Revolut: η Ελλάδα μπορεί να γίνει Σουηδία, μία χώρα χωρίς μετρητά!

Η βρετανική startup, βέβαια, υποστηρίζει ακόμη ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και κυρίως το τι κάνουν οι ελληνικές παραδοσιακές τράπεζες.

Revolut: η Ελλάδα μπορεί να γίνει Σουηδία, μία χώρα χωρίς μετρητά!

Χώρα χωρίς μετρητά θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και πολλές δράσεις από την πλευρά των παραδοσιακών τραπεζών, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη της Revolut, της βρετανικής fintech startup που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας με αφορμή το λανσάρισμα της υπηρεσίας έκδοσης εικονικών καρτών μίας χρήσης, όπου τα στοιχεία της κάρτας αλλάζουν αυτόματα μετά από κάθε συναλλαγή, φιλοξενούνται και δηλώσεις του ιδρυτή και Chief Technology Officer (CTO) της Revolut, Βλαντ Γιατσένκο, ο οποίος επισημαίνει ότι μια αληθινά χωρίς μετρητά κοινωνία σύντομα θα γίνει ο κανόνας. Σύμφωνα με τη Revolut, μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι  χωρίς μετρητά συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 725 δισεκατομμύρια έως το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Γιατσένκο, «οι επιχειρήσεις, ιδίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν καθώς κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, ελπίζω και πιστεύω ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι δυνατή στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο, εδώ στην Revolut δημιουργούμε ορισμένες υπηρεσίες που καθιστούν ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών, χωρίς μετρητά πληρωμών».

Ο κ. Γιατσένκο φέρνει το παράδειγμα της Σουηδίας όπου το 36% του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά και το 25% των Σουηδών χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μία φορά την εβδομάδα από 63% το 2013.

Ο ιδρυτής της Revolut πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει μια σειρά από σουηδικές ιδέες αν θέλει να είναι ηγέτης χωρίς μετρητά. Υπογραμμίζει δε ότι «αν η Ελλαδα φιλοδοξεί να είναι πλήρως χωρίς μετρητά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να ενθαρρύνουμε τη χρήση τεχνολογιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Οι ιδέες όπως η απαγόρευση κερμάτων και τραπεζογραμματίων σε λεωφορεία  και Μετρό έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό, ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες τώρα δέχονται κάρτες και τηλεφωνικές πληρωμές».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιατσένκο σημειώνει ότι «δυστυχώς, η ελληνική υποδομή στερείται και είναι πίσω από χώρες όπως η Σουηδία, ο σχετικά μεγάλος πληθυσμός δεν αποτελεί ιδανικό τεστ για την καινοτομία χωρίς μετρητά», ενώ αφήνει και αιχμές για τα υφιστάμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι οι παραδοσιακές τράπεζες υιοθετήσουν πλήρως αυτές τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μεγάλες τράπεζες» τονίζει ο CTO της Revolut.

Σύμφωνα με τη Revolut παρατηρείται καθυστέρηση στην τάση προς τις πληρωμές χωρίς μετρητά, με τη βρετανική startup να αναφέρει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 39% όλων των καρτών έχουν contactless δυνατότητες και 1 στους 8 (15%) Έλληνες αγοραστές ισχυρίζονται ότι σε μέση μέρα δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί μόλις στο 25%, σε σύγκριση με το αναφερόμενο 45% το 2015, σημειώνει ακόμη η Revolut.

REVOLUT,FINTECH,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home