Χρυσοθήρες στο Διάστημα

Deasy @ 24.04.2012
Χρυσοθήρες στο Διάστημα

Αυτό που θα λέγαμε "όλος ο καλός κόσμος" μετέχει σε ένα εγχείρημα που εάν πετύχει μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στη διεθνή οικονομική -αλλά και πολιτική ίσως- σκακιέρα.

Ο Larry Page και ο Eric Schmidt από την Google (σημείωση: η ίδια η Google  δεν έχει καμία συμμετοχή προς το παρόν στην προσπάθεια) και ο σκηνοθέτης James Cameron, μετέχουν στην εταιρεία Planetary Resources του Peter Diamandis ιδρυτή του X Prize. 

Το αντικείμενο της εταιρείας είναι παράξενο και φιλόδοξο, καθώς έχει στόχο την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων από... αστεροειδείς. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Seattle, σύμφωνα πάντως με όσα λένε οι επικεφαλής της Planetary Resources στο Wired, πολλοί από τους αστεροειδείς που βρίσκονται στη γειτονιά της Γης περιέχουν πλατίνα ή άλλα πολύτιμα μέταλλα. 

Υπολογίζουν πως ένας αστεροειδής μεσαίου μεγέθους περιέχει πλατίνα που η συνολική της αξία με σημερινές τιμές μπορεί να ξεπερνάει τα 6 δισ. δολάρια, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι να μπορέσεις να κάνεις την εξόρυξη.

Η εταιρεία θέλει μέχρι το 2014 να έχει εκτοξεύσει στο Διάστημα 2-5 τηλεσκόπια που θα μελετήσουν τους αστεροειδείς. Θα ακολουθήσει, μάλλον μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μια σειρά ρομπότ που θα κάνουν μια πιο λεπτομερή χαρτογράφηση και αργότερα θα γίνει το τρίτο και πιο σημαντικό βήμα, η αποστολή μηχανών που θα αναλάβουν την εξόρυξη. Τώρα, πώς ακριβώς θα γίνεται η εξόρυξη και, κυρίως, πως τα μεταλλεύματα θα επιστρέφουν στη Γη είναι ένα θέμα που μάλλον θα συζητηθεί κατά τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος. 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home