Αύξηση 9% σε επιθέσεις phising με στόχο κατόχους συσκευών Apple

Deasy @ 12.09.2019
Αύξηση 9% σε επιθέσεις phising με στόχο κατόχους συσκευών Apple

Την προσοχή των χρηστών συσκευών της Apple εφιστά η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Kaspersky, σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις phising με στόχο χρήστες υπολογιστών Mac, φορητών συσκευών iOS και το σχετικό οικοσύστημα υπηρεσιών διαδικτύου παρουσίασε αύξηση 9% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία οι επιθέσεις αυτές άγγιξαν το 1.600.000, γεγονός που μαρτυράει ότι οι χρήστες δημοφιλών ψηφιακών συσκευών προσελκύει σαφώς όλο και περισσότερους ψηφιακούς εγκληματίες. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει ότι όταν πρόκειται για τέτοιου τύπου επιθέσεις τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το κακόβουλο λογισμικό, πεδίο στο οποίο οι χρήστες macOS και iOS που απειλούνται είναι πολύ λιγότεροι από τους χρήστες Windows και Android πλατφορμών,

Μεταξύ των πιο συχνών μηχανισμών απάτης είναι αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με το interface της υπηρεσίας iCloud με στόχο να κλέβουν στοιχεία σύνδεσης για λογαριασμούς Apple ID. Τα links με τέτοιες υπηρεσίες συνήθως προέρχονται από spam email που παρουσιάζονται ως email από τμήματα τεχνικής υποστήριξης. Συχνά απειλούν να μπλοκάρουν τη συσκευή του χρήστη αν αυτός δεν κλικάρει στο link.  

Ένα άλλο διαδεδομένο σύστημα είναι η χρήση ιστοσελίδων κινδυνολογίας που προσπαθούν να πείσουν τον χρήστη ότι ο υπολογιστής του βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή ασφάλειας και θα πάρει μόνο μερικά κλικ και λίγα δολάρια για να λύσει αυτά τα ζητήματα.

Εκτός από την αύξηση του phishing, η αναφορά της Kaspersky αποκάλυψε επίσης κι άλλους τύπους απειλών με στόχο χρήστες συσκευών που βασίζονται σε macOS. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ορισμένες σχετικά θετικές τάσεις: οι πιο συνηθισμένες απειλές για τους χρήστες Mac αποδείχθηκε ότι δεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό, όπως τα τραπεζικά Trojans, αλλά απειλές AdWare, οι οποίες δεν είναι-αναγκαστικά- μοιραίες και ορίζονται ως «δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα». Τα περισσότερα adware απειλούν τους χρήστες υπερφορτώνοντας τις συσκευές τους με ανεπιθύμητες διαφημίσεις, ωστόσο μερικά από αυτά τα προγράμματα μπορεί, στην πραγματικότητα, να μετατραπούν σε συγκαλυμμένες, πιο σοβαρές απειλές.


Άλλα ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

- Ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων phishing που εντοπίστηκαν στο πρώτο μισό του 2019 σε υπολογιστές Mac που προστατεύονται από λύσεις της Kaspersky ήταν σχεδόν 6.000.000. Το 2018 συνολικά καταγράφηκαν 7.300.000 χτυπήματα.

- Το 39,95% αυτών είχε ως στόχο να κλέψει τα οικονομικά δεδομένα των χρηστών. Το μέγεθος αυτό είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

- Το πιο ενεργό κακόβουλο λογισμικό ήταν παραλλαγές της οικογένειας Shlayer, που πέτυχε στη διανομή με το πρόσχημα ενημερώσεων για το Adobe Flash Player.

 

Για να διατηρήσετε τις συσκευές σας ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά:

- Διατηρείτε ενημερωμένα το macOS και όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματά σας.

- Χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμο λογισμικό, το οποίο έχετε «κατεβάσει» από επίσημες ιστοσελίδες ή το έχετε εγκαταστήσει από το Mac App Store.

- Χρησιμοποιείστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Internet Security που παρέχει προηγμένη προστασία σε Mac, PC αλλά και φορητές συσκευές.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,KASPERSKY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home