iPhone 5S review

Είναι πολλά τα λεφτά… Apple

To iPhone 5S το πήρα στα χέρια μου την προηγούμενη Παρασκευή και τέσσερις μέρες μετά αποφάσισα να γράψω το review της συσκευής. Όχι γιατί στο deasy θέλουμε να προλάβουμε να ανήκουμε στα πρώτα ελληνικά sites που το παρουσίασαν (ποτέ δεν ήταν ο αυτοσκοπός μας στο παρελθόν) αλλά τελικά γιατί τέσσερις μέρες μετά πιστεύουμε ότι έχουμε μια σαφή εικόνα και για τη συσκευή αλλά και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Μια μεταβατική συσκευή

Συνηθίζεται να θεωρούμε ότι κάθε νέο iPhone με το «S» στην επωνυμία του ως μια μεταβατική συσκευή. Ως δηλαδή μια συσκευή που έχει βελτιωθεί στα σημεία σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο ώστε να απευθύνεται στις ανάγκες της εποχής. Αυτό συμβαίνει στο iPhone 5S, χωρίς επιτυχία όμως. Το iPhone 5S, παρά τα πολύ καλά επιμέρους χαρακτηριστικά που έχει, το εξαιρετικό hardware που μπορεί να ενσωματώνει, φαντάζει μέχρι και ως μια παρωχημένη πρόταση.

Τι θέλω να πω; Το φθηνότερο iPhone 5S κοστίζει 739 ευρώ. Στην πράξη έρχεται να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες προτάσεις των υπολοίπων κατασκευαστών (HTC One, LG G2, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1) που κυμαίνονται κοντά σ’ αυτά τα επίπεδα (λίγο πάνω, λίγο κάτω) η τιμή τους. Κι όσο κι αν τελικά η επιλογή αγοράς σ’ αυτά τα επίπεδα μπορεί να ξεφεύγει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το iPhone 5S χάνει σε έναν κρίσιμο παράγοντα, που γίνεται από την πρώτη στιγμή αντιληπτός. Η οθόνη των 4 ιντσών του iPhone 5S είναι πολύ μικρή και αποδεικνύεται πολύ περιοριστική για το premium κοινό που έχει έρθει σε επαφή με κάποιο από τα παραπάνω smartphones και θα αναζητήσει τώρα ή σε λίγους μήνες το επόμενο κινητό του. Με το νέο iPhone, η Apple πιστεύω ότι απευθύνεται στο ήδη υπάρχον κοινό της και προφανώς στις νέες μεγάλες αγορές που άνοιξε σε διάφορες άλλες χώρες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα πουλήσει πολλά εκατομμύρια συσκευές από το νέο της μοντέλο αλλά από την άλλη πλευρά αυτό δεν δείχνει ικανό να κερδίσει χρήστες που έφυγαν από το iPhone στο παρελθόν ή χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός στα υψηλά στρώματα δεν κινδυνεύει από το iPhone.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ότι το iPhone 5S είναι μια μέτρια συσκευή; Όχι βέβαια, αφού δεν απουσιάζουν σημεία στα οποία η Apple δίνει στίγματα της καινοτομίας που διαθέτει και μπορεί να προσφέρει στο κοινό. Αυτά σε συνδυασμό με τους απαράβατους κανόνες της Apple που θέτουν σε πρώτο πλάνο την αισθητική και την ποιότητα κατασκευής δημιουργούν ένα πλήρες πακέτο, ειδικά για τους φίλους της εταιρείας.

Αποτυπώματα, επεξεργαστής, κάμερα

Με δεδομένο ότι η εξωτερική εμφάνιση του iPhone 5S δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου σε σχέση με το iPhone 5, το βάρος αναπόφευκτα πέφτει στην αναβάθμιση στην οποία έχει προβεί η Apple σε επίπεδο hardware. Ναι το iPhone 5S είναι λίγο πιο λεπτό, είναι πιο ελαφρύ, κυκλοφορεί σε περισσότερα χρώματα αλλά αυτές οι αλλαγές είναι τόσο μικρές που σχεδόν είναι και ανεπαίσθητες. Ναι, για άλλη μια φορά μπορούμε να υποκλιθούμε στην Apple για σημεία, όπως η ποιότητα και το design αλλά είναι στοιχεία που σε αυτή τη συσκευή περνούν σε δεύτερη μοίρα.   

Ουσιαστικά τρία είναι τα σημεία που διαφοροποιούν το iPhone 5S και μπορούν να αποτελέσουν το απαραίτητο «τυράκι» στο χρήστη των προηγούμενων μοντέλων για να το αποκτήσει. Ο αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο εξαιρετικός νέος επεξεργαστής και η αναβαθμισμένη κάμερα.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα, ξεκινώντας από την κάμερα. Η τελευταία, χωρίς να έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο μέγιστης ανάλυσης, έχει εμπλουτιστεί σε αρκετά σημεία ώστε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία μας. Χάρη στον φωτεινότερο φακό αλλά και μια ιδιαίτερη τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Apple, η κάμερα του iPhone 5S προσφέρει ακόμα πιο ρεαλιστικά και ζωντανά χρώματα στις λήψεις μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για παράδειγμα στο γραφείο μας με το έντονο φως από τις λάμπες φθορισμού, η αλλοίωση των πραγματικών χρωμάτων είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που συναντάμε σε άλλες κάμερες, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι λήψεις με το iPhone 5S καταφέρνουν και είναι φωτεινότερες του αναμενομένου.

Πέραν αυτών των βελτιώσεων, η Apple έχει προσθέσει φίλτρα επεξεργασίας φωτογραφιών (όπως αυτά που συναντάμε στο Instagram), τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε κατά τη λήψη είτε όταν τις βλέπουμε μέσα από το photo gallery.  

Τέλος ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσθήκη της δυνατότητας εγγραφής video υψηλής ανάλυσης (στα 720p) σε αργή κίνηση. Για να ακριβολογούμε, η εγγραφή γίνεται σε πολύ γρήγορη ταχύτητα στα 120fps, όμως καθώς η αναπαραγωγή τους γίνεται στα 30fps, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αρχείο να αναπαράγεται στο ¼ της ταχύτητας εγγραφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικά απολαυστικά videο. Εμείς, στο παρακάτω video σου δίνουμε μια πολύ απλή ιδέα...

 

Το άλλο σημείο που διαφοροποιεί το iPhone 5S έναντι οποιουδήποτε άλλου μοντέλου είναι ο αναγνώστης δαχτυλικού αποτυπώματος. Ένα χαρακτηριστικό που παρότι προϋπήρχε και σε κάποιες συσκευές (π.χ. laptops) στο παρελθόν, στο iPhone 5S καταφέρνει να πάρει προστιθέμενη αξία. Έτσι, το -μέχρι το προηγούμενο μοντέλο γνωστό ως- home button μπορεί να διαβάζει το δαχτυλικό μας αποτύπωμα και μέσω αυτού να ενεργοποιείται η συσκευή. Η διαδικασία για την χρήση του αποτυπώματος του δαχτύλου ως κωδικού ξεκλειδώματος είναι πάρα πολύ απλή και ολοκληρώνεται (όπως μπορείς να διαπιστώσεις από το παρακάτω video) σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ας πάμε και στον επεξεργαστή τώρα, οι επιδόσεις του οποίου είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε εικόνα, όπως τα προηγούμενα δύο στοιχεία. Ο Α7, αρχιτεκτονικής 64bit όμως καταφέρνει να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στο iPhone 5S, που ανταποκρίνεται και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές με εξαιρετική ταχύτητα. Πλαισιώνοντας αυτόν με έναν ακόμα συνεπεξεργαστή κίνησης, που επεξεργάζεται δεδομένα από την κίνηση της συσκευής, η Apple πιστεύει ότι ανοίγει το δρόμο για νέες καλύτερες εφαρμογές στο χώρο της άθλησης και της υγείας. Πιθανώς και να έχει δίκιο, άλλωστε το παιχνίδι των εφαρμογών το ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Αξίζουν τα παραπάνω 739 ευρώ*;

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η πεποίθηση ότι το νέο iPhone είναι ακριβότερο από όσο πραγματικά αξίζει. Όμως, στο παρελθόν  η αμφισβήτηση δεν ήταν τόσο έντονη όσο συμβαίνει στο iPhone 5S. Σ’ αυτό συμβάλει και η Apple, με μια πρόταση… εκτός εποχής. Για τους κατόχους του iPhone 4S, ναι το iPhone 5S είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση. Για τους κατόχους του iPhone 5 ένα πολύ μικρό βήμα προς τα πάνω. Για τους κατόχους ανταγωνιστικών μοντέλων από το οικοσύστημα του Android και των Windows Phone μοιάζει μάλλον για απαγορευτικό βήμα.

 

Ευχαριστούμε την Cosmote για την παραχώρηση της συσκευής για τις ανάγκες του review.

* Τα 739 ευρώ είναι η τιμή που φθάνει το iPhone 5S στη χωρητικότητα των 16GB. Στην έκδοση των 32GB η τιμή αγγίζει τα 859 ευρώ και σε εκείνη των 64GB τα 979 ευρώ.

 

IPHONE 5S,SMARTPHONES,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home