Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Και smartphone... και mini!

Motb @ 13.09.2010

Μόλις έπιασα στα χέρια μου για πρώτη φορά το Xperia Mini Pro αναρωτήθηκα για ποιό λόγο η Sony Ericsson ξεχνά πως ο κόσμος έχει γεμίσει με smartphones σε μέγεθος παλάμης (π.χ. iPhone, HTC) ενώ εκείνη συνεχίζει να βγάζει ακόμα μικρά κινητά σαν τα Sony Ericsson που αγοράζαμε όταν πηγαίναμε λύκειο… Έπειτα κατάλαβα πως ίσως αυτή να είναι η νέα γενιά των smartphones.

Η αλήθεια είναι πως δίσταζα να γράψω review γι'αυτό το κινητό. Έχω την αίσθηση πως θα ταίριαζε καλύτερα να το χειριζόταν κοπέλα (μικρό, όμορφο, με δυνατότητα να αλλάξεις το καπάκι στο πίσω μέρος του κινητού σε διάφορα όμορφα χρώματα). Δυσκολεύτηκα μάλιστα να ανοίξω την πίσω πλευρά για να βάλω τη SIM και την κάρτα μνήμης και έχασα λίγο τον ενθουσιασμό μου. Περίμενα να είναι πιο χρηστικό το κινητό σε αυτό το κομμάτι.   

Ας ξεκινήσω όμως λίγο διαφορετικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κινητού είναι τα εξής: 2.55 ιντσών LCD οθόνη αφής, μικροεπεξεργαστή στα 600MHz, 5 megapixel κάμερα, 2GB microSD κάρτα μνήμης στη συσκευασία (με δυνατότητα επέκτασης), θύρα micro-USB, android 1.6 έξυπνο λογισμικό Google, bluetooth, wifi, ραδιόφωνο..  Αν και τα παραπάνω είναι ίδια με τα χαρακτηριστικά του παλιού Mini , υπάρχει κάτι που το κάνει ξεχωριστό - αυτό ειναι το slide πληκτρολόγιο του, το οποίο είναι και QWERTY! (τι σας είπα τώρα, μόνο ένας τύπος σαν εμένα θα τρελαινόταν με ένα πληκτρολόγιο QWERTY στο κινητό του). Τέλος λοιπόν τα εικονικά πλήκτρα που είναι κολλημένα το ένα με το άλλο σε μια οθόνη, τώρα απλά κάνεις slide το κινητό και γράφεις :-)

Άνοιξα το κινητό και το Android με υποδέχτηκε ζητώντας μου να δώσω το google account για να παίρνω mail και να έχω πρόσβαση στα καλούδια του android market ενώ μου ζήτησε επίσης πρόσβαση στο internet για να μου κατεβάσει στοιχεία για sms και mms - πολύ βολικό! H ευκρίνεια της οθόνης είναι αρκετά καλή και ο ήχος εξαιρετικός - όπως αρμόζει σε ένα Sony Ericsson κινητό. Οι 4 κεντρικά επιλογές της αρχικής οθόνης σε πάνε στις πιο βασικές λειτουργίες - music player, μηνύματα (συνομιλίες), κλήσεις και επαφές. Φέρνοντας μπροστά το κυρίως μενού σέρνοντας τον αντίχειρα από κάτω προς τα πάνω, βλέπεις όλα τα apps του κινητού σε πολλαπλά tables τα οποία σπρώχνεις αριστερά και δεξιά.

H touch οθόνη διαθέτει λειτουργίες landscape και portrait σχετικά επιλεκτικά - δηλαδή στο κεντρικό μενού, στα μηνύματα ή στις επαφές το κινητό μπορείς να το κρατήσεις οριζόντια μόνο αν έχεις ανοίξει το slide πληκτρολόγιο. Όταν βρίσκεσαι στα videos, στις φωτογραφίες ή στο music player, τότε το κινητό υποστηρίζει και τις 2 λειτουργίες (κάθετα και οριζόντια). Στα υπόλοιπα θα πρέπει να συμβιβαστεις με εικόνα portrait. Εκτός από το slide πληκτρολόγιο, το Mini Pro έχει και εικονικό πληκτρολόγιο το οποίο δεν είναι τόσο βολικό (λόγω του περιορισμένου μεγέθους του) και θέλει αρκετή χρήση για να εξοικειωθείς. O music player είναι εύκολος σε χειρισμό και το ραδιόφωνο (συγκινήθηκα αρκετά όταν χρησιμοποίησα το ραδιόφωνο, μου είχε λείψει στα smartphones κινητά) ανιχνεύει μόνο του τους σταθμούς και με το RDS φέρνει στην οθόνη στοιχεία που εκπέμπουν οι σταθμοί μαζί με το ραδιοφωνικό σήμα (π.χ. όνομα τραγουδιού ή τηλέφωνα σταθμού). Η κάμερα 5MP με autofocus και flash τραβάει πολύ καλές φωτογραφίες και video νύχτα και μέρα (δες το δείγμα δεξιά).

Το Android λογισμικό αν και είναι ακόμα στη version 1.6 (η Google έχει δώσει ήδη το 2.1) τρέχει γρήγορα, χωρίς προβλήματα. Η Sony Ericsson ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει update του λογισμικού προς το τέλος του χρόνου, οπότε όλα OK. Το κινητό έχει προεγκατεστημένο το facebook app (για ευνόητους λόγους), το wisepilot - ένα GPS πρόγραμμα για 30 ημέρες, το TrackID της Ericsson για να βρίσκεις ονόματα από τραγούδια ηχογραφόντας τα, Google Maps app, Youtube app κ.α. Μέσω του market μπόρεσα και εγκατέστησα αρκετά apps για το κινητό αλλά με απογοήτευσε το γεγονός ότι πολλά από αυτά κόβονταν στη μέση γιατί δεν χωρούσαν στη μικρή οθόνη. Μέσω του online store Play now!, κατέβασα από την Sony Ericsson και άλλα εργαλεία όπως το Office Pro τζάμπα!

Όπως και όλα τα τελευταία smartphones της Sony Ericsson, έτσι και το Mini Pro διαθέτει τη λειτουργία Timescape, προς εξυπηρέτηση των Social Geeks. Μπαίνοντας στο Timescape και ρυθμίζοντας το, μπορείς να έχεις συγκεντρωμένες όλες τις κινήσεις των φίλων σου σε FB και twitter αλλά και όλες τις κινήσεις των επαφών σου (μυνήματα και κλήσεις) με χρονολογική σειρά. Κακώς όμως, όταν επιλέγεις να απαντήσεις σε κάποιο status που βλέπεις μέσω του Timescape, ανοίγει ο Internet explorer και όχι το αντίστοιχο facebook ή twitter app.

Τέλος, στη συσκευασία περιέχεται handsfree και ανταλλακτικά μαξιλαράκια καθώς και φορτιστής - καλώδιο USB. Το κουμπί του handsfree επιτρέπει τερματισμό και έναρξη κλήσης καθώς και διακοπή του music player αλλά όχι αλλαγή τραγουδιών. Για τη σύνδεση του κινητού με τον υπολογιστή θα πρέπει να κατεβάσεις από το www.sonyericsson.gr το λογισμικό PC Companion με το οποίο μπορείς να διαχειριστείς το music library, τα προσωπικά σου data και τα updates του κινητού.

Γενικά το Mini Pro είναι μια πολύ καλή προσπάθεια της Sony Ericsson να "συμπιέσει" ένα smartphone σε μικρές διαστάσεις και να το κάνει να ξεχωρίσει από τα μεγάλα -σε διαστάσεις- κινητά της αγοράς. Κατ' εμέ θα έπρεπε να διαθέτει και search αρχείων και επαφών με μια κίνηση (π.χ. iPhone) για ευκολότερη πλοήγηση του κινητού καθώς και landscape mode σε όλες τις λειτουργίες του. Όμως, όπως και στη ζωή, έτσι και στο Mini Pro δεν μπορείς να τα έχεις όλα…. Άλλωστε, είναι ένα smartphone που κοστίζει λιγότερο από 300 ευρώ.

ANDROID,SONY ERICSSON,SMARTPHONES,TIMESCAPE,SONY ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home