Έτοιμο σε λίγους μήνες το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

Έτοιμο σε λίγους μήνες το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

Στο τέλος του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020 θα είναι έτοιμο το σχέδιο ή αλλιώς η «βίβλος», όπως ονομάστηκε, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, το οποίο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαμόρφωσης από το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο έργο της υλοποίησης του σχεδίου θα λειτουργήσει συμβουλευτικά και μια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με διεθνή προσανατολισμό, με στόχο να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο, που θα βοηθήσει στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών και στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Η σύσταση της επιτροπής, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους Τύπου, θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα την απαρτίζουν, συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, μίας χώρας που θεωρείται διεθνώς παγκόσμιο πρότυπο ως προς την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όπου είναι εφικτό και θα εστιάζει σε δύο πεδία: στη διαλειτουργικότητα και στην απλούστευση των διαδικασιών. Μάλιστα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στείλει ήδη επιστολή σε όλα τα υπόλοιπα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τόσο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όσο και την απλούστευση των διαδικασιών. Από την ενημέρωση και τον καθορισμό των αναγκών θα προκύψουν και τα επόμενα έργα και δράσεις, τα οποία θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών.

Η δημιουργία της διαδικτυακής πύλης, gov.gr, αποτελεί ένα βασικό σημείο της «βίβλου». Στην πύλη αυτή θα ενσωματωθούν σε πρώτη φάση όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα διευρύνεται διαρκώς καθόλη τη διάρκεια που θα υλοποιούνται τα υπόλοιπα έργα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν στο μέλλον και οι νέες ταυτότητες που θα ενσωματώνουν την ψηφιακή υπογραφή. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για ένα «έργο» που θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επιδιώκεται να βρεθεί ένας άλλος τρόπος ταυτοποίησης των πολιτών, σύμφωνα με τα διάφορα μητρώα που υπάρχουν ήδη.

Με εξαίρεση το έργο για τις έξυπνες θέσεις στάθμευσης δεν υπάρχει κάποια πρόθεση ακύρωσης των υπόλοιπων έργων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη. Ο λόγος της ακύρωσης του συγκεκριμένου έργου, όπως επισήμανε ο Υπουργός, δεν σχετίζεται με την αναγκαιότητά του αλλά με μια νέα προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη και τις σχετικές ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφορά έγινε και στα τηλεπικοινωνιακά έργα, με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Αντώνη Τζωρτζακάκη να σημειώνει ότι θα προχωρήσει το έργο για το ultra fast broadband, που αφορά την επέκταση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Για το 5G έγινε γνωστό ότι η δημοπρασία εκχώρησης φάσματος θα γίνει στο τέλος του 2020, με τον Υπουργό να επισημαίνει ότι θα υλοποιηθεί με καινοτόμο τρόπο. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης του 5G στην Ελλάδα από διάφορους κλάδους, ενώ υπάρχει και η πρόθεση για την προκήρυξη ενισχύσεων των σχετικών δράσεων.  

Στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση έγινε αναφορά και στο χώρο των startups με τον κ. Πιερρακάκη να επισημαίνει ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων είναι η πιο καλή ιστορία της κρίσης και να προσθέτει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.  

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home