Οι αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή επανάσταση αλλά και οι τάσεις που διαμορφώνονται για το μέλλον λόγω και των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου ήταν το βασικό θέμα του Future Decoded, μίας εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Microsoft στο Λονδίνο. Μία εκδήλωση όπου βρέθηκε το deasy και όπου το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ευρώπη του νέου διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού κολοσσού, Satya Nadella.
Ο κ. Nadella επεδίωξε να δώσει μία γεύση της στρατηγικής της Microsoft αλλά στη διάρκεια μόλις 15 λεπτών συζήτηση που είχε με τον chief envisioning officer της Microsoft, Dave Coplin, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με το πως σκοπεύει η Microsoft να υλοποιήσει το νέο σλόγκαν της “mobile first, cloud first”. Διευκρίνισε πάντως ότι η έννοια της φορητότητας για τη Microsoft δεν αφορά τις φορητές συσκευές αλλά τη δυνατότητα που έχουμε ως καταναλωτές και ως πολίτες να μεταφέρουμε και να έχουμε παντού τις εμπειρίες μας. Και για να γίνει εφικτό αυτό το cloud αποτελεί βασική προτεραιότητα, όπως υποστήριξε.
Ο επικεφαλής της Microsoft τόνισε ότι “οι πελάτες της εταιρείας αναζητούν τεχνολογικές λύσεις που θα αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα” και τέτοιες προσφέρει ο αμερικανικός κολοσσός φέρνοντας ως παράδειγμα την πλατφόρμα Azure που αφορά το cloud αλλά και το Office 365. “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον καθένα τα εργαλεία εκείνα που θα του επιτρέπουν να κάνει περισσότερα” σημείωσε ο κ. Ναντέλα, προσθέτοντας ότι “η τεχνολογία ενισχύει τις ανθρώπινες δυνατότητες”.
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που έγινε στα startups με τον κ. Nadella να σημειώνει ότι είναι αυτά “που δίνουν ζωή σε κάθε οικονομία”. Σύμφωνα με τον κ. Ναντέλα, η τεχνολογία έχει εξαλείψει τα εμπόδια που υπήρχαν προκειμένου να δημιουργήσει μία εταιρεία, η οποία να δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. “Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς καινοτομία σε τοπικό επίπεδο και αυτή να έχει επίδραση σε παγκόσμιο” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.
Τα startups ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα που απασχόλησε το Future Decoded με την Σάρα Μάρεϊ, μία επιχειρηματία με δύο επιτυχημένα startups στο βιογραφικό της (confused.com και Buddy) να αναφέρεται στα δύο είδη των επιχειρηματιών: αυτούς που ανατρέπουν τα δεδομένα και εκείνους που αξιοποιούν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που δημιούργησαν οι πρώτοι για να παρουσιάσουν βελτιωμένες εκδόσεις.
Πάντως, η κ. Μάρεϊ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το χρονικό σημείο που παρουσιάζει ένα startup ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία επιδιώκοντας να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα. “Δεν είναι δυνατόν να ξέρεις πότε είναι το σωστό χρονικό σημείο. Αλλά αυτοί που επιμένουν στο τέλος τα καταφέρνουν” τόνισε η Βρετανίδα επιχειρηματίας.
Βασικός άξονας της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τις αλλαγές που επιφέρουν αυτή τη στιγμή οι ψηφιακές τεχνολογίες στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο Μάρτι Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος της WPP, του μεγαλύτερου ομίλου παγκοσμίως στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, επεσήμανε ότι η διαφήμιση σε ψηφιακά μέσα αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 36% των παγκόσμιων διαφημιστικών δαπανών, αλλά πρόκειται να ανέβει σύντομα στο 40% με 45%, ενώ ανέφερε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ήδη μεγάλοι όμιλοι οι οποίοι δαπανούν το 55% του διαφημιστικού προϋπολογισμού τους σε ψηφιακά μέσα.
Σχόλια