iPhone 5 review

Στην εποχή της αμφισβήτησης

Είναι η πρώτη φορά που ένα καινούργιο iPhone παρουσιάζεται στην αγορά σε ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης (για τα δεδομένα που το ίδιο δημιούργησε). Σίγουρα η ίδια η συσκευή έδωσε τα πατήματα (όπως στην περίπτωση των χαρτών) σε άλλες όμως περιπτώσεις (όπως στις υποθέσεις «αν ζούσε ο Στιβ Τζομπς») είναι αδικαιολόγητη. To iPhone 5 είναι εν συντομία μια καταπληκτική, πολύ ακριβή συσκευή. Δεν λέμε όμως κάτι καινούργιο, είναι κάτι που ισχύει τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως επίσης ισχύει ότι δεν ήταν ποτέ η συσκευή εκείνη με τα πλέον προηγμένα χαρακτηριστικά της αγοράς (με εξαίρεση την οθόνη) την εκάστοτε χρονική στιγμή. Μπορεί να «πούλησε» τεχνολογική υπεροχή (και το πούλησε καλά όλα αυτά τα χρόνια) αλλά δεν ήταν ποτέ μπροστά στην αιχμή.

 

Τι είναι το iPhone 5 λοιπόν;

Είναι το πιο όμορφο κινητό που έχει παρουσιάσει η Apple. Η μείωση του πάχους είναι εμφανής, όπως επίσης είναι εντυπωσιακή και η μείωση του βάρους (από τα 140 γραμμάρια του iPhone 4S στα 112), ενώ η αύξηση του ύψους έχει συντελέσει στο να δίνει την αίσθηση ότι έχει μειωθεί και το πλάτος του σε σχέση με τους προγόνους του. Αισθητικά το τηλέφωνο δεν έχει κανένα ψεγάδι, όπως επίσης δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και η ποιότητα κατασκευής του. Μπορεί το ατσάλι από το σασί να έχει αντικατασταθεί από αλουμίνιο, όπως επίσης έγινε και με το γυαλί της πλάτης αλλά τα υλικά κατασκευής και το πόσο δεμένη δείχνει η συσκευή στο χέρι ξεπερνούν κάθε άλλη ανταγωνιστική πρόταση στα smartphones. Ναι, υπάρχουν οι ενστάσεις για το χρώμα της πίσω πλευράς (ανομοιόμορφη βαφή και ευπάθεια σε σημάδια στην ανθρακή έκδοσή του) αλλά στο iPhone 5 που είχαμε στην κατοχή μας για 15 μέρες δεν εντοπίσαμε κάποιο λάθος. Σίγουρα το χρονικό διάστημα είναι μικρό, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα.

Kάποιους ξενέρωσε η αύξηση του μεγέθους της οθόνης στις 4 ίντσες αλλά είναι νομίζω σαφές ότι περαιτέρω αύξηση πιθανότατα θα ξενέρωνε πολλούς περισσότερους, τo ευρύ κοινό της Apple και όχι τους technology addicted. Οι τελευταίοι θα ικανοποιηθούν απόλυτα από την ποιότητά της. Η άριστη χρωματική απόδοση, η υψηλή ανάλυση (αυξήθηκε μόνο στο ύψος λόγω του συστήματος εφαρμογών) και ευκρίνεια, σε συνδυασμό με την καλύτερη ευαισθησία στην αφή συνιστούν ένα ιδανικό περιβάλλον πλοήγησης σε smartphone.

 

Καινοτόμο όχι, εξελιγμένο ναι

Μία από τις συνήθεις κριτικές στο iPhone 5 είναι ότι απέτυχε να προσφέρει κάτι καινούργιο, κάτι παραπάνω από τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να μην υπερτερεί (πότε το έκανε άλλωστε;) αλλά είναι σίγουρα αρκετά βήματα πιο πάνω από τις προηγούμενες εκδόσεις του. Το μεγαλύτερο όμως ατού και αυτό στο οποίο πάντα υπερτερούσε και συνεχίζει να το κάνει είναι η σταθερότητα του λειτουργικού του, το γεγονός ότι δεν κολλάει πουθενά, δεν θα ανεβάσει θερμοκρασία, όπως άλλες συσκευές. Ότι ζητήσεις από το iPhone 5 θα εκτελεστεί ιδανικά καθώς ο νέος επεξεργαστής και η RAM μνήμη το έχουν κάνει ακόμα πιο γρήγορο από το προηγούμενο μοντέλο. Ειδική μνεία αξίζει η κάμερα, παρότι δεν έχουμε κάποια αναβάθμιση σε επίπεδο ανάλυσης, η οποία παραμένει στα 8 megapixels. Αντίθετα, η αναβάθμιση έγγειται σε λειτουργίες, όπως η δυνατότητα ταυτόχρονης εγγραφής video και λήψης φωτογραφιών (πρακτικότατη λειτουργία που έχουμε δει εδώ και αρκετούς μήνες από την HTC), η δυνατότητα πανοραμικής λήψης (μέσα από το iOS 6, άρα αφορά και τα προηγούμενα μοντέλα), οι καλύτερες επιδόσεις του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (υπολείπεται ακόμα βέβαια κάποιων ανταγωνιστικών προτάσεων) και η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 10 προσώπων σε μία λήψη. Αναβαθμισμένη ως προς τους αριθμούς είναι η μπροστινή κάμερα, με την ανάλυση σε επίπεδο φωτογραφιών να αγγίζει τα 1,2 megapixels και σε επίπεδο video τα 720p.

 

Τα σίγουρα λάθη

Δύο είναι τα σημεία στα οποία δεν επιδέχεται αντίρρηση ότι η Apple έχει κάνει τεράστια «πατάτα» σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν. Το ένα είναι οι χάρτες, όπου η υπηρεσία πλοήγησης της Apple είναι ανέτοιμη ακόμα (μπορεί να μην εντοπίσαμε αλλά υποθέτουμε ότι και στους ελληνικούς χάρτες θα υπάρχουν κάποια λάθη) και το δεύτερο είναι ο νέος connector, που ακυρώνει στους υπάρχοντες κατόχους των προηγούμενων iPhone τα περιφερειακά που πιθανότατα θα έχουν αποκτήσει. Η αλλαγή του connector μπορεί να επιβαλλόταν λόγω του μειωμένου πάχους της συσκευής αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο φιλική αντιμετώπιση της εταιρείας από τα 30 περίπου ευρώ που πρέπει να δώσουν extra για να λύσουν το πρόβλημα.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης

Στην Ελλάδα το φαινόμενο της αμφισβήτησης ίσως να μην είναι τόσο έντονο όσο σε άλλες χώρες, όμως είναι περισσότερο έντονες (και σημαντικές) οι επιπτώσεις της κρίσης. Με δεδομένο ότι το iPhone 5 είναι ακόμα πιο ακριβό από το προηγούμενο μοντέλο (η έκδοση των 64GB κοστίζει σχεδόν 1000 ευρώ)  αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα καταφέρει να πιάσει επιδόσεις πωλήσεων προηγούμενων ετών. Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι δεν θα συμβεί, τόσο γιατί έχουν μειωθεί και οι επιδοτήσεις που δίνουν τα δίκτυα όσο και γιατί έχει μειωθεί δραστικά το ποσό που δίνει ο Έλληνας καταναλωτής για την απόκτηση μιας συσκευής.

 

ΥΓ: Ευχαριστούμε την Cosmote για την ευγενική παραχώριση της συσκευής.

SMARTPHONES,IPHONE,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home