Tablets και ανεμόμυλοι

Tablets και ανεμόμυλοι

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα Windows (εκδόσεις 3 και 3.1) η Microsoft είχε πάρει τη στρατηγική απόφαση να τα διανέμει ανοιχτά, δηλαδή χωρίς την προστασία serial number· αν και ποτέ δεν το ακούσαμε από επίσημα χείλη, το σκεπτικό ήταν προφανώς ότι όσο περισσότερο κυκλοφορήσουν, τόσο περισσότερο θα μεγαλώσει η βάση των χρηστών (η συνολική «πίτα») και, άρα, τόσο περισσότερο θα μεγαλώσει και το κομμάτι της που πληρώνει. Η ορθότητα της κίνησης είναι κάτι παραπάνω από προφανής σήμερα, που το εν λόγω λειτουργικό αποτελεί την πιο διαδεδομένη πλατφόρμα στους προσωπικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο.

Παρά την αποτελεσματικότητα της κίνησης, κάποιες εταιρείες έχουν αποφασίσει να κινηθούν διαφορετικά –βεβαίως είναι δικαίωμά τους, όμως δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί αν και κατά πόσον πράττουν σωστά.

Αφορμή για τον προβληματισμό είναι η είδηση της κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ της Apple και της Samsung για τα tablets· πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ήδη η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να σταματήσει προσωρινά τις πωλήσεις των tablets Galaxy στη Γερμανία και ότι προς το τέλος του μήνα, αναμένεται η τελική απόφαση. Παραπλήσιες κινήσεις έχει κάνει η Apple και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Όπως λέγαμε και σε προηγούμενο θέμα, πάλι με αφορμή τους δικαστικούς «αγώνες» της Apple, η όλη μεθοδολογία μας φαίνεται κάπως δονκιχωτική. Αυτή τη στιγμή τα tablets είναι ένα από τα πιο hot μέτωπα της αγοράς και είναι επιεικώς αφελές να πιστεύει κανείς ότι εταιρείες όπως η Samsung θα μείνουν εκτός –ακόμα και αν η Apple καταφέρει να μπλοκάρει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Galaxy, η Samsung ή κάποια άλλη εταιρεία θα αντεπιτεθεί με κάποιον διαφορετικό σχεδιασμό.

Ασφαλώς η Apple θα έχει καταφέρει έτσι να κερδίσει λίγο χρόνο, όμως στο τέλος οι εξελίξεις θα τη συμπαρασύρουν και θεωρούμε απίθανο αυτό να μην έχει περάσει από το μυαλό της διοίκησης της
εταιρείας.

Ίσως μια τακτική ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού να είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα· σε τελική ανάλυση, όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν tablets, τόσο καλύτερα θα πουλάει και το iPad. Εκτός αν ακόμα και οι ιθύνοντες της Apple αμφιβάλλουν για την ποιότητά του...

 

TABLETS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home