MWC 2013: Το Firefox OS στο επίκεντρο

MWC 2013: Το Firefox OS στο επίκεντρο

Όταν πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε το Firefox OS, το λειτουργικό σύστημα του Mozilla Foundation, για smartphones, δεν του δόθηκε και πολύ σημασία Εδώ, όμως, στο Mobile World Congress 2013, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για το χώρο της κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη και άνοιξε σήμερα τις πύλες της, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Και απ' ότι φαίνεται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αποφασίσει όχι μόνο να δώσουν μία ευκαιρία στο Firefox OS, αλλά ακόμη και να το αξιοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν την επιρροή της Google και της Apple. Η δήλωση του Σεζάρ Αλιέρτα, διευθύνοντος συμβούλου της Telefonica, ο οποίος υποστήριξε ότι “πρόκειται για μία ανοικτή πλατφόρμα που μπορεί να σπάσει τα μονοπώλια” είναι μάλλον ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των παρόχων, το μόνιμο παράπονο των οποίων είναι πως “παίκτες” όπως η Google, η Amazon και η Apple, έχουν έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν εκμεταλλευόμενοι τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν τους δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

H Telefonica είναι ένας από τους 17 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που υποστηρίζουν το Firefox OS και στους οποίους περιλαμβάνονται ορισμένα μεγάλα ονόματα, όπως είναι η Deutsche Telekom, η Telenor, η TMN, η Vimpelcom, η China Unicom. Στελέχη της Deutsche Telekom μας ανέφεραν πως θα δοκιμάσουν το Alcatel One Touch Fire, μία από τις πρώτες συσκευές με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, στην αγορά της Πολωνίας, και μετά θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Τα ίδια στελέχη σημείωναν πάντως πως το Firefox OS δεν αποτελεί την απάντηση των παρόχων στo Android και στο iOS, δεν έκρυβαν, όμως, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ' αυτό τον τρόπο και ενδεχομένως γι' αυτό να έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον στους παρόχους.

Συσκευές με το Firefox OS, εκτός της Alcatel, ανακοίνωσε και η ΖΤΕ, ενώ και η Huawei έχει δεσμευτεί πως θα έχει κάτι σύντομα. Είναι μάλλον προφανές πως το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα απευθύνεται προς τα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.  Εκτός της Πολωνίας, θα το δούμε σύντομα σε αγορές όπως η Ισπανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Βενεζουέλα κ.ά.

Το Firefox OS βασίζεται εξ ολοκλήρου στο HTML5, κάτι που σημαίνει ότι τα apps είναι πλήρωςς web-based. Το σύστημα είναι προσανατολισμένο προς το cloud και γενικώς η καλή ευρυζωνική σύνδεση είναι μάλλον απαραίτητη. Γι' αυτό και ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος. Πάντως, η υποστήριξη των παρόχων δεν προδιαγράφει απαραιτήτως ένα απόλυτα ρόδινο μέλλον, καθώς πολλές από τις οργανωμένες προσπάθειες των εταιρειών για να δημιουργήσουν apps stores και υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες της Google, του Skype κλπ έχουν στεφθεί με απόλυτη αποτυχία.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home