Πρόσβαση στο συνδρομητικό περιεχόμενο χωρίς συνοριακούς φραγμούς

Πρόσβαση στο συνδρομητικό περιεχόμενο χωρίς συνοριακούς φραγμούς

Ως ένα ακόμα βήμα προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία στην οποία κατάληξαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης που θα έχουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες της ΕΕ να απολαμβάνουν το περιεχόμενο στο οποίο είναι συνδρομητές χωρίς συνοριακούς φραγμούς. Σ’ αυτό το περιεχόμενο περιλαμβάνονται ταινίες, βιβλία, παιχνίδια, μουσική, κ.α. ανάλογα με το τι προσφέρει η κάθε υπηρεσία.

Ειδικότερα, με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, συνδρομητές online υπηρεσιών (ταινιών, μουσικής κλπ) αποκόπτονται από τις υπηρεσίες τους εφόσον ταξιδεύουν σε κάποια άλλη χώρα στην οποία δεν είναι διαθέσιμες. Αντίστοιχα, αν στη συγκεκριμένη χώρα ήταν διαθέσιμη υπηρεσία ο συνδρομητής-επισκέπτης τη λάμβανε με τον ίδιο τρόπο που τη λαμβάνουν οι κάτοικοί της. Ο μελλοντικός κανονισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτυκού περιεχομένου με τον ίδιο τρόπο όπως και στη χώρα τους. Στην σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται το παράδειγμα του Canal+, σημειώνοντας ότι ένας Γάλλος καταναλωτής που έχει συνδρομή στις διαδικτυακές υπηρεσίες ταινιών και σειρών του Canal+, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταινίες και σειρές που είναι διαθέσιμες στη Γαλλία, ακόμη και όταν πάει διακοπές στην Κροατία ή για επαγγελματικό ταξίδι στη Δανία. Ωστόσο στην ανακοίνωση αυτό που δεν αποσαφηνίζεται είναι μια άλλη περίπτωση. Ένας π.χ. Έλληνας συνδρομητής του Netflix που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα της ΕΕ θα λαμβάνει το περιεχόμενο όπως ακριβώς στην χώρα μας; Θα παρέχονται π.χ. οι ελληνικοί υπότιτλοι ή θα λαμβάνει την υπηρεσία, όπως παρέχεται στη χώρα που βρίσκεται; To deasy.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε ότι όλες οι υπηρεσίες στο σύνολό τους θα παρέχονται στο εξωτερικό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως παρέχονται στη χώρα προέλευσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «οι παρόχοι υπηρεσιών διαδικτυακού περιεχομένου, όπως η Netflix, η MyTF1 ή το Spotify θα επαληθεύουν τη χώρα διαμονής του συνδρομητή χρησιμοποιώντας μέσα, όπως στοιχεία πληρωμών, την ύπαρξη συμβολαίου στο διαδίκτυο ή τη διεύθυνση IP», ενώ σημειώνεται ότι όλοι οι πάροχοι που προσφέρουν διαδικτυακό περιεχόμενο έναντι πληρωμής θα πρέπει να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες. Οι πάροχοι δωρεάν υπηρεσιών (όπως οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί) θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επίσης φορητότητα στους συνδρομητές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει σε ένα σημείο η παρακάτω φράση: «However, they will apply only to online fee-based services», δηλαδή η εφαρμογή αφορά μόνο τις διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω συνδρομών. Αν υποθέτουμε σωστά αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από την εφαρμογή τηλεοπτικές υπηρεσίες, όπως η Cosmote TV ή η Nova, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος από μία φορητή συσκευή μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, όταν -όπως ίσως γνωρίζετε- όταν θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home