Παζάρια Ευρώπης - ΗΠΑ για τους ημιαγωγούς

Παζάρια Ευρώπης - ΗΠΑ για τους ημιαγωγούς

Αν σου αρέσουν τα λουκάνικα και οι νόμοι, καλό θα είναι να μην ξέρεις πώς φτιάχνονται και αυτό μάλλον ισχύει και για τα κοινά ανακοινωθέντα που εκδίδονται μετά από διασκέψεις και συνόδους κορυφής. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Πίτσμπουργκ μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης Μπάιντεν και Ευρωπαίοι επίτροποι με αντικείμενο τη συνεργασία ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα τεχνολογίας και εμπορίου. Η συνάντηση παραλίγο να μη γίνει διότι η Γαλλία παραμένει έξω φρενών με τη συμφωνία ΗΠΑ - Αυστραλίας εξαιτίας της οποίας έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή υποβρυχίων για την Αυστραλία. Η γαλλική προεδρία ζήτησε το κοινό ανακοινωθέν να μην έχει έντονα κατηγορηματικές διατυπώσεις σχετικά με μια ευρω-αμερικανική συνεργασία στο θέμα των ημιαγωγών. Οι Γάλλοι βεβαίως έλεγαν πως το θέμα δεν συνδέεται με την υπόθεση των υποβρυχίων αλλά με τη στάση του Παρισιού υπέρ της ενίσχυσης της αυτονομίας της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως στον τομέα των ημιαγωγών η Ευρώπη φαίνεται έστω και καθυστερημένα να αντιλαμβάνεται τη σημασία του θέματος και του πώς συνδέεται η ομαλή παραγωγή των chips (δεν εννοούμε τα πατατάκια) με τη λειτουργία άλλων κλάδων της οικονομίας. Εχουμε ήδη καταγράψει άλλωστε τη διακοπή λειτουργίας ορισμένων μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης σε τσιπάκια που έχει ανησυχήσει και τον Λευκό Οίκο.

Πριν από δέκα μέρες και σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν μίλησε για πρωτοβουλίες σχετικά με την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα επενδύσει τρία δισ. ευρώ στην κατασκευή μονάδων στο έδαφός της, ενώ η Intel προετοιμάζεται για επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή μονάδων στην Ευρώπη.

Πολλά τα λεφτά...

CHIP,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home