LTE στην Ελλάδα

LTE στην Ελλάδα

Χρειάστηκε να ανακοινωθεί το iPhone 5 για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με το LTE. Μόνο που έχω αρχίσει να ακούω ότι το LTE, ήτοι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, είναι προ των πυλών και στην Ελλάδα, και το μόνο που μπορεί να πει κανείς επ’ αυτού είναι πως πρόκειται για «υπερβολή»!

Τα δίκτυα LTE έχουν κάνει μεν την εμφάνιση τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα, η AT&T και η Verizon Wireless αποφάσισαν να σταματήσουν να ασχολούνται με την εξέλιξη των δικτύων 3ης γενιάς και να μεταβούν απευθείας στην 4η γενιά. Σημειωτέον πως η κάλυψη δεν είναι και εντυπωσιακή, απλώς «παίζει» σε μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ.

Και επειδή το 4G προσφέρει τη δυνατότητα για μικρότερη επιβάρυνση του δικτύου από τη διακίνηση δεδομένων πίεσαν την Apple να βγάλει LTE συσκευές, ήτοι τις τελευταίες εκδόσεις του iPad και του iPhone. Στην Ευρώπη, όμως, έχουμε μείνει πίσω και απλώς υπάρχουν ορισμένες νησίδες κάλυψης και πιλοτικά δίκτυα, ενώ οι πιο σοβαρές προσπάθειες γίνονται σε Βρετανία και Γερμανία.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης με τα δίκτυα κινητής να μειώνουν τις επενδύσεις τους, οι συζητήσεις και οι ανακοινώσεις για το LTE είναι περισσότερο για το θεαθήναι. Η Cosmote ανακοίνωσε μεν την 1η Αυγούστου ότι ετοιμάζεται αλλά λεπτομέρειες πολλές δεν έδωσε. Και αμέσως μετά έκανε λόγο και η Vodafone ότι επίσης ετοιμάζεται. Όσο για τη Wind, τα στελέχη της αναφέρουν ότι το νέο δίκτυο της εταιρείας μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί σε 4G.

Πρακτικά, όμως, θα περιμένουμε πολύ για να δούμε εμπορική διάθεση με έστω και κάποια καλή κάλυψη από δίκτυα LTE. Σίγουρα, μέχρι το τέλος του έτους, η Cosmote θα έχει βγει και θα έχει κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις και θα έχει εγκαταστήσει και ορισμένες κεραίες. Το ίδιο θα κάνει και η Vodafone στις αρχές του 2013. Αλλά, θα μιλάμε για μερικές δεκάδες –στην καλύτερη περίπτωση- κεραίες που θα βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα. Άρα, αν είσαι τυχερός και είσαι στην περιοχή κάλυψης θα έχεις 4G.

Για να υπάρξει σοβαρή κάλυψη θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αναβαθμίσεις κεραιών. Οι εταιρείες κινητής έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους γιατί πολύ απλά οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν παρέλθει. Και γνωρίζουν ότι το LTE δεν πρόκειται να τους προσφέρει κάτι πραγματικά ουσιαστικό σε επίπεδο εσόδων. Οπότε θα παίξουν απλώς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Να υπενθυμίσω ότι 3G δίκτυα άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Και φθάσαμε στο 2008 για να μπορεί κάποιος να πει ότι «σερφάρει» από το κινητό του μέσω 3G σε ένα σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας. Παρεπιμπτόντως, ακόμη υπάρχουν «τρύπες» και ακόμη βρίσκεις σημεία όπου είσαι σε δίκτυο GPRS.

Ένα άλλο θέμα είναι οι συσκευές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν αρκετές LTE συσκευές. Στην Ευρώπη, όμως, πολλές από αυτές δεν έρχονται. Και θα περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2014 για να δούμε να υπάρχει πραγματικά μεγάλη επιλογή από LTE συσκευές. Όπως και έγινε και με το 3G.

Όσο για το iPhone, ας περιμένουμε να δούμε ποια έκδοση θα έρθει στην Ελλάδα και μετά ας μιλήσουμε για LTE. Είναι μία τεχνολογία με την οποία θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε ουσιαστικά από το 2014 και μετά. Στην καλύτερη περίπτωση, επαναλαμβάνω…
 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home