Η κατάκτηση του Παρισιού από τα ελληνικά startups

Η κατάκτηση του Παρισιού από τα ελληνικά startups

Τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων ψηφιακών τεχνολογιών επιδεικνύουν στο Παρίσι και στο Futur en Seine (FENS), ένα διεθνές τεχνολογικό φεστιβάλ με έμφαση στην πολιτιστική και τη δημιουργική καινοτομία, επτά εκπρόσωποι του εγχώριου startup οικοσυστήματος.

Το FENS άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Πέμπτη (8 Ιουνίου) με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Όλαντ να κάνει τα εγκαίνια, δείγμα της έμφασης που δίνουν οι Γάλλοι στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, το οποίο ολοκληρώνεται, όσον αφορά το εκθεσιακό κομμάτι του, την Κυριακή (11 Ιουνίου).

Τον συντονισμό της ελληνικής αποστολής στο FENS έχει το gi-Cluster, ο πρώτος ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός με εστίαση στον τομέα των ψυχαγωγικών και δημιουργικών τεχνολογιών και εφαρμογών που ξεκίνησε το 2011 με την υποστήριξη του Corallia. Στο FENS παρών δηλώνουν από ελληνικής πλευράς, οι εταιρείες Auvious, InCity Apps, Mentat, Pegneon, Trebble, Satori και Tekmon Geomatics.

Όπως σημειώνουν στο deasy, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στο FENS, η παρουσία τους αποσκοπεί αφενός στο να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή αγορά αλλά και να δείξουν τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές εταιρείες. Διοργανωτής του FENS, το οποίο σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση, είναι το Cap Digital, ένας φορέας που έχει αναλάβει να προωθήσει την καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην περιοχή του Παρισιού και είναι ιδιαίτερα ενεργό στο χώρο των startups. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Cap Digital λειτουργεί 10 incubators στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και προσπαθεί ώστε το Παρίσι να εξελιχθεί σε βασικό κόμβο της ευρωπαϊκής καινοτομίας.

Σημειωτέον πως το gi-Cluster έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Cap Digital και η ελληνική συμμετοχή στο FENS εντάσσεται σε αυτή τη συνεργασία. Το Cap Digital δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, έναν τομέα όπου και η Ελλάδα μπορεί να δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία δεδομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ισχυρής τουριστικής βιομηχανίας της, όπως σημειώνει στην “Η” ο Νίκος Βογιατζής, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του gi-Cluster και γενικός διευθυντής ανάπτυξης και λειτουργιών του Corallia. “Σε συνεργασία με τους Γάλλους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν στις δημιουργικές βιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρ. Ένωσης” σημειώνει ο κ. Βογιατζής.

Στο FENS συμμετέχουν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, startups που κινούνται σε διάφορους τομείς αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών. Η έμφαση δίνεται πάντως σε κλάδους όπως είναι η ψηφιακή υγεία και ο αθλητισμός, καθώς στον εκθεσιακό χώρο είδαμε πολλά wearables, όπως, για παράδειγμα, “έξυπνα” εσώρουχα για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και apps που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των βιομετρικών χαρακτηριστικών των κατόχων τους. Τα drones είχαν επίσης την τιμητική τους, όπως, φυσικά, και το κομμάτι της δημιουργικής βιομηχανίας (παιχνίδια, πολιτιστικού περιεχομένου εφαρμογές, κ.ά.) όπου οι Γάλλοι θεωρούνται από τους πλέον καινοτόμους σε παγκόσμιο επίπεδα. Πάντως, οι ελληνικές συμμετοχές είναι από αυτές που ξεχωρίζουν.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής παρουσιάζουν τις καινοτόμες λύσεις που έχουν αναπτύξει σε τομείς όπως υπηρεσίες λογισμικού για χρήση από επιχειρήσεις σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προηγμένο gamified ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, καινοτόμες πλατφόρμες για βελτιστοποίηση του mobile engagement, πρωτοπόρες λύσεις ανάλυσης μεγάλου όγκου ψηφιακών δεδομένων, καινοτόμες εφαρμογές fintech με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συστήματα λογισμικού και εφαρμογών με έμφαση στην αξιοποίηση της γεω-χωρικής πληροφορίας, κ.α.

Επιπρόσθετα, το gi-Cluster διοργάνωσει την Πέμπτη 9 Ιουνίου ένα workshop με τίτλο «Investment and Business potential of rising Greek Creative Tech Industry» παρουσιάζοντας στους επισκέπτες την ελληνική επιχειρηματική σκηνή και τις προοπτικές της σε επιμέρους τομείς των δημιουργικών τεχνολογιών.

STARTUPS,GI-CLUSTER,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home