Ενα κλειδί για το ransomware Petya

Θα χρειαστείς και ένα κατσαβίδι

Deasy @ 12.04.2016
Ενα κλειδί για το ransomware Petya

Εάν δεν ξέρεις περί τίνος πράγματος μιλάμε είσαι από τους τυχερούς. Εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορεί “εκεί έξω” ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που είναι γνωστός στην πιάτσα ως ransonware. Πρόκειται για προγράμματα που κάνουν διάφορα μαγικά στον σκληρό σου δίσκο και τον “κλειδώνουν” με τρόπο που μόνο ο δημιουργός του κακόβουλου λογισμικού γνωρίζει. Για να απαλλαγείς από τον μπελά θα πρέπει να πληρώσεις λύτρα ώστε να προμηθευτείς το ειδικό ηλεκτρονικο κλειδί που ξεκλειδώνει τον πολύτιμο σκληρό σου δίσκο και τα ακόμα πιο πολύτιμα δεδομένα σου.

Για τους απρόσεκτους, λοιπόν, κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες ένα αρκετά στριμμένο ransomware, ονόματι Petya, για το οποίο όμως βρέθηκε μία αχίλλειος πτέρνα. Οι λεπτομέρειες είναι αρκετά τεχνικές και αντί να κάνουμε το σπασμένο τηλέφωνο θα σε παραπέμψουμε στη σχετική σελίδα για τα πώς και τα τι, αλλά πριν σε αφήσουμε στον δρόμο για τη… σωτηρία, έχουμε δύο παρατηρήσεις: Η πρώτη είναι πως για να ξεφορτωθείς τον Petya θα χρειαστείς… κατσαβίδι, καθώς πρέπει να αφαιρέσεις τον προβληματικό σκληρό σου δίσκο από τον υπολογιστή σου και να τον συνδέσεις σε ένα άλλο, “καθαρό”, μηχάνημα.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως θα πρέπει να δείξεις υπομονή. Η αφαίρεση λογισμικού τέτοιας κατηγορίας δεν είναι ό,τι πιο απλό. Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες και ο σκληρός σου δίσκος θα ξαναγίνει δικός σου.  

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home