Σουδαραβικοί πονοκέφαλοι για το Netflix

Σουδαραβικοί πονοκέφαλοι για το Netflix

Καλή η ελευθερία του λόγου αλλά μην βρούμε και τον μπελά μας, είπαν στο Netflix και απέσυραν από την έκδοση της πλατφόρμας για τη Σαουδική Αραβία, το επεισόδιο του κωμικού Hasan Minhaj που επέκρινε τη βασιλική οικογένεια της χώρας για την υπόθεση Κασόγκι.

Ο οποίος Τζαμάλ Κασόγκι αν τυχόν δεν θυμάσαι ήταν δημοσιογράφος της Washington Post που μπήκε μια μέρα του περασμένου Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και τον έφαγε το μαύρο φίδι .

Ο Minhaj έφτιαξε λοιπόν ένα επεισόδιο στο οποίο επέκρινε την οικογένεια των Σαούντ και τη σατίριζε για τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση, πράγμα ανεπίτρεπτο για τα δεδομένα της αραβικής χώρας. Το Ριάντ κάλεσε το Netflix και το ενημέρωσε πως το επεισόδιο παραβίαζε την εθνική νομοθεσία για το ηλεκτρονικό έγκλημα (τρέχα γύρευε) και το Netflix “κατέβασε” το επεισόδιο χωρίς δεύτερη σκέψη, πράγμα που προκάλεσε κατακραυγή. Ο ίδιος ο Minhaj σχολίασε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να επαναξετάσουν τη θέση τους με το σαουδαραβικό βασίλειο, πως ο ίδιος ως Μουσουλμάνος θεωρεί πως η Σαουδική Αραβία δεν εκπροσωπεί τις αξίες του Ισλάμ και πως, οι τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ κυριολεκτικά κολυμπούν στο σαουδαραβικό χρήμα.

Το Netflix αντέδρασε πάνω κάτω όπως θα το περίμενες. Εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως σέβεται την καλλιτεχνική ελευθερία και πως απέσυρε το επεισόδιο μόνο από τη σαουδαραβική έκδοση μετά από αίτημα που βασίζεται στη νομοθεσία της χώρας. Όσοι όμως το επικρίνουν λένε πως το Netflix θα πρέπει να διασφαλίζει πως οι κυβερνήσεις δεν παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών όπως η ελευθερία της έκφρασης. Καλά τα λένε αλλά ελευθερία της έκφρασης και Σαουδική Αραβία δεν φαίνεται να πηγαίνουν μαζί.

NETFLIX,NETFLIX,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home