Χάκερς έπληξαν μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Η τεχνική ανάλυση συνδέει την κινεζική κυβέρνηση με την επίθεση.

Deasy @ 25.06.2019
Χάκερς έπληξαν μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Τα συστήματα τουλάχιστον 12 πολυεθνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έσπασαν χάκερς, που απέκτησαν πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο προσωπικών αλλά και εταιρικών δεδομένων, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της αμερικανο-ισραηλινής εταιρείας ασφάλειας Cybereason.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, το hacking των συστημάτων πραγματοποιήθηκε σε τουλάχιστον 30 χώρες και οι επιτιθέμενοι είχαν ως στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες από άτομα από το χώρο της πολιτικής και των κυβερνήσεων αυτών των κρατών, καθώς και από φορείς επιβολής του νόμου. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές της εταιρείας κάνουν λόγο ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν συνδέονται με προηγούμενες επιθέσεις που οι ΗΠΑ αλλά και οι δυτικοί τους σύμμαχοι έχουν αποδώσει στην Κίνα. «Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για μια εγκληματική ομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Cybereason στο Reuters, προσθέτοντας: «είναι μια κυβέρνηση που έχει την ικανότητα να υλοποιήσει αυτό το είδος επίθεσης».

Αν και η Cybereason αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, κατονομάζοντας τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που έπεσαν θύμα της επίθεσης (ή τους στόχους), οι αναλυτές της ανέφεραν ότι οι χάκερς δημιούργησαν ένα τέλειο περιβάλλον κατασκοπείας που τους παρείχε τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάθε είδους πληροφορία από τους στόχους που τους ενδιέφεραν. Η επιχείρηση ονομάστηκε Soft Cell από τους ερευνητές της Cybereason και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση που έκαναν εκτιμούν ότι οι παρακολουθήσεις ήταν σε εξέλιξη μετα από προσεκτική προετοιμασία που ολοκληρώθηκε πριν από τουλαχιστον ένα χρόνο.

Οι επιτιθέμενοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν εκατοντάδες GB προσωπικών δεδομένων πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων. Εκτιμάται πως στόχος ήταν 20 με 30 πρόσωπα, πολιτικοί, διπλωμάτες, πράκτορες, ίσως και στελέχη επιχειρήσεων, όμως δεν αποκλείεται τα πρόσωπα αυτά να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και η παρακολούθηση να “εξαπλώθηκε” και σε άλλους στόχους.

Το πόρισμα της Cybereason καταλήγει ότι «αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν, είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η επίθεση προήλθε από την Κίνα». Άμεση ήταν η πρώτη αντίδραση από την κινεζική πλευρά με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάζει ότι το Πεκίνο έχει πλήρη άγνοια της συγκεκριμένης υπόθεσης, προσθέτοντας ότι δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν να ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητα από το έδαφος της χώρας ή χρησιμοποιώντας κινεζικές υποδομές.

Η τεχνική ανάλυση της επίθεσης είναι διαθέσιμη εδώ.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,HACKING,ΚΙΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home