8,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα

8,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα

Μάλλον διέλαθε της προσοχής πολλών συμπατριωτών μας (και δικαίως αφού η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στο κατώφλι μιας περιόδου σημαντικών αλλαγών), όμως στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η Apple έγραψε ένα ακόμα κεφάλαιο στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία: στα νούμερα του πρώτου τριμήνου του 2015 που δημοσίευσε, η εταιρεία απέδειξε ότι το παρωνύμιο «η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο» δεν είναι τελικά υπερβολή αφού κατέγραψε κέρδη 18,04 δις δολαρίων. Ή, όπως σημειώνει και το Techcrunch κέρδη 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων την ώρα.

Επίσης κατόπιν… υποδείξεως του Techcrunch, μια ματιά στον πίνακα σχετικών ρεκόρ από τη Wikipedia φανερώνει ότι οι μόνες άλλες εταιρείες που έχουν καταγράψει αντίστοιχα νούμερα είναι εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας –εταιρείες όπως η ρωσική Gazprom, το βρετανικό και ολλανδικό τμήμα της Shell, η αμερικανική ExxonMobil και η βρετανική BP. Η μόνη εταιρεία που έχει μεγαλύτερα νούμερα είναι εκτός συναγωνισμού καθώς πρόκειται για την κρατικά υποστηριζόμενη αμερικανική Federal National Mortgage Association η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ακινήτων στις ΗΠΑ.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από μεγάλα νούμερα, τα παραπάνω ίσως δεν ακούγονται τόσο σημαντικά. Όμως θα έπρεπε καθώς φέρνουν την Apple (η οποία παρεμπιπτόντως κατέχει άλλες 5 πρωτιές από τις 24 του ίδιου καταλόγου) σε μια θέση στην οποία δεν έχει ποτέ καμία άλλη εταιρεία από τον κόσμο της τεχνολογίας: να «ανταγωνίζεται» μια ολόκληρη διαφορετική βιομηχανία, αυτή του πιο πολύτιμου αγαθού για τον πολιτισμό μας και να την ξεπερνάει ολόκληρη. Δεν έχω τα νούμερα πρόχειρα αλλά αμφιβάλλω αν και αυτή η IBM τις ημέρες που το όνομά της ήταν ταυτόσημο με την έννοια «υπολογιστής» είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο –για τις υπόλοιπες εταιρείες τεχνολογίας είναι μάλλον περιττό να μιλάμε.

Τα παραπάνω γεννούν μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτηματικά, μέρος των οποίων θέτει ο Μ.Γκ. Σίγκλερ της Google Ventures στο Medium και τα οποία συνοψίζονται σε ένα: τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα; Προφανώς η επιτυχία της εταιρείας του Τιμ Κουκ (μετά από αυτά τα νούμερα, μπορούμε με ασφάλεια να αφήσουμε τον Στιβ Τζομπς να αναπαυθεί εν ειρήνη) οφείλεται στο iPhone όμως στ μέτρο που κάθε νέο μοντέλο θα είναι απλώς μια βελτίωση/αναβάθμιση των προηγούμενων, για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί; Θα υπάρξουν στροφές σε άλλες τεχνολογίες; Σε άλλες αγορές; Θα εμπλακεί η Apple σε χώρους εντελώς έξω αυτούς που «παραδοσιακά» κινείται; Αν μη τι άλλο, έχει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς να ριψοκινδυνεύσει τίποτα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχει να ριψοκινδυνεύσει κάτι: το όνομά της –και   αυτός είναι ο λόγος που δεν πρόκειται να κινηθεί έξω από τον κόσμο των ηλεκτρονικών. (Τι θα κάνει μέσα στο πλαίσιο του κόσμου αυτού, βεβαίως, είναι επίσης μια μεγάλη συζήτηση.) Δεν κρύβω ότι θα ήθελα να δω μια παράκαμψη αλά Google, σε πράγματα κάπως λιγότερο συντηρητικά (ναι, συγκαταλέγομαι σ’ αυτούς που δε θεωρούν την Apple ριζοσπαστική εταιρεία) ή, ίσως, μια άλλη αλά Facebook, σε πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και τον κόσμο που ζει εκτός των καπιταλιστικών μητροπόλεων. Όπως λέει και το γνωστό ρητό από τον Σπάιντερ-μαν, η μεγάλη δύναμη συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη και ίσως το επιτελείο του Τιμ Κουκ θα πρέπει να σκεφτεί ότι η δική του δεν είναι μόνο απέναντι στους μετόχους της εταιρείας –αυτοί είναι πλέον καλυμμένοι και με το παραπάνω!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home