Google: Αποκαλύψεις!

Google: Αποκαλύψεις!

Πρόκειται για την καλύτερη δοκιμασία αν θέλει κανείς να ελέγξει ένα ΜΜΕ: ας διαβάσει/παρακολουθήσει/ακούσει πώς καλύπτει το συγκεκριμένο Μέσο ένα θέμα που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά -η πληρότητα και η σοβαρότητα της κάλυψης θα του δώσουν ένα μέτρο για τη συνολικότερη αξιοπιστία του Μέσου ή, τουλάχιστον, του δημοσιογράφου. Και ευτυχώς (ή δυστυχώς) για όσους ασχολούμαστε με το Internet, πλέον το αντικείμενό μας έχει γίνει αρκετά δημοφιλές ώστε να καλύπτεται συχνά και από τα μη-ειδικά Μέσα.

Βλέποντας για παράδειγμα πώς καλύπτουν τα lifestyle ΜΜΕ -και δη τα "σκεπτόμενα" το θέμα της πρόσφατης αλλαγής στους όρους των υπηρεσιών της Google, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς νομίζει ότι αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος. Πρώτον η Google φρόντισε να γεμίσει τον τόπο με ανακοινώσεις σχετικά με τις εν λόγω αλλαγές, δεύτερον τα διεθνή ΜΜΕ έγραψαν γι αυτές αναλυτικότατα και τρίτον οι αλλαγές -και ειδικά αυτή που σχετίζεται με τη χρήση των προτιμήσεων του χρήστη σαν πρόταση για διαφημιζόμενα προϊόντα/υπηρεσίες ("endorsement ads")- είναι λίγο-πολύ κοινός τόπος για όσους χρησιμοποιούν social networks.

Πέραν της "αποκάλυψης" οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ φρόντισαν να προσθέσουν και ορισμένες ειρωνικές αρμονικές στην είδηση, αφήνοντας την υπόνοια ότι η Google όχι μόνο κάνει κάτι κακό αλλά το κάνει και, περίπου, κρυφά* ευτυχώς οι αναγνώστες τους είναι πλέον ενημερωμένοι και θα καταφέρουν να βάλουν φραγμό στα σχέδια της σκοτεινής αυτοκρατορίας του Μάουντεν Βίου με τη χακιά που κρύβει η σχετική σελίδα για την οποία ωστόσο, τα δημοσιεύματα που είδα δεν έδιναν link.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ δημοσίευαν άρθρα επί άρθρων περί του "θανάτου του lifestyle" κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος της ΙΜΑΚΟ και των Εκδόσεων Λυμπέρη. Όμως απ' ό,τι φαίνεται, η lifestyle προσέγγιση στη δημοσιογραφία, ήτοι το επιφανειακό και δήθεν "στιλάτο" γράψιμο που ξεχειλίζει από φτηνή άποψη δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει σύντομα. Και αν οι άνθρωποι που υπογράφουν τέτοια κείμενα δεν μπορούν να πιάσουν στοιχειωδώς σοβαρά την αλλαγή πολιτικής της Google, ας μη διανοηθούμε καν πώς θα πιάσουν π.χ. το θέμα της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home