TomTom Urban Rider

ShipoFools @ 01.12.2010

Η μοτοσυκλέτα είναι από μόνη της ένα μοναχικό μέσο μεταφοράς καθώς ακόμα και με την ύπαρξη συνεπιβάτη σε ένα ταξίδι είναι αδύνατη (και επικίνδυνη πολλές φορές), η επικοινωνία με τον οδηγό όταν οι ταχύτητες ξεπερνούν τα 100klm.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι οι φίλοι της μοτοσυκλέτας θα είχαμε συντροφιά στα ταξίδια μας ένα σύστημα GPS. Δυστυχώς ακόμη, οι εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά σύστημα πλοήγησης ειδικά σχεδιασμένο για μοτοσυκλέτες είναι λίγες, σχεδόν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η TomTom είναι μία από αυτές υλοποιώντας την 3η έκδοση της σειράς RIDER το URBAN RIDER.

Το ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, ο καλός επεξεργαστής στα 400Mhz, η 64Mb μνήμη RAM και ο αξιόπιστος ενσωματωμένος δέκτης (GPS Broadcom Global Locate 2 BCM4750) βοηθούν για πολύ γρήγορο εντοπισμό θέσης και ισχυρό σήμα. Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση που ακόμα και  σε κλειστούς χώρους κατάφερε να εντοπίσει το στίγμα έστω και μετά από μερικά λεπτά. Βέβαια, εκεί που χρειάζεται ο οδηγός τον εντοπισμό του σήματος, στο δρόμο, ο χρόνος είναι ταχύτατος.
Και επειδή πάνω στο δρόμο είναι δύσκολο να κρατάς με τα χέρια το GPS, η TomTom προμηθεύει στη βασική συσκευασία του URBAN RIDER μια εξαιρετική βάση στήριξης της Ram Mount στην οποία τοποθετείται η συσκευή πάνω στο τιμόνι. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει τη χρήση στον οδηγό με τη λιγότερη δυνατή απόσπαση από την οδήγηση. Τόσο η βάση στήριξης όσο και η συσκευή είναι κατασκευασμένες από υλικά που υπόσχονται αντοχή στον χρόνο. Το περίβλημα του URBAN RIDER προστατεύει τη συσκευή από το νερό την υγρασία και κραδασμούς που μεταφέρονται στο τιμόνι από το οδόστρωμα και την λειτουργία του κινητήρα. Στην δεξιά πλευρά βρίσκεται το μοναδικό κουμπί ενεργοποίησης – απενεργοποίησης της συσκευής καθώς και κρίκος για την ασφάλιση με κάποιο σύρμα για την αποφυγή πτώσης κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Στο κάτω μέρος υπάρχει  ένα στεγανό καπάκι που καλύπτει την θύρα USB ,φόρτισης και επικοινωνίας με τον υπολογιστή.  Στο επάνω μέρος ένα γείσο - σκίαστρο (κι αυτό από σκληρό πλαστικό) βοηθάει στην εύκολη ανάγνωση των πληροφοριών της οθόνης ακόμα και τις μέρες με ήλιο. Η οθόνη των 3,5’’ είναι της Samsung με ανάλυση 320 x 240 και έχει πολύ καλή ευκρίνεια και δυνατή φωτεινότητα, κάτι που κρίνεται  ακόμα πιο απαραίτητο σε GPS για χρήση σε μοτοσυκλέτα, λόγω του εντονότερου φωτισμού που δέχεται από το περιβάλλον. Επιπλέον, η απόκρισή της στις εντολές μου, ακόμα και με το γάντι ήταν υποδειγματική, αυξάνοντας περαιτέρω τις θετικές εντυπώσεις μου.

Η συσκευή της TomTom έρχεται με χάρτες της Ανατολικής Ευρώπης. Η περιήγηση στο μενού είναι πανεύκολη και η συσκευή ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα κατά την διάρκεια της πλοήγησης και της περιήγησης στο μενού. Ακόμα και όταν έστριψα επίτηδες σε λάθος δρόμο , μέσα σε αποδεκτό χρόνο βρήκε εναλλακτική διαδρομή για τον τελικό προορισμό που της είχα ορίσει. Για να μπορέσεις να ακούσεις  τις φωνητικές οδηγίες θα πρέπει να έχεις στο κράνος σου σύστημα ασύρματης επικοινωνίας είτε της TomTom  είτε οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Θεωρώ ότι υποστηρίζονται τα περισσότερα καθώς η σύνδεση επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας Bluetooth. Το σύστημα που έχω εγκατεστημένο στο δικό μου κράνος συνδέθηκε αμέσως χωρίς να με δυσκολέψει. Εκτός από τις οδηγίες της διαδρομής που έχουμε επιλέξει, μας ειδοποιεί και για τα σημεία που υπάρχουν κάμερες – ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας.  Έτσι μπορούμε να οδηγούμε ήσυχοι χωρίς τον φόβο μην μας σταματήσουν για υπερβολική ταχύτητα. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με κινητό τηλέφωνο και να δεχθεί ή να πραγματοποιήσει κλήσεις (αφού κατεβάσεις τον τηλεφωνικό κατάλογο στην συσκευή) με ασφάλεια κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφορεί και έκδοση pro που περιλαμβάνει στην συσκευασία το Scala Rider της Cardo πληρώνοντας περίπου 100 ευρώ παραπάνω από την απλή. Από τις πολλές γλώσσες φωνητικής καθοδήγησης που διαθέτει, αν επιλέξεις την Ελληνική, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα την γλυκιά φωνή της Ολυμπίας που μπορείς να την βρεις στο Menu “Αλλαγή φωνής’’.   

Μία σημαντική  δυνατότητα είναι η επιλογή ‘’Εγγραφή διαδρομής’’ όπου επιλέγοντας την, αποθηκεύεις όλη την πορεία που κάνεις (στην εσωτερική μνήμη των 2GB) ώστε να την επεξεργαστείς  αργότερα στον υπολογιστή σου. Η κατάληξη του αρχείου είναι gpx που σημαίνει ότι μπορείς  να  τα ανοίξεις με το Google Earth και Google maps. Αν και κάνει αρκετές παρεκκλίσεις, είναι πολύ χρήσιμη λειτουργία. Με την βοήθεια άλλων software (που μπορούμε να βρούμε εύκολα με ένα search στο Google) μπορούμε να κάνουμε και το ανάποδο. Να προγραμματίσεις  δηλαδή την διαδρομή από το σπίτι και να την φορτώσεις μετά στο TomTom.  Όπως και στα περισσότερα GPS της αγοράς, έχεις την δυνατότητα επιλογής αποφυγής αυτοκινητόδρομων, διοδίων, πορθμείων κ.α.
Για να μπορέσει να επικοινωνήσει το Urban Rider με τον υπολογιστή σου, θα χρειαστεί να κατεβάσεις το TomTom Home από την επίσημη σελίδα της εταιρείας. Μέσω αυτού μπορείς  να κάνεις update στο λογισμικό και στους χάρτες είτε από αναβαθμίσεις της ίδιας της εταιρείας ή από διορθώσεις που έχουν κάνει άλλοι χρήστες μέσω του Map Share. Αυτό φυσικά μπορείς να κάνεις κι εσύ μέσα από το Menu  χάρτη’’. Ένα πράγμα που με ξένισε λιγάκι, σα γνήσιος ‘Έλληνας, είναι ότι αν θέλεις να αναβαθμίσεις τον χάρτη σου, η TomTom ζητάει λίγα από τα αγαπημένα σου ευρώ  ενώ άλλες εταιρείες την παρέχουν δωρεάν. Το κόστος είναι περίπου στα 9 ευρώ για μία αναβάθμιση χάρτη ή 40 ευρώ που αντιστοιχούν σε 4 αναβαθμίσεις σε διάρκεια 12 μηνών.  

Τα χρήματα που πρέπει να διαθέσεις για να αποκτήσεις το Tom Tom Urban Rider είναι λιγότερα από 300 ευρώ  για την απλή έκδοση, ενώ αν θέλεις να ακούς την φωνή της γλυκιάς Ολυμπίας και δεν έχεις σύστημα ασύρματης επικοινωνίας στο κράνος σου, πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από 400 ευρώ.
Το βασικό πακέτο αγοράς περιλαμβάνει την συσκευή, βάση στήριξης της Ram Mount, καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και  φορτιστή σπιτιού 220v. Αν και η μπαταρία Li –Ion σου επιτρέπει την συνεχή χρήση της συσκευής για περίπου 6 ώρες,  θεωρώ  παράληψη της TomTom το γεγονός ότι δεν έχει συμπεριλάβει στο κουτί αγοράς καλώδιο φόρτισης με βύσμα αυτοκινήτου ώστε να μπορείς  με την απλή τοποθέτηση μίας παροχής 12v στην μοτοσυκλέτα (αν δεν έχει από το εργοστάσιο) να έχεις συνεχώς ρεύμα στην συσκευή.  

 

Κλείνοντας…

Μέσα από τόσo λίγες επιλογές που έχεις ώστε να βρεις ένα σωστό GPS για τη μηχανή, η Tom Tom σου προσφέρει μια εξαιρετική λύση. Φυσικά αν έχεις GPS αυτοκίνητου, μπορείς να το προσαρμόσεις, αν αντέχεις και έχεις χρόνο για ψάξιμο, καθώς πρέπει να βρεις μία καλή βάση στήριξης και φυσικά μία ειδική θήκη που θα την προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Γιατί λοιπόν να μπεις σε αυτή την διαδικασία όταν η Tom Tom έχει έτοιμη λύση για εμάς, τους λάτρεις των δύο τροχών;  Στο συστήνω ανεπιφύλακτα λοιπόν και καλά ταξίδια!

 

Χαρακτηριστικά συσκευής:

- GPS: Global Locate 2 BCM4750

- Επεξεργαστής: 400 Mhz

- Λειτουργικό σύστημα: Linux

- Μνήμη RAM: 64 Mb

- Διαστάσεις: 113,2mm x 96.2mm x 52.9mm

- Βάρος: 310gr

- Αποθηκευτικός χώρος: 2GB

- Μπαταρία: Επαναφορτιζόμενη Li – ion

- Διάρκεια μπαταρίας:  6+ ώρες

- Αδιάβροχο: IPX7

- Συνδεσιμότητα: Θύρα USB

- Θερμοκρασία λειτουργίας:  -10 ° –  55°

TOM TOM,MOTO,TOMTOM,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home