Όσες θέσεις εργασίας αντικαταστήσει τόσες θα δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη

Έκθεση της PwC για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εργασίας.

Όσες θέσεις εργασίας αντικαταστήσει τόσες θα δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη
Αισιόδοξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση της PwCγια τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της εργασίας, καθώς έρχεται σε σχεδόν πλήρη αντίθεση με πολλά δυστοπικά σενάρια έχουν ακουστεί και γραφτεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση που εξετάζει την αγορά της Αγγλίας, η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα 20 χρόνια, ταυτόχρονα όμως μπορεί να δημιουργήσει έως και 7,2 νέες θέσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όπου αφαιρείται μία θέση θα δημιουργείται μία νέα αλλά όπως σημειώνει η έκθεση θα υπάρχει μία σημαντική μετατόπιση της αγοράς εργασίας. Για παράδειγμα, η έκθεση δείχνει ότι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια θα είναι ιδιαίτερα θετική, εκτιμώντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν έως και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 20% των θέσεων που υπάρχουν σήμερα στην Αγγλία. Θετικές εκτιμήσεις που οφείλονται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, του πραγματικού εισοδήματος της αγγλικής κοινωνίας και βέβαια στην πάγια σταθερά ότι οι ασθενείς πάντα επιζητούν την ανθρώπινη επαφή με γιατρούς, νοσηλευτές  και άλλους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αντίθετα, η αυτοματοποίηση στην παραγωγική διαδικασία ή στις κατασκευές, η είσοδος των αυτονόμων οχημάτων μεταφοράς θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες για τους παραπάνω κλάδους. Μόνο για τον τομέα των κατασκευών, η έκθεση εκτιμά ότι θα χαθεί το 25% των σημερινών θέσεων (απώλεια 700.000).

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις της PwC ανά κλάδο είναι:

Όμως οι επιπτώσεις δεν θα ποικίλλουν μόνο ανά τομέα αλλά και ανά γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση. Ειδικότερα, για το Λονδίνο, που διαθέτει το 28% του επιστημονικού και υψηλά καταρτισμένου προσωπικού της χώρας, ο αντίκτυπος από την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι θετικός (εκτιμάται στο +2%). Αντίθετα, περιοχές με εργοστασιακές μονάδες θα επηρεαστούν αρνητικά.

 

  

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΕΡΓΑΣΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home