000 ευρώ. Μια τιμή που σίγουρα είναι υψηλή αλλά με βάση τα δεδομένα της αγοράς αλλά και όσα προσφέρει το Mate 20 Pro δικαιολογείται απόλυτα. Το αν βγαίνουν εύκολα από την τσέπη είναι μια άλλη κουβέντα που δεν αφορά μόνο τη Huawei αλλά το σύνολο των κατασκευαστών.

HUAWEI MATE 20 PRO,SMARTPHONES,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home