Ανταγωνισμός από τα παλιά με «έπαθλο» τη Σελήνη

Ανταγωνισμός από τα παλιά με «έπαθλο» τη Σελήνη

Στη δεκαετία του ’60 ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση μετέφεραν τον ανταγωνισμό τους έξω από τη Γη και η κούρσα κέρδισε με σαφή νίκη των Αμερικανών που έφτασαν πρώτοι στη Σελήνη. Σήμερα, 52 χρόνια από το ταξίδι της αποστολής «Απόλλων 11» ο ανταγωνισμός στη Σελήνη ξαναφουντώνει αλλά αυτή τη φορά οι αντίπαλοι δεν είναι μόνο δύο υπερδυνάμεις.

Η NASA φιλοδοξεί να κατασκευάσει μία βάση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Gateway και έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Μια καλή ομάδα, θα μπορούσε να πει κανείς.

Η Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με την αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, φαίνεται πως είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις της ξανά με τον προαιώνιο αντίπαλο αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και την Τρίτη ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την Κίνα. Η οποία Κίνα διόλου ευκαταφρόνητη δύναμη είναι, καθώς πραγματοποίησε την πρώτη προσεδάφιση στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, την πλευρά του δορυφόρου δηλαδή που ποτέ δεν είναι στραμμένη προς τον πλανήτη μας.

H κατασκευή μίας βάσης στη Σελήνη δεν αποτελεί βεβαίως θέμα κύρους. Σύμφωνα με την NASA, o σταθμός Gateway παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για την εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά και για τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές προς τον Άρη. Η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος φιλοδοξεί να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της το 2024, χρησιμοποιώντας την SpaceX για τη μεταφορά της κάψουλας (που θα αποτελεί τον χώρο διαμονής των αστροναυτών) και της μονάδας παραγωγής ενέργειας του Gateway στη Σελήνη.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home