Να είχαμε λέει κι εμείς ένα Stanford University...

Να είχαμε λέει κι εμείς ένα Stanford University...

Οπως γίνεται συνήθως συζητήσαμε (;) πρόσφατα τη λίστα κατάταξης πανεπιστημίων (υπάρχουν πολλές), τα κίνητρά της και βεβαίως ...τα γνωστά conspiracy theories. Αλλά πάλι το «χτες» συζητούσαμε! Το πανεπιστήμιο είναι ο κυριότερος φυσικός χώρος για startups, μιας και από εκεί θα ξεπηδήσουν νέοι επιχειρηματίες, που κανένα “κόλημμα” δεν θα’χουν με τη διατήρηση του σημερινού (μη βιώσιμου) ‘status quo’ των αγορών και των οικονομικών δράσεων της χώρας... Βεβαίως οι υποψήφιοι σπουδαστές δεν περιμένουν τέτοια rankings, μιας και υπάρχει  η “Φήμη και Πελατεία” των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατ’ επέκταση το word of mouth και τέλος ...έξυπνα startups, όπως το blog Online University Ratings, που ενημερώνουν 24/7. Ας δούμε όμως πως μπορεί να βοηθήσει το πανεπιστήμιο τη startup σκηνή και την Καινοτομία παντού.

Ποιά είναι λέτε σήμερα η μεγαλύτερη “πανεπιστημιακή μηχανή” startups; Το Stanford University που γεννά τις πιο ανατρεπτικές καινοτομίες στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα! Κι αν σταματούσε η λειτουργία του; Τη “Φήμη και Πελατεία” του θα κάλυπτε άλλο ανταγωνιστικό ίδρυμα...Αχα! Ανταγωνιστικό; Καλά, ας προσπεράσουμε το ιδεοληπτικό ζήτημα, αν η εκπαίδευση είναι εμπόριο κλπ και ας εστιάσουμε στο τι κάνει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο (περίπου €40.000 / χρόνο ανά σπουδαστή καλύπτοντας δίδακτρα, όλα τα βιβλία, διατροφή, διαμονή).

Πρώτον, έχει ένα ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών που φτάνει και στο 100% με κριτήριο ...να είσαι από τους καλύτερους. Δεν έχει αιώνιους φοιτητές, δεν αποδέχεται τη μέτρια απόδοση. Εξελίσσει επί μακρόν καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης με πολύ πρακτικούς τρόπους. Μήπως σας λέει κάτι το όνομα Pulse.me; ...κοιτάξτε λίγο στο smartphone σας παρακαλώ... Μήπως τα startups Alphonso Labs (iPad news reader), Think Bulbs (photo discovery app), FountainHop (event mapping platform); Loki, Penda, InvestAway, MyLinkPower και άλλα τόσα ονόματα; Δημιουργήθηκαν όλα από αποφοίτους και ερευνητικές ομάδες σπουδαστών του και η λίστα είναι τεράστια!

Την ώρα που τα Ελληνικά πανεπιστήμια συζητούν για το αυτοδιοίκητο, το Stanford δημιουργεί τη νέα επιχειρηματική γενιά του internet, της λιανικής, της ψυχαγωγίας, της ιατρικής, της έρευνας. Το Stanford εκδίδει το Social Innovation review (προσέξτε ορισμό: “Stanford Social Innovation Review is an award-winning magazine covering best strategies for nonprofits, foundations, and socially responsible businesses…”). Φημίζεται για το πρόγραμμα “Developing Leaders in Biomedical Technology Innovation” και λειτουργεί το πρόγραμμα καινοτομίας SPRIE (…”dedicated to the understanding and practice of the nexus of innovation and entrepreneurship in the leading regions around the world”) και τα Ινστιτούτα Stanford Cancer Institute και Stanford Medicine. Τι άλλο θέλετε; Ακόμη και η δημόσια συζήτηση θεμάτων όπως ...πως οι επιχειρήσεις μπορούν να εμπλακούν στο ‘peace business’ (http://peaceinnovation.stanford.edu/) ξεκινά εκεί.

Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη λίστα, νομίζω είναι σαφές το τι θέλω να πω και σε ποιούς. Ολη η επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας αντί για καταστροφολογία, σενάρια και διεκδικήσεις “κεκτημένων”, θα έπρεπε να εργάζεται για να κάνει κάτι αντίστοιχο. Να παρασύρει μαζί της το κράτος και να υλοποιήσουν καινούργια πράγματα. Οχι για να βοηθήσουν μονοσήμαντα κάποια startups, αλλά για να ξαναστρέψει συνολικά τους νέους στη δημιουργία, τη φιλοδοξία και να βοηθήσει πολλαπλάσια την εμπορική, πολιτική, κοινωνική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και στους πιθανούς συνεργάτες μας παντού.

‘Ωσπου να μεγαλώσει ο ανταγωνισμός των κλασσικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από νέα εκπαιδευτικά startups (ηλεκτρονικό πανεπιστήμιο; σεμιναριακά hubs; χώρους διαρκούς επιμόρφωσης από ειδικούς που θα ακούμε σε video conf virtually), ας επιτελέσουν τα υπάρχοντα ιδρύματα ένα εθνικά χρήσιμο έργο. Γιατί σήμερα παρα ποτέ θέλουμε επανεκκίνηση ...από παντού. ‘Oταν αποκτήσουμε το Ελληνικό Khan Academy με τα 3.000 video μαθήματα (και τα 180.825.975 μαθήματα που έχουν παραδοθεί...), τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή και η επιχειρηματική πρόοδος...για το καλό μεγάλων ομάδων ανθρώπων που έχουν όνειρα και δύναμη για την Ελλάδα και τα παιδιά μας. Εσείς τι λέτε;

 

Τάσος, stay tuned!

STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home