Σημάδια κόπωσης από την Κίνα

Σημάδια κόπωσης από την Κίνα

Όσο και αν οι φανατικοί υπέρμαχοι του καπιταλισμού δυσκολεύονται να το παραδεχθούν, οι αγορές έχουν τα όριά τους και το αποδεικνύουν από καιρού εις καιρόν ακόμα και με τα φαβορί: παρά τη γενικότερη αισιοδοξία (για να χρησιμοποιήσουμε την πιο ήπια έκφραση που μπορούμε) σχετικά με το μέλλον της Κίνας και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του μόλις εχθές, ένας από τους γίγαντες της χώρας, η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ πρόκειται να παρουσιάσει για τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 απώλειες σχεδόν 280 δις δολαρίων.

Παρότι δε από μόνη της η είδηση είναι ενδιαφέρουσα, αυτό που την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι η ΖΤΕ πιθανότατα πληρώνει κάποιες από τις επιχειρηματικές και πολιτικές της επιλογές: σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας οι οικονομικές απώλειες σχετίζονται με το ότι η αμερικανική κυβέρνηση διερευνά την εμπλοκή της σε πώληση απαγορευμένου εξοπλισμού στο Ιράν αλλά και την πιθανότητα κάποιες από τις συσκευές της να αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για τις ΗΠΑ (βλ. και σχετικό μας άρθρο την προηγούμενη εβδομάδα). Όσο οι συγκεκριμένες έρευνες συνεχίζονται, η κινεζική εταιρεία θα παραμείνει αποκομμένη από την αμερικανική αγορά και από όσες αυτή επηρεάζει -πρακτικά δηλαδή, από όλον τον κόσμο πέρα από τα σύνορα της Κίνας.

Θρίαμβος των συνομωσιολόγων; Θα μπορούσε να το δει κανείς κι έτσι. Όμως με δεδομένο το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της ψηφιακής τρομοκρατίας και με τις υποψίες ότι η Κίνα εμπλέκεται σε κάποιες υποθέσεις αυτές έστω και ως ορμητήριο, η απόφαση των αμερικανών να ελέγχουν όσο περισσότερο μπορούν τις εταιρείες που σχετίζονται μ' αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογη και δεν οδηγεί απαραίτητα σε θεωρίες περί "αθέμιτου ανταγωνισμού" και "απόπειρας ανακοπής της θυελλώδους πορείας της Κίνας". Όπως λέει και το "Ξυράφι του Όκαμ" μερικές φορές η απλούστερη εξήγηση είναι και η επαρκέστερη -και στην περίπτωση των κινεζικών εταιρειών έχουμε δει όλοι γεγονότα που αρκούν για να ερμηνεύσουν και όσα συμβαίνουν και όσα, ενδεχομένως, θα συμβούν...

ΚΙΝΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home