Περί Flickr, Wired και άλλων (προσωπικών) δαιμονίων

Περί Flickr, Wired και άλλων (προσωπικών) δαιμονίων

Σίγουρα, η δημοσιογραφία του χώρου της τεχνολογίας δεν έχει τη βαρύτητα που έχει η γενική δημοσιογραφία: μπορεί ο χώρος μας να διαθέτει τη δική του “σκληρή” ειδησεογραφία όπου η αποκλειστικότητα σχετικά με τις προδιαγραφές μιας νέας συσκευής, της νέας έκδοσης ενός λειτουργικού ή μιας εξαγοράς μπορούν να γίνουν αντικείμενο αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ δημοσιογράφων ή μέσων, όμως η κακή δημοσιογραφία σπάνια έχει σοβαρές συνέπειες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν στιγμές που μπορεί να είναι εξίσου εξοργιστική, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους που είναι αρκετό καιρό στην πιάτσα ώστε να οφείλουν να ξέρουν καλύτερα. Όπως ας πούμε από τον Ντέιβιντ Πιρς του “Wired”, έναν γραφιά που έχει περάσει την τελευταία 8ετία σε μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του χώρου όπως το “Venture Beat”, το “PC Magazine” και το “Verge”. Το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι είναι το “Time to give up on Flickr, everybody” που ανέβηκε χθες στο “Wired” και που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μια από εκείνες τις φράσεις που κάνουν έξω φρενών οποιονδήποτε έχει έστω και 10 γραμμάρια φαιάς ουσίας “Το Flickr πέθανε. Εντελώς.”

Το Flickr βεβαίως δεν πέθανε –για την υγεία της Yahoo, βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε μια άλλη συζήτηση. Αυτό που έκανε τον κ. Πιρς να αγανακτήσει είναι ότι έκανε τον uploader της μέρος της επί πληρωμή υπηρεσίας της, FlickrPro. Κατά τον κ. Πιρς, ο μπελάς του να πρέπει να ανεβάσει κανείς (αδιευκρίνιστα) “πολλές” φωτογραφίες χωρίς uploader είναι τόσο μεγάλος που οι χρήστες θα πρέπει να μεταναστεύσουν κατά ορδές στο Google Photos ή σε κάποιο άλλο σύστημα –το Flickr, πάντα κατά τον ίδιο, είναι (στην Pro εκδοχή του) μόνο για ένα υποσύνολο σοβαρών φωτογράφων.

Όποιος έχει ρίξει μια ματιά στο τι προσφέρει το Flickr, ακόμα και το δωρεάν και στο τι προσφέρει το Google Photοs, θα βρει τα παραπάνω τουλάχιστον αστεία: ενδεχομένως η Google να εξελίξει το Photos (αν βρει χρόνο μεταξύ των 94.000 άλλων πρότζεκτ που τρέχει παράλληλα) όμως η υπάρχουσα εκδοχή του είναι τόσο πρωτόγονη απέναντι στο Flickr που θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά ολιγαρκής ως προς τις απαιτήσεις του για να το προτιμήσει έναντι του τελευταίου. Προφανώς υπάρχουν και άλλες, και ενδεχομένως καλύτερες υπηρεσίες online πορτφόλιο όμως σε σχέση τιμής προς απόδοση, τα 35 δολάρια/χρόνο του Flickr είναι από τις καλύτερες σχέσεις τιμής/απόδοση που μπορεί να βρει κανείς.

Προσωπικά πάντως εξακολουθώ να σκαλώνω και στο θέμα του uploader: κατά καιρούς έχω ανεβάσει στο Flickr πακέτα από εκατοντάδες φωτογραφίες και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τον uploader θεωρώντας ότι το απλό drag-and-drop στο web interface είναι ο απλούστερος τρόπος για να το κάνω. (Και πιθανότατα δε θα αρχίσω να τον χρησιμοποιώ ούτε τώρα, παρότι έχοντας την υπηρεσία Pro, θα συγκαταλέγομαι στους “εκλεκτούς”.) Είναι άραγε τόσο σημαντική η ύπαρξη ενός dedicated προγράμματος ώστε η απουσία της (ή, ακόμα περισσότερο, η χρέωσή της) να ισοδυναμεί με θάνατο ενός από τα δημοφιλέστερα φωτογραφικά sites –και δη ενός site που για πολλούς λειτουργεί και σαν community; Κι άλλοι αγάπησαν (την Google) αλλά δεν έκαναν έτσι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home