30 χρόνια από το πρώτο SMS

30 χρόνια από το πρώτο SMS

Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1992 όταν ο μηχανικός της Vodafone Neil Papworth έστειλε από τον προσωπικό του υπολογιστή στο κινητό τηλέφωνο του συναδέλφου του Richard Jarvis δύο λέξεις (Merry Christmas), που έμελλε να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας στην κινητή τηλεφωνία για τα επόμενα χρόνια.

Ήταν η αρχή για τα SMS, τα σύντομα γραπτά μηνύματα, μια υπηρεσία που εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να αναπτύξει ο αγγλικός τηλεπικοινωνιακός Όμιλος. Οι προσπάθειες πέτυχαν και από το 1994 η υπηρεσία SMS ξεκίνησε το σταδιακό λανσάρισμά της στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στη χώρα μας το πρώτο SMS στάλθηκε το 1995.

Ωστόσο έπρεπε να φθάσουμε στο 1999 για να υπάρχει πλέον πλήρης δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών δικτύων. Μια εξέλιξη που σηματοδότησε και την έκρηξη στη δημοτικότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Από τότε και τουλάχιστον για μια δεκαετία τα SMS αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας, ιδιαίτερα για το νεανικό κοινό. Χρονιά ρεκόρ μάλλον αποτελεί το 2010, όταν και στάλθηκαν 6,1 τρισεκατομμύρια μηνύματα στη διάρκεια του έτους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 193.000 SMS ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και εκείνη τη χρονιά τα SMS ήταν η πιο δημοφιλής data υπηρεσία με περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες, που αντιστοιχούσαν στο 80% της συνολικής συνδρομητικής βάσης κινητής σε όλο τον κόσμο.

Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας, η είσοδος και κυριαρχία των smartphones και η ανάγκη άμεσης επικοινωνίας και ανταπόκρισης μεταξύ των χρηστών έφερε την αλλαγή, καθώς στην τελευταία δεκαετία τα SMS ξεκίνησαν σταδιακά να εγκαταλείπονται και οι χρήστες των κινητών στράφηκαν περισσότερο στις υπηρεσίες Instant Messaging, όπως το What’s App, το Viber και βέβαια τα άμεσα μηνύματα στην πλατφόρμα του Facebook και άλλων.

SMS,ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home