Sony Xperia Z3 review

Άξιος ανταγωνιστής

Στην διαδρομή της σειράς Xperia κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα δεν κατάφερε τουλάχιστον στα μάτια του καταναλωτή να αποδείξει την αξία του και την ισότιμη θέση τους μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων της αγοράς. Ίσως πάντα κάτι να έλειπε, παρά τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, ειδικά από το Xperia Z1 και έπειτα. Σε ένα βαθμό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο ακριβά από όσο θα έπρεπε ή ότι φάνταζαν (και ήταν) λίγο μεγαλύτερα, καθώς η Sony είχε επιλέξει να προσθέτει μεγαλύτερα περιθώρια (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) γύρω από την οθόνη.

Με το Xperia Z3 όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η Sony καταφέρνει να συνδυάζει εξαιρετικά υλικά κατασκευής, κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και μια καινούργια σχεδιαστική προσέγγιση, που βελτιώνει ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα. Στα συν βέβαια και ίσως είναι το σημαντικότερο στοιχείο του νέου Sony Xperia Z3 η πολύ καλή αυτονομία του. Ίσως πολύ καλύτερη από κάθε άλλο μοντέλο της αγοράς αυτή τη στιγμή. Έτσι λοιπόν σε μια εποχή που (αναμφισβήτητα) κυκλοφορούν πολύ καλά smartphones, το νέο Xperia όχι μόνο είναι αλλά κυρίως δείχνει σαν μια ισότιμη επιλογή.

 

Εξωτερικές αλλαγές

Η σημαντικότερη εξέλιξη στο Xperia Z3 είναι η αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία του. Τέλος στις ορθές γωνίες, υιοθέτηση στρογγυλεμένων γραμμών και αισθητή μείωση στο πάχος της συσκευής. Σε συνδυασμό με το αλουμινένιο πλαίσιο το νέο smartphone αφήνει μια πολύ καλή αίσθηση στο κράτημα, επιτρέποντας τη χρήση του ακόμα και με το ένα χέρι, παρά τις 5,2 ίντσες οθόνη που διαθέτει.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι οι τέσσερις γωνίες της συσκευής φαίνεται να έχουν δεχθεί κάποιου είδους ενίσχυση, ώστε να είναι περισσότερο ανθεκτικές σε πιθανό χτύπημα. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μπήκαμε στη διαδικασία να το διαπιστώσουμε και στην πράξη.

 

Εξαιρετική αυτονομία

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xperia Z3 από την μπαταρία και τελικά την αυτονομία που καταφέρνει να προσφέρει η συσκευή. Ένα θέμα που σε γενικές γραμμές σχεδόν καμία εταιρεία δεν έχει καταφέρει να προσφέρει μια ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα το καθημερινό ωράριο λειτουργίας των συσκευών να τείνει να πλησιάζει το εργασιακό. 9 με 5 το απόγευμα. Η Sony εδώ πλέον καταφέρνει να ξεχωρίσει. Προσφέροντας μια ουσιαστική λύση και όχι υβριδική, όπως άλλες εταιρείες που για να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κόβουν τη λειτουργία κάποιων εφαρμογών. Με τη μεγάλη μπαταρία των 3.100 mAh, την λειτουργία Stamina mode, το Sony Xperia Z3 είναι σίγουρο ότι θα βγάλει περισσότερο από μία ολόκληρη μέρα λειτουργίας, χωρίς να αναζητήσεις το φορτιστή και κυρίως χωρίς να χάσει σε τίποτα από τη λειτουργικότητά του. Όσο απαιτητικός χρήστης και αν είσαι.

H ενεργοποίηση της λειτουργίας Stamina mode έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της αυτονομίας. Οι απεικονιζόμενοι χρόνοι οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τη φωτογράφιση δεν ήταν ενεργοποιημένο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τη Sony, η διάρκεια ζωής αγγίζει ολόκληρες τις δύο μέρες αλλά αυτό είναι κάτι σχετικό αφού θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό από τη συχνότητα χρήσης της της συσκευής. Έτσι λοιπόν μπορεί να είναι λίγο λιγότερο ή και λίγο περισσότερο, ανάλογα με το προφίλ του χρήστη.

 

Αδιάβροχη κατασκευή, κάμερα και πολλά ακόμη

Το παιχνίδι της αδιάβροχης κατασκευής πολλών smartphones οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το ξεκίνησε η Sony με το πρώτο Xperia. Αυτή ήταν που έβαλε και στο ίδιο «τριπάκι» και τις υπόλοιπες εταιρείες που ακολούθησαν. Οπότε ήταν δεδομένο ότι το Xperia Z3 θα διατηρούσε αυτήν την παράδοση, ενισχύοντας λίγο παραπάνω τα επίπεδα ανθεκτικότητας. Το νέο μοντέλο υποστηρίζει το πρωτόκολλο ΙΡ65, που με πιο απλά λόγια προσφέρει ανθεκτικότητα στη σκόνη αλλά και «παραμονή» σε γλυκό νερό για 30 λεπτά και σε βάθος έως και 1,5 μέτρο. Αρκεί βέβαια να έχεις «κουμπώσει» καλά τις θύρες που υπάρχουν περιμετρικά της συσκευής.

Η κάμερα είναι ακόμη ένα στοιχείο στο οποίο δίνει έμφαση η Sony και τα αποτελέσματα στην πράξη δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά. Η εταιρεία έχει προσθέσει μεγαλύτερο αισθητήρα στην κάμερα του Xperia Z3 και όπως ισχύει κατά γενικό κανόνα, μεγαλύτερος αισθητήρας έχει ως αποτέλεσμα πιο ευκρινείς και καθαρές φωτογραφίες.  Ταυτόχρονα, η κάμερα του Xperia Z3 (με 20,7 megapixels ανάλυση) έχει τη δυνατότητα ρύθμισης ISO έως 12.800, επιτρέποντας τη λήψη φωτογραφιών χωρίς φλας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις και όπως μαρτυρά η παρακάτω φωτογραφία τραβηγμένη στα ISO 1250 ο ψηφιακός κόκκος κάνει από νωρίς την παρουσία του. Ναι, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από κάποια μοντέλα του ανταγωνισμού, όμως οι περιορισμοί που έτσι κι αλλιώς έχουν τα smartphones (τουλάχιστον στην παρούσα φάση)  έχουν τις συνέπειές τους και σ’ αυτό το σημείο.

Υπόδειγμα φωτογραφίας στα ISO 125

Υπόδειγμα φωτογραφίας στα ISO 1250

Στο μενού της κάμερας του Xperia Z3 υπάρχουν και πλήθος εφαρμογών που προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες. Κάποιες είναι χρήσιμες, κάποιες άλλες απευθύνονται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του κοινού. Ενδεικτικά και αφήνοντας στην άκρη τη δυνατότηα εγγραφής σε 4Κ ανάλυση ή τον full manual χειρισμό της κάμερας, έχει ενδιαφέρον η εφαρμογή “Multiple Cameras”, μέσω της οποίας μπορείς συνδέσεις δύο ακόμα συσκευές (μέσω NFC) και να γράψεις π.χ. ένα video από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ενδεικτική φωτογραφία από τις εφαρμογές που βρίσκονται στο μενού της κάμερας

Στο Xperia Z3 έχεις τη δυνατότητα να συνδέσεις έως δύο επιπλέον κάμερες από άλλες συσκευές.

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Xperia Z3 είναι μια κορυφαία πρόταση. Τετραπύρηνος επεξεργαστής, οθόνη 5,2 ιντσών full HD, εννοείται υποστήριξη 4G, 3GB RAM, 16GB μνήμης αλλά και υποδοχή για κάρτες microSD χωρητικότητας έως 128GB και πολλά ακόμη καλούδια προσδίδουν στο Xperia Z3 την εικόνα ενός ολοκληρωμένου μπουκέτου.

Σε επίπεδο τιμής, το Xperia Z3 δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τις ναυαρχίδες των εταιρειών του οικοσυστήματος Android να κυμαίνονται στα επίπεδα των 700 ευρώ. Όμως, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, με το Xperia Z3 η Sony πετυχαίνει να κοιτάξει στα ίσια τον ανταγωνισμό, όχι μόνο σε επίπεδο τιμής.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home