Επιστήμονες καλούν Ευρώπη να αντιμετωπίσει το brain drain

Deasy @ 25.04.2018
Επιστήμονες καλούν Ευρώπη να αντιμετωπίσει το brain drain

Εμείς στη Ελλάδα ανησυχούμε για το brain drain που προκαλείται με τη φυγή ταλαντούχων ανθρώπων κυρίως προς την Ευρώπη, η Ευρώπη όμως ανησυχεί για ένα ευρύτερο brain drain που προκαλεί η διαρροή ταλέντου από τη Γηραιά Ήπειρο με κατεύθυνση τον Νέο Κόσμο (όχι την αθηναϊκή συνοικία) αλλά και την Ασία.

Ο Guardian έγραφε χθες πως κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός υπερ-ευρωπαϊκού υπερ-ινστιτούτου με αντικείμενο έρευνας την τεχνητή νοημοσύνη. Φαντάσου κάτι σαν το CERN αφιερωμένο όχι στη Φυσική (και όλοι ξέρουμε πως τουλάχιστον ένα πράγμα που ξεπήδησε από το CERN χρησιμοποιείται από όλους μας σήμερα) αλλά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο κέντρο θα ονομάζεται Ellis διότι όπως και να το κάνουμε στην Ευρώπη είμαστε καλοί στο να βγάζουμε ονόματα από ακρωνύμια που κάτι θυμίζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το European Lab for Learning and Intelligent Systems (δηλαδή το Ellis) φαντάζει ως ένα κλείσιμο του ματιού στη νήσο Ellis, το πρώτο έδαφος των ΗΠΑ που πατούσαν στον 20ο αιώνα οι μετανάστες.

Οι επιστήμονες καλούν σε ανοικτή τους επιστολή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση ώστε να ανακόψουν τη διαρροή ταλέντων και γνώσης προς τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ελάχιστα σημαντικά κέντρα έρευνας λειτουργούν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι να καταλήγουν σε αμερικανικές εταιρείες, αναφέρουν οι επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home