Μπορούμε να σώσουμε τις πόλεις μας, αν θέλουμε εμείς

Μπορούμε να σώσουμε τις πόλεις μας, αν θέλουμε εμείς

Τον τελευταίο καιρό διάφοροι τύποι μιλούν για την απουσία “έξυπνων επενδυτικών χρημάτων” (θεέ της γνώσης σε ποιό πανεπιστήμιο το έδωσες αυτό;!;!), ή για την έλλειψη διασύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας με την καινοτομία (κλισέ Νο 3.254). Να σας πω μια αλήθεια; Eπειδή οι “θεμοκοιτίδες” νέων επιχειρήσεων, επιμελητήρια, σεμιναριο-παραγωγοί, επενδυτές “άγγελοι”, ενώσεις, πανεπιστήμια και σύμβουλοι είναι τα νέα σιλό που μας έτυχαν, μην περιμένετε άλλο. Θα αργήσετε πολλά χρόνια. Συνδεθείτε με ανθρώπους που ξεκίνησαν να προσπαθούν και όλα θα είναι πιο φυσιολογικά. Ρωτήστε, μάθετε, πάρτε θάρρος και συνεισφέρετε στις ιδέες τους, χτίζοντας ακόμη καλύτερα πράγματα. Τα καλά παραδείγματα που θα μοιραστώ σήμερα δεν ασχολούνται με τη θεωρία περί ...καινοτομίας (sic), την ανάπτυξη και εξωστρέφεια (κλισέ Νο 4.657).

Είδαν προβλήματα στις πόλεις μας και εργάζονται για αυτά. Χωρίς “θεσμικό πλαίσιο”, δεν να τους αγκαλιάζει ένας φορέας, είναι λίγο ας πούμε αντάρτες δημιουργίας, αλλά το κάνουν. Πήρα χαρά και ελπίδα στην εκδήλωση Un-Conference “#thinkingcities in the #networkedsociety” του TEDx Athens που έγινε στο Hub events. Οι ομάδες που παρουσίασαν ιδέες, δίκτυα εθελοντισμού, και apps αξίζουν μόνο σεβασμό. Μόνοι τους, άξιοι, συγκεντρώνουν κοινότητες, παλεύουν, μιλάνε θετικά και παθιασμένα για ότι κάνουν. Δεν έχουν δικαιολογίες για το fund ή τη συγκυρία. Δεν περιμένουν “ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης”, “διάθεση κρατικών επιδοτήσεων”, και ίσως δεν πάρουν μέρος στη δράση Jeremie. Αφήνουν την αίσθηση που έγραψε ο Harry Theoharis στο fb “Στο #NetworkedSociety γεμίζω μπαταρίες αισιοδοξίας”.

Ακούσαμε πολύ ωραίες ιδέες για τη δικτύωση (τεχνολογική και ανθρώπινη). Μίλησαν άνθρωποι από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας (Δήμοι, startups, εθελοντές, καθηγητές) και έδειξαν πως θα αλλάξουμε τη σχέση μας με την πόλη. Μου άρεσε που όλοι –χωρίς να είναι συνεννοημένοι– έδειξαν ότι μέσα από τις υποδομές ICT φέρνουμε πιο κοντά ανθρώπους, τις ιδέες και τις δράσεις τους. Οι δύο keynote speakers ήταν γυναίκες (πολύ μου άρεσε αυτό το ‘diversity respect’ των διοργανωτών). Πρώτη ήταν η Monika Byléhn, City life expert στην Ericsson που μελετά τις συμπεριφορές  των κατοίκων μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων και δεύτερη η Zuzana Stanová από το γραφείο του Δημάρχου της Bratislava.

Σε αυτή τη δεύτερη ομιλήτρια επιτρέψτε μου να σταθώ περισσότερο. Ενώ εμείς οι Έλληνες νομίζουμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης, ότι ζούμε ένα δράμα... αξίζει να ακούσετε καλές πρακτικές από χώρες που δεν έχουν ...ΕΣΠΑ και παραοκονομία. Η Ζουζάνα φροντίζει τις σχέσεις με τις ομάδες πολιτών. Με τη δημιουργία του γραφείου “Στρατηγικής και διαχείρισης έργων” κατάφερε με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας (εθελοντισμός, χορηγίες κλπ) να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια για διάφορα δημόσια έργα προς τη βελτίωση της ζωής στην πόλη. Ανέπτυξε μακροπρόθεσμες και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και με ΜΚΟ για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία, οι υποδομές, τα περιβαλλοντικά έργα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν παραδοθεί στους πολίτες 2 εγκατελειμένα κτήρια, ένα παραμελημένο πάρκο με συνεργασία και κινητοποίηση ομάδων πολιτών, εταιρειών, υπηρεσιών του δήμου. Με Μηδέν λεφτά!

Τι άλλο είδαμε για τις πόλεις στην εκδήλωση αυτή;

- Πως δικτυώνονται μεταξύ τους οι φοιτητές σε θέματα σταδιοδρομίας και στη δημιουργία κοινοτήτων λογισμικού. Παρουσίασε το IEEE Student Branch of NTUA, το Ελληνικό παράρτημα του πιο έγκυρου φορέα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών διεθνώς (IEEE) από φοιτητές του ΕΜΠ. Πρόσφατα οργάνωσαν εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα και διαγωνισμό για games.

- Πως οι έξυπνες πόλεις, σαν τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, μοιράζονται ιδέες με τους πολίτες. Παρουσίασε ο Κωστής Μοχιανάκης από τη μηχανογράφηση του Δήμου τις Έξυπνες Πόλειες και πως με μια παρέα ανθρώπων -που ενδιαφέρονται για το μέλλον της πόλης- μοιράζονται πρακτικες ιδέες στο Citybranding.gr.

- Πως προωθείς αφιλοκερδώς τον τουρισμό της χώρας / της περιφέρειας / της πόλης. Παρουσίασε ο Στέφανος Δουκίδης, 22 ετών, φοιτητής στο Λονδίνο το πρόγραμμα Promote Greece, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. Μέσω του ομώνυμου site (www.promote-greece.com) και fb page κάνει ανεκτίμητη δουλειά προς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο εξωτερικό.

- Πως οι φυσικές κοινότητες ωραίων ανθρώπων δημιουργούν “Ψηφιακές Γειτονιές”. Παρουσίασε η aspaonline (http://www.aspaonline.gr/) τι κάνει η κοινότητα των ανήσυχων  γονέων bloggers και εκπαιδευτικών που αναπτύσσουν διάλογο μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα και τα blogs.

- Πως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο άνεργους νέους. Παρουσίασαν οι Επίκουροι καθηγητές του ΟΠΑ Γιάννης Νικολάου & Μαρία Βακόλα τις δράσεις υποστήριξης άνεργων. Κάνουν εργαστήρια για θέματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα όπως τα βιογραφικό, τους τρόπους αναζήτησης μιας θέσης απασχόλησης, τη διαδικασία της συνέντευξης και τις τεχνικές δικτύωσης στην αγορά.

- Πως οι δημότες αναφέρουν ηελκτρονικά προβλήματα στο Δήμο τους. Παρουσίασε ο Δήμος Γλυφάδας την e-Asti, την πρώτη κινητή εφαρμογή (download) ελληνικού Δήμου με την οποία οι δημότες κάνουν αναφορά στις δημοτικές υπηρεσίες για κάτι που χρειάζεται παρέμβαση (λακούβα στο δρόμο, μια χαλασμένη τραμπάλα στην παιδική χαρά κλπ).

- Πως φτιάχνεται δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την Παιδεία. Στο Turtorpool οι πρώην μαθητές μεταδίδουν την γνώση στους σημερινούς, οι γονείς στηρίζουν ο ένας τον άλλο, οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν. Συμφωνώ με τον Στάθη Χαικάλη ότι το “#tutorpool είναι μια «χειροβομβίδα» στα θεμέλια του τόσο γερά εδραιωμένου συστήματος των φροντιστηρίων. Καθηγητές προσφέρονται να κάνουν φροντιστήρια δωρεάν σε παιδιά που έχουν ανάγκη”…

- Πως χτίζεις γέφυρες ανάμεσα στους κατοίκους των πόλεων και στην αγροτική καλλιέργεια. Παρουσίασε το “Γίνε Αγρότης” (twitter: @GineAgrotis) ο Δ. Κουτσολιούτσος που είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει αγροτικά προϊόντα ή ακόμα και να “καλλιεργήσει” το δικό του χωράφι μέσα από υπηρεσία συνδρομητικής καλλιέργειας.

Θα με συγχωρήσετε όμως, αλλά εγώ βρήκα την προτίμηση μου στο City of Errors. Ονομα και πράγμα! Χωρίς να ξέρω τους δημιουργούς του (twitter), είδα μια καταπληκτική ιδέα. Το City of Errors είναι μια διαδραστική πλατφόρμα crowdsourced για αυτούς που βρίσκουν λάθη (κακώς κείμενα) στις πόλεις τους. Παροτρύνει τους Αθηναίους να εντοπίζουν και να προτείνουν λύσεις για τα λάθη της πόλης τους χωρίς να περιμένουν τα πάντα από το κράτος. Είναι έτοιμο για εκτόξευση, επένδυση και αγορά. Είναι έτοιμο να υποστηριχθεί από ενεργούς πολίτες, ηθικές εταιρίες, κρατικούς φορείς, και οι Δήμοι να πάρουν μια industrialized πλατφόρμα και απλά να “συνδέσουν” τους πολίτες τους με αυτή. Ενας ομορφότερος κόσμος, ένας πιο ανθρώπινος κόσμος.  

Οταν το 2012 έγραφα για την επιχειρηματικότητα από τη ζωή στις πόλεις και τη δημιουργικότητα νέων λύσεων δεν φανταζόμουν ότι 10 μήνες μετά θα έβλεπα κάποιους να αρχίζουν με οραματικό τρόπο. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Ανοιχτά μυαλά και έμπνευση. Ζητάμε πολλά;

 

...stay tuned,

Τάσος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,ΕΛΛΑΔΑ,CONNECTED CITY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home