Η πολιτική ορθότητα τώρα και στην οθόνη σου

Η πολιτική ορθότητα τώρα και στην οθόνη σου

Βεβαίως η πολιτική ορθότητα είναι κάτι που βρίσκεται κοντά μας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία αλλά ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τόσο οργανωμένη διαδικασία εφαρμογής (ή επιβολής) της.

Είναι γεγονός ότι μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πολλά πράγματα έχουν έρθει στην επιφάνεια, βλέπουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα και μια αποκαθήλωση αγάλματος από την εποχή του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ στην πολύ μακρινή από τις ΗΠΑ Κοπεγχάγη κάποιοι είχαν την κακόγουστη μάλλον ιδέα να βανδαλίσουν το γνωστό άγαλμα της γοργόνας με τη φράση «ρατσιστικό ψάρι».

Έχει και συνέχεια; Φυσικά και έχει συνέχεια και στις ΗΠΑ γίνονται όπως φαίνεται αρκετές συζητήσεις για το ποιες είναι οι σωστές εκφράσεις και ποιες οι λάθος.

Ο λογαριασμός Twitter Engineering, που συνήθως ασχολείται με θέματα σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας, δημοσίευσε έναν ενδεικτικό πίνακα με φράσεις που προτείνει να αλλάξουν.

Φράσεις όπως «λευκή λίστα» και «μαύρη λίστα» αντικαθίστανται από πιο ουδέτερες εκφράσεις που αντί για το λευκό και το μαύρο προτάσσουν την έγκριση και την απόρριψη. Οι προσφωνήσεις που υποδηλώνουν φύλο (όπως το γνωστό guys) αντικαθίστανται από πιο αφηρημένες περιγραφές (π..χ «ε, εσείς») και η έκφραση “sanity check” που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον έλεγχο επί ενός ολοκληρωμένου προϊόντος γίνεται «γρήγορος έλεγχος».

Φαίνεται πως η λίστα δεν είναι πλήρης και πως στο προσεχές μέλλον το ποιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές και στο διαδίκτυο θα γίνουν πιο ουδέτερες.

Το οποίο σημαίνει ούτε ψύλλος στον κόρφο όσων καλούνται να κάνουν προσαρμογές από τα αγγλικά στα ελληνικά. Βεβαίως μια αλλαγή του man hours σε person hours δεν πειράζει το ελληνικό «ανθρωποώρες» αλλά μια επέκταση της πολιτικής ορθότητας ενδεχομένως να οδηγήσει στο… εκτελεστικό απόσπασμα λέξεις όπως η επιδεξιότητα ή η δεξιοτεχνία που μπορεί να θεωρούνται υποτιμητικές για τους αριστερόχειρες.

Μάλλον η λέξη «νοικοκυροσύνη» μπορεί να γλιτώσει από ένα πογκρόμ καθώς δεν συνάγεται από την ίδια τη λέξη αν μιλάμε για κυρά ή για κύρη, αλλά παροιμίες όπως «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά» μάλλον θα (κατά)δικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες.  

Αντίστοιχα φράσεις όπως «είστε σίγουροι πως θέλετε να κλείσετε το αρχείο» θα πρέπει να γίνουν πιο ουδέτερες φυλετικά , άρα πιθανόν να δούμε κάτι σαν «Σίγουρα θέλετε να κλείσετε το αρχείο»;

Αν όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ένδειξη του πού οδεύουν τα πράγματα, νομίζουμε πως είναι θέμα χρόνου να δούμε τέτοιες αναπροσαρμογές στα ελληνικά περιβάλλοντα. Δύσκολη εποχή για όσους εργάζονται στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά σίγουρα και ενδιαφέρουσα αφού θα χρειαστεί αρκετή ευρηματικότητα για να ξεπεράσει κανείς τις νάρκες που έχει θέσει η πολιτική ορθότητα….

SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home