Cloud και φορητότητα αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Στο φετινό SAPPHIRE, την ετήσια εκδήλωση της SAP, ήταν προφανές ότι οι εταιρείες έχουν ήδη αλλάξει

Cloud και φορητότητα αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Έχουμε ακούσει, διαβάσει και γράψει πολλά για το πώς το cloud computing, η χρήση των φορητών συσκευών (tablets και smartphones) αλλά και τα social media θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Μόνο που μάλλον θα πρέπει να διαγράψουμε το «θα» από την παραπάνω φράση. Γιατί πολύ απλά οι αλλαγές έχουν ήδη καταφθάσει.

Πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκα στο SAPPHIRE NOW 2012, την ετήσια εκδήλωση της γερμανικής SAP, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού παγκοσμίως, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ 13 και 16 Νοεμβρίου. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι λύσεις που παρουσίασε η SAP και συνδύαζαν τις δυνατότητες του cloud του mobility με δεδομένα που έρχονται από τα social media και παρέχονται σε πραγματικό χρόνο στον τελικό χρήστη, δεν αποτελούν προτάσεις προς τις εταιρείες, αλλά πολύ απλά, απάντηση στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στις ίδιες τις επιχειρήσεις!

Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής που υπάρχει ίσως να είναι η ίδια η SAP, άπαντες οι πωλητές της οποίας διαθέτουν ένα iPad και αυτό είναι η υπολογιστική συσκευή που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν! Μάλιστα, ένας εσωτερικός «μύθος» είναι πως ο Στιβ Τζομπς άρχισε να κατανοεί τις δυνατότητες που έχει το iPad μέσα στο χώρο των επιχειρήσεων όταν η SAP παρήγγειλε 10.000 από την πρώτη γενιά iPads και ο τότε επικεφαλής της Apple κάλεσε τον Μπιλ ΜακΝτέρμοτ, έναν από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της SAP, για να του εξηγήσει το λόγο. Θα κάνω απλώς μία σημείωση: προσωπικά δεν θυμάμαι στην παρουσίαση του πρώτου iPad να γίνεται λόγος για χρήση του σε εταιρικά περιβάλλοντα. Στην παρουσίαση του iPad 2, όμως, υπήρχαν ουκ ολίγες αναφορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη SAP έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για το χώρο των φορητών συσκευών με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια προκειμένου να αρχίσει να «περνά» τις εφαρμογές της γερμανικής εταιρείας σε διάφορες πλατφόρμες: το iOS αποτελεί προτεραιότητα, στο Android υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές, και στη Μαδρίτη ανακοινώθηκαν και λύσεις για Windows 8 και Windows Phone 8. Στο SAPPHIRE δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπαιζαν με το Surface που υπήρχε με «φορτωμένες» τις εφαρμογές επιχειρηματικού λογισμικού της SAP.

Το σημείο στο οποίο επέμεναν οι άνθρωποι της SAP είναι πως η αλλαγή υπάρχει ήδη και πολλές επιχειρήσεις αξιοποιούν σε σημαντικό βαθμό το cloud και τις φορητές συσκευές. Επιπλέον, όμως, αξιοποιούν και τις πληροφορίες που υπάρχουν στα social media για υπάρχοντες ή πιθανούς πελάτες του, όπως και για να προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης. Αυτό γίνεται ήδη και το ζητούμενο πλέον είναι οι σχετικές πληροφορίες να είναι διαθέσιμες οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή. Το κλασικό μόττο «anywhere, anytime, any device» γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρη στο cloud και στο mobility και παράλληλα η έμφαση είναι τα δεδομένα να αναλύονται ταχύτατα και σε πραγματικό χρόνο. Εκεί είναι που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση η SAP.

Σε αυτή την αλλαγή εμπλέκεται και το αποκαλούμενο «consumerisation of IT». (σ.σ. θεωρώ ότι η μετάφραση στα ελληνικά λέξη προς λέξη μάλλον δεν μπορεί να το αποδώσει σωστά). Δηλαδή, η τάση που υπάρχει να χρησιμοποιούνται καταναλωτικές συσκευές και εφαρμογές μέσα σε εταιρικά περιβάλλοντα. Το iPhone είναι ο εφιάλτης του διευθυντή πληροφορικής αλλά υποχρεώθηκε να το αποδεχτεί. Το ίδιο και η χρήση του Gmail ή του Facebook. Απλώς, αυτό που γίνεται πλέον είναι πως οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση που φέρνουν οι νέοι εργαζόμενοι (οι αποκαλούμενοι millenials) και όχι να την εμποδίσουν.

Πάντως, μη νομίζει κανείς ότι θα πάνε τα πάντα στο cloud. Τουλάχιστον, αυτό έσπευδαν να σημειώσουν τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού. Αλλά λειτουργίες όπως το CRM (διαχείριση πελατών), το HR (διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) και η διαχείριση των πωλήσεων έχουν ήδη αρχίσει να «ανεβαίνουν» στο σύννεφο. Και σίγουρα δεν πρόκειται να κατέβουν, αλλάζοντας μία και καλή τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home