Διακοπή του πιλοτικού 5G δικτύου στην Καλαμάτα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Διακοπή του πιλοτικού 5G δικτύου στην Καλαμάτα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Ένα χρόνο πριν τη δημοπρασία των αδειών για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα, η χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας για διακοπή του πιλοτικού δικτύου της πόλης είναι ενδεικτική για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από τις τοπικές κοινωνίες όταν ξεκινήσει (λογικά στο καλοκαίρι του 2021) η εμπορική ανάπτυξη των δικτύων.

Όπως διαβάζουμε από το τοπικό site tharrosnews.gr κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας και μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας συζητήθηκε πρώτο το ζήτημα της λειτουργίας της πιλοτικού 5G δικτύου, που είχε αναπτύξει η Wind σε ένα μικρό κομμάτι της πόλης. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί μεγάλες αντιδράσεις από πολίτες που διαμαρτύρονταν, επικαλούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειες στην υγεία που είχε η εφαρμογή του 5G δικτύου και εν συνεχεία 18 δημοτικοί σύμβουλοι υπέγραψαν ένα σχετικό κείμενο με σκοπό να φέρουν το ζήτημα για συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου.

Το tharrosnews.gr αναφέρει ότι: «Η συζήτηση του θέματος, τελικά, κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με το δήμαρχο Καλαμάτας σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα,  κάνοντας μάλιστα πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μια ημερίδα- εκδήλωση στις αρχές Ιανουαρίου,  και αν έβγαιναν συμπεράσματα ότι δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας, αν αυτή ζητούνταν από τη Wind. Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις,  η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31/12 και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος του χρόνου. Έπειτα από μια ψηφοφορία, που κράτησε ώρα με εντάσεις, υπερψηφίστηκε η πρόταση της διακοπής με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση.»

Στο άλλο τοπικό site eleftheriaonline.gr διαβάζουμε μερικές από τις τεχνοφοβικές και ακραίες τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο συμβούλιο του Δήμου. Χαρακτηριστικό είναι το συγκεκριμένο απόσπασμα του δημοσιεύματος: "Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, στο κείμενο που διάβασαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζεται επικίνδυνη η ακτινοβολία και από τα δίκτυα 2G, 3G, και 4G, ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει σχέδιο... στείρωσης των Καλαματιανών με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης".

Η παραπάνω άποψη είναι εμφανής στα αποσπάσματα επιστολής που επίσης μπορούμε να δούμε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Συγκεκριμένα (ακολουθεί αυτούσιο τμήμα από το eleftheriaonline.gr): 

Για του λόγου το ασφαλές, αναδημοσιεύουμε αυτούσια αποσπάσματα της επιστολής που αναγνώσθηκε, χωρίς μάλιστα αντίλογο, του δρα Θεόδωρου Μέτση, ο οποίος πρωτοστατεί στο αγώνα κατά των κινητών. Ο Θ. Μέτσης θέλει να καταργηθούν όλα τα δίκτυα - και αναφέρει επί λέξει: «Χιλιάδες συγγράμματα έχουν δημοσιευτεί για τις πολλαπλές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, τα έντομα και τα φυτά και η βιβλιογραφία παραμένει ανεξάντλητη και τεκμηριωμένη χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις ακτινοβολίας με τεχνολογία 2G, 3G και 4G».

Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής (βλ. ολόκληρη στο τέλος του άρθρου), που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, αναφέρεται: «Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς υπογεννητικότητας εδώ και μερικά χρόνια ενώ παράλληλα γίνεται και αθρόα προσέλευση μεταναστών. Μέσα σε αυτή τη δραματική συγκυρία η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας θα μπορεί να "στειρώσει" τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει πλέον των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων και τη χαριστική βολή στην πόλη σας και να συμβάλει γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Και η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους: «Σήμερα έχετε μία ιστορική ευκαιρία να διαφυλάξετε τη δημόσια υγεία στην περιοχή σας, την ποιότητα ζωής του πολίτη της Καλαμάτας και ακόμα πιο σημαντικό τη βιωσιμότητα της επόμενης γενιάς, αλλά ίσως και μια γενιάς που ενδεχομένως ελέω 5G να μην γεννηθεί ποτέ».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα πιλοτικά 5G δίκτυα λειτουργούν στα Τρίκαλα (Vodafone) και στο Δήμο Ζωγράφου (Cosmote).

 Ενδεικτικό του επεισοδιακού κλίματος της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είναι και το μικρής διάρκειας video μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω

 

5G,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home