Και η Facebook θύμα επίθεσης

Και η Facebook θύμα επίθεσης

Το δήλωσε η ίδια η Facebook εχθές οπότε δεν πρόκειται περί φήμης: το δίκτυο της εταιρείας υπήρξε στόχος μιας "ψαγμένης" επίθεσης (η αγγλική λέξη που χρησιμοποιείται είναι "sophisticated") η οποία δεν είχε ωστόσο στόχο τους χρήστες και τα δεδομένα τους -η ανακοίνωση σπεύδει να τονίσει τη συγκεκριμένη πληροφορία, προφανώς για να αποφευχθεί ο πανικός- αλλά τους ίδιους τους συνεργάτες της και δη τους τεχνικούς της οι οποίοι κόλλησαν ένα κακόβουλο λογισμικό από την επίσκεψή τους σε κάποιο site σχετικό με το development για κινητά* για την ιστορία το κενό ασφαλείας σχετιζόταν με την Java.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον δεν είναι ότι η Facebook έπεσε θύμα επίθεσης* αφενός από τα λεγόμενα της εταιρείας η επίθεση ήταν τυφλή, δηλαδή δεν είχε στόχο την ίδια τη Facebook και αφετέρου, δεδομένης τόσο της προβολής της ίδιας και του δικτύου της όσο και της γενικότερης παρουσίας της στο Internet, μια επίθεση ήταν θέμα χρόνου (αν πρόκειται για τη μόνη που έχει καταγραφεί). Τα στοιχεία που κινούν περισσότερο την προσοχή είναι ότι η Facebook δε δίνει λεπτομέρειες για την πιθανή προέλευση της επίθεσης, ότι δηλώνει ότι δεν ήταν η μόνη που πλήγηκε καθώς και το ίδιο το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι δεν εποφθαλμιούσαν στα στοιχεία των χρηστών αλλά στο εσωτερικό της ίδιας.

Κάποιοι δε δίστασαν να αναρωτηθούν αν πρόκειται για μια επίθεση που εντάσσεται σε ένα πιο γενικευμένο σχέδιο με στόχο την υποδομή των ΗΠΑ* και ίσως να μην πρόκειται για τόσο υπερβολικό σενάριο καθώς μια πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο μιας εταιρείας με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες (μεταξύ των οποίων σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες και όλη η κυβέρνηση της χώρας) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που δεν τολμά κανείς ούτε να φανταστεί. Αν και κατά πόσον όντως τα πράγματα είναι έτσι και αν όντως είναι, αν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση κρύβονται οι... συνήθεις ύποπτοι (η Κίνα ή οι Anonymous) θα το μάθουμε, πιθανότατα, σύντομα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τέτοιου είδους προβεβλημένες επιθέσεις έχουν κάποια σημασία περισσότερη από τον απλό δημοσιογραφικό αισθησιασμό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,ΧΑΚΕΡ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home