Αγγελιόσημο στο Ίντερνετ! Είναι επίσημο!

Άλλη μια υπέροχη έμπνευση της Κυβέρνησης...

escape @ 25.06.2010
Αγγελιόσημο στο Ίντερνετ! Είναι επίσημο!

Η ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης ενός νέου φόρου στις διαδικτυακές διαφημίσεις ήρθε, Αγγελιόσημο και στο Ίντερνετ αποφασίζει η Κυβέρνηση! 

Στο άρθρο 68 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ σήμερα, αναφέρεται ότι «το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 5 του π.δ. 284/1974 (Α΄ 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω Διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι πρωτογενές, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις, για τα θέματα αυτά.»

Και ακόμα ότι: «Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία...» 

Είναι προφανές από τις διατυπώσεις ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες του μέσου (Ίντερνετ) και έτσι πάμε τυφλά να εφαρμόσουμε κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην τηλεόραση (broadcast medium), διατηρώντας μάλιστα τις ίδιες αναλογίες, και στο διαδίκτυο. Έχω ξαναδιατυπώσει τις απόψεις μου για το θέμα στο deasy.gr και μπορείς να δεις και μόνος σου ότι το σχέδιο νόμου που καταθέσανε δεν λαμβάνει υπ' όψιν του κανένα από τα βασικά θέματα που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες του μέσου!

Το σίγουρο είναι ότι ήδη έχουν παραγγελθεί οι σαμπάνιες στον πύργο των Αθηνών, και ετοιμάζονται να τις ανοίξουν τα παιδιά στα γραφεία τους, αφού όχι μόνο θα πετύχουν τους στόχους τους, αλλά μπορεί η Ελλάδα να αποδειχθεί πραγματικό χρυσορυχείο για την Google, μια που θα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου με νόμο θα είναι συμφέρουσα η διαφήμιση μέσω Google Adwords.

Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως ένας πρωθυπουργός ο οποίος αναμφισβήτητα διαθέτει digital αντίληψη, δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σχήμα γύρω του, που τουλάχιστον να του εγγυάται ότι οι νόμοι που ψηφίζει μπορούν να εφαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, και ότι δεν θα λειτουργούν ευνοώντας μονομερώς τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες, για να μη ξεχνιόμαστε, δεν φορολογούνται ούτε στο ελάχιστο από το Ελληνικό κράτος!

Καθώς το νομοσχέδιο θα αναλύεται και θα αρχίσουμε να βλέπουμε ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο φαντάζονται ότι θα εφαρμοστεί θα επανέλθουμε για να αναδείξουμε την άποψη μας ότι το Internet είναι ένα παγκόσμιο μέσο που δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες- φόρους και περιορισμούς κρατικούς! Γιατί τότε απλά το εκάστοτε κράτος που έχει κάνει αυτές τις επιλογές σκοτώνει το μέσο, αλλά ταυτόχρονα και την ψηφιακή ανάπτυξη στην χώρα! 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home