Διαστημόπλοιο-πορτοφολάς εναντίον αστεροειδή

Διαστημόπλοιο-πορτοφολάς εναντίον αστεροειδή
Κάπως έτσι φαντάζονται στη NASA τη διαστημική αγκαλιά του Osiris-Rex με τον αστεροειδή

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο Διάστημα, καθώς ένα διαστημόπλοιο της NASA θα περάσει ξυστά από έναν αστεροειδή και θα του… κλέψει ένα τμήμα για να το φέρει στη Γη για μελέτη.

Το ταξίδι του Osiris-Rex (πού πάνε και τα βρίσκουν αυτά τα ονόματα τέλος πάντων) ξεκίνησε το 2016 με στόχο να συναντήσει τον αστεροειδή Bennu και τώρα πια βρίσκεται σε απόσταση 2 εκατ. χιλιομέτρων από αυτόν.

Δεν το λες και κοντά αλλά είναι μια καλή απόσταση για το Osiris-Rex να πάρει τις πρώτες φωτογραφίες από τον Bennu, πριν “τσουγκρίσει” μαζί του στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό.

Οι της NASA περιγράφουν τη συνάντηση ως μια στιγμιαία αγκαλιά, αφού για πέντε ολόκληρα δευτερόλεπτα Osiris-Rex και Bennu θα αγγίζουν ο ένας τον άλλο με το διαστημόπλοιο να συλλέγει το πολύτιμο δείγμα από τον αστεροειδή.

Ο αστεροειδής ενδεχομένως (λέμε, ενδεχομένως) να πέσει στη Γη τον επόμενο αιώνα πράγμα που σημαίνει πως αν στα επόμενα χρονάκια η επιστήμη δεν κάνει άλματα για να εξασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής μας το πρόβλημα δεν θα μας αφορά καθόλου. Μετά τη συνάντηση λοιπόν με τον Bennu, το Osiris-Rex θα χαράξει πορεία επιστροφής για τη Γη αλλά αυτό δεν θα συμβεί πολύ γρήγορα, η άφιξή του προσδιορίζεται για το 2023.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες στην Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος είναι αρκετά βήματα πιο μπροστά από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Το διαστημόπλοι Hayabusa2 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ryugu και θα προσεδαφιστεί σε αυτόν τον Οκτώβριο με στόχο να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια και να επιστρέψει στη Γη. Αν όλα πάνε καλά το Hayabusa2 θα επιστρέψει στον πλανήτη μας το 2022 με το πολύτιμο δείγμα που θα έχει στο μεταξύ συλλέξει.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home