Δέκα χρόνια Samsung Galaxy S

Μια αναδρομή από το πρώτο Galaxy S μέχρι το τι θα δούμε στο Galaxy S10.

Deasy @ 19.02.2019
Δέκα χρόνια Samsung Galaxy S
Μια δεκαετία κλείνει φέτος η κορυφαία σειρά Galaxy S της Samsung και είναι λογικό το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών (και ακόμα περισσότερο φίλων της εταιρείας) να είναι στραμμένο σε αυτά που θα παρουσιάσει η εταιρεία αύριο, 20 Φεβρουαρίου, κλείνοντας αυτό τον κύκλο των 10 χρόνων.

Όμως προτού ποντάρουμε σε αυτά που αναμένεται να φέρει η Samsung με τη νέα της ναυαρχίδα, χρήσιμο είναι να δούμε από που ξεκίνησαν όλα, ποια είναι τα καινοτομικά στοιχεία που έφερνε η Galaxy S σειρά στο πέρασμα αυτών των χρόνων αλλά και πως εξελίχτηκε η ίδια η σειρά, σχεδιαστικά αλλά και στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών.

 

Samsung Galaxy S

Η αρχή έγινε το Μάρτιο του 2010 όταν η Samsung ανακοινώνει το Samsung Galaxy S (η συσκευή ξεκίνησε την κυκλοφορία της τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς). Με το Samsung Galaxy S η κορεατική εταιρεία μας συστήνει την Super AMOLED οθόνη σε μια διάσταση 4 ιντσών και ανάλυσης 800x480 pixels. Τα εντυπωσιακά (για την εποχή) χαρακτηριστικά περιλάμβαναν επεξεργαστή χρονισμένο στο 1GHz, μνήμη RAM στα 0,58GB, κύρια κάμερα ανάλυσης 5MP, ενώ η μπροστινή κάμερα ήταν μόλις 0,3MP. Σκεφτόμαστε ότι θα διαβάζετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μάλλον θα χαμογελάτε όμως εκείνη τη χρονιά αυτά ήταν χαρακτηριστικά μιας κορυφαίας συσκευής.

 

Samsung Galaxy SII

To Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς η Samsung αναβαθμίζει την κορυφαία της πρόταση, χαρίζοντάς της ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Το Samsung Galaxy SII διαθέτει επεξεργαστή στα 1,2GHz και μνήμη RAM στο 1GHz, με το μέγεθος της οθόνης να ανεβαίνει στις 4,3 ίντσες. Σημαντική ήταν και η αύξηση στην ανάλυση της κάμερας, με το Galaxy SII να ανεβαίνει στα 8MP, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα εγγραφής video στα 1080p.

 

Samsung Galaxy SIII

Ένα χρόνο μετά, έρχεται στην αγορά το Samsung Galaxy SIII, τα χαρακτηριστικά του οποίου παρουσιάζουν μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ειδικότερα, το smartphone διαθέτει οθόνη 4,8 ιντσών, όμως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, όπου η ανάλυσή της φθάνει σε HD επίπεδα (1280x720 pixels). Ταυτόχρονα, διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή στο 1,4GHz, μνήμη RAM 1GB, ενώ προστίθεται και έκδοση με αποθηκευτικό χώρο 64GB.

 

Samsung Galaxy S4

Η Samsung εγκαταλείπει τη λατινική αναγραφή στην ονομασία, με μια ακόμη συσκευή που ανεβαίνει επίπεδο. Το Samsung Galaxy S4 παρουσιάζεται το Μάρτιο και είναι επίσης η πρώτη συσκευή της εταιρείας που διαθέτει full HD Super AMOLED οθόνη (1920x1080 pixels), ενώ και η διάστασή της ανεβαίνει στις 5 ίντσες.

Στο Samsung Galaxy S4 έχουμε πλέον οκταπύρηνο επεξεργαστή με τη μνήμη RAM να ανεβαίνει στα 2GB, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στην ανάλυση της κύριας κάμερας, που φθάνει τα 13MP.

 

Samsung Galaxy S5

Το Φεβρουάριο του 2014 η Samsung παρουσιάζει το Galaxy S5, φέρνοντας αρκετά νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες της κάμερας. Ειδικότερα, η ανάλυση της κύριας κάμερας έφθανε  τα 16MP, ενώ για πρώτη φορά έρχεται και η δυνατότητα εγγραφής video στα 4Κ. Η βελτιωμένη κατασκευή του Galaxy S5 έχει πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης (ΙΡ67) και η συσκευή ενσωματώνει για πρώτη φορά αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας και λειτουργίες υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα παρακολούθησης καρδιακού παλμού.

 

Samsung Galaxy S6

Το Samsung Galaxy S6 σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αναβάθμιση της ναυαρχίδας της κορεατικής εταιρείας, παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές εκδόσεις, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά αλλά και ποιότητα κατασκευής. Κορυφαίο ίσως γνώρισμα είναι η είσοδος της οθόνης Edge (στην έκδοση S6 Edge και Edge+ λίγους μήνες μετά), η οθόνη των οποίων διαθέτει πλαϊνά κυρτά μέρη. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής, η μνήμη RAM στα 3GB (4GB για το Edge+), η ανάλυση της οθόνης (1440x2560 pixels), η κάμερα ανάλυσης 16ΜΡ είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που κατέστησαν το Galaxy S6 μια ξεχωριστή πρόταση της αγοράς.

 

Samsung Galaxy S7

Η Samsung συνεχίζει την πορεία της σειράς S πάνω στις πετυχημένες σχεδιαστικές αλλαγές που έκανε την προηγούμενη χρονιά. Η Edge οθόνη στην αντίστοιχη έκδοση του S7 μεγαλώνει και φθάνει τις 5,5 ίντσες, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την ποιότητα των χρωμάτων που απέδιδε.

Το Samsung Galaxy S7 διαθέτει ξανά αδιάβροχη κατασκευή (IP68), οκταπύρηνο επεξεργαστή, μνήμη RAM στα 4GB και κάμερα ανάλυσης 12MP, με dual pixel αισθητήρα και φωτεινό διάφραγμα f1.7.

 

Samsung Galaxy S8

Δύο χρόνια μετά την Edge οθόνη η Samsung συστήνει στο κοινό την Infinity Display, χωρίς περιθώρια, που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της μπροστινής επιφάνειας του Galaxy S8 και της μεγαλύτερης έκδοσης S8+, η οθόνη της οποίας άγγιζε τις 6,2 ίντσες.

Πανίσχυρη σε επεξεργαστικούς πόρους (με έως 6GB RAM ανάλογα με την έκδοση), πολύ όμορφη χάρη στην 18.5:9 οθόνη, η ναυαρχίδα της Samsung έφερε επίσης στο κοινό το φωνητικό βοηθό Bixby, καθώς και το Samsung DeX, ένα docking station αξεσουάρ που επέτρεπε στο χρήστη να συνδέσει τη συσκευή σε desktop περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ποντίκι και πληκτρολόγιο.

 

Samsung Galaxy S9

Η Infinity Display με την εντυπωσιακή απόδοση των χρωμάτων που προσέφερε παρέμεινε και στη σειρά Galaxy S9, με τη Samsung να αναβαθμίζει σημαντικά τις φωτογραφικές δυνατότητες και στις δύο εκδόσεις, χαρίζοντάς τους μεταβλητό διάφραγμα (f1.5 - f/2.4), ενώ το S9 Plus διέθετε σύστημα δύο καμερών. Ταυτόχρονα και τα δύο μοντέλα μπορούσαν να τραβήξουν βίντεο 4Κ στα 60fps, όπως επίσης και βίντεο σε πολύ αργή κίνηση (960 καρέ το δευτερόλεπτο).

Οι πλούσιες multimedia εμπειρίες των δύο μοντέλων εμπλουτίζονταν ακόμα περισσότερο με στερεοφωνικό ηχείο από την AKG, όπως επίσης και υποστήριξη surround ήχου.

 

Samsung Galaxy: What’s next?

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας η κορεατική εταιρεία με τη σειρά Galaxy S αλλά και το σύνολο των συσκευών της ήταν ένας μεγάλος πρωταγωνιστής, καθορίζοντας κάποιες στιγμές τις εξελίξεις στην αγορά των smartphones. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια αυτών των ετών ανέβηκε και διατηρήθηκε στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών.

Όμως η εξέλιξη δεν σταματά εδώ και οι αλλαγές αναμένονται ακόμα πιο συναρπαστικές, με την κορεατική εταιρεία να είναι δεδομένο ότι θα θελήσει να διατηρήσει την πρωταγωνιστική της θέση. Αρχής γενομένης από αύριο, με τη Samsung να παρουσιάζει τη συνέχεια της σειράς S, το αναδιπλούμενο smartphone για το οποίο η κορεατική εταιρεία έχει φροντίσει να μη διαρρεύσει κάποια σημαντική πληροφορία, όπως επίσης και με ένα οικοσύστημα συσκευών, που θα συνδέονται πάνω τους, επανπροσδιορίζοντας ίσως την «κανονικότητα» γύρω μας. Αν θέλαμε να ποντάρουμε σε κάποιες από τις τεχνολογίες στις οποίες θα ποντάρει και η Samsung στην αυριανή παρουσίαση θα «βάζαμε τα χρήματά μας» σε: 5G, AI και Internet of Things.

5G: τα πρώτα 5G δίκτυα ετοιμάζονται, οπότε δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο από τη Samsung από μία θέση πρωταγωνιστή σε μια νέα εποχή υπερυψηλών ταχυτήτων.

Αrtificial Ιntelligence: η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας που ποντάρει η κορεατική εταιρεία, πραγματοποιώντας τεράστιες επενδύσεις. Σε επίπεδο συσκευών αυτό θα μεταφράζεται στις δυνατότητες διάδρασης που θα προσφέρουν στους χρήστες, παρέχοντας την ευχέρεια να εξατομικεύσουν τις συσκευές τους και αυτές να εκπαιδεύονται παρακολουθώντας τις συνήθειες του κατόχου τους.

ΙοΤ: άλλος ένας τομέας στον οποίο η Samsung επενδύσει σημαντικά με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο οικοσύστημα διασυνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών που ευνοεί τη διάχυση της πληροφορίας και την εξατομικευμένη διαχείριση.

Για να παρακολουθήσετε live το Unpacked Event της νέας σειράς Galaxy στις 20 Φεβρουαρίου 2019, πατήστε εδώ: https://www.samsung.com/gr/unpacked/

SMARTPHONES,SAMSUNG GALAXY,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home