Με την Canon EOS 1100D στην Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό (±840μ. υψόμετρο) χτισμένο στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, από τη μεριά του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε απόσταση 205χλμ από την Αθήνα και –όπως και τα περισσότερα χωριά του νομού Αρκαδίας- αποτελεί ιδανική περίπτωση για μονοήμερη εκδρομή.

Τι το κάνει όμως τόσο ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα; Κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, διοργανώνεται στο χωριό η “Γιορτή του Καστάνου” από τους ντόπιους καστανοκαλλιεργητές και παραγωγούς. Στη γιορτή φυσικά μοιράζονται ψητά ή βραστά κάστανα και κρασί, ενώ υπάρχει γλέντι με δημοτική μουσική καθώς και φαγητό. Φυσικά εννοείται πως οι παραγωγοί αλλά και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος πωλούν και κάστανα αλλά και προϊόντα φτιαγμένα από κάστανα (μαρμελάδα, γλυκά, τσουρέκια κλπ).

Στην εκδρομή αυτή είχα μαζί μου το μικρότερο μέλος της οικογένειας των dSLR μηχανών της Canon, την EOS 1100D εξοπλισμένη με το φακό 18-55 3.5-5.6 IS MkII. Η πρόταση της Canon αποτελεί μία εξαιρετική λύση για κάποιον ο οποίος είτε τώρα μπαίνει στον κόσμο των dSLR μηχανών είτε απλά θέλει μία φθηνή και ελαφριά λύση για ποιοτικές φωτογραφίες.

H 1100D φοράει αισθητήρα APS-C 12.6 Mpixels, μέσω του οποίου τραβάει αρχεία jpeg (5 διαβαθμίσεων συμπίεσης), αρχεία raw αλλά και συνδυασμού αυτών. Επίσης τραβάει και βίντεο HD 720p. Ως entry level dSLR, η 1100D διαθέτει πολλούς αυτοματισμούς σε οτι αφορά τις λήψεις οι οποίοι βοηθούν αφάνταστα τους αρχάριους. Ωστόσο για τους πιο προχωρημένους διαθέτει και το κλασσικό P.A.S.M. πακέτο ρυθμίσεων μέσω του οποίου ο χρήστης ρυθμίζει μόνος του ταχύτητα και διάφραγμα, επεμβαίνοντας δημιουργικά στο κάδρο του.

Από εκεί και πέρα η 1100D διαθέτει ένα σύστημα αυτόματης εστίασης 9 σημείων καθώς και το κλασσικό πακέτων επιλογών σε οτι αφορά τη φωτομέτρηση (ζωνικό σύστημα, μερικής αποτίμησης, κεντροβαρές). Η ευαισθησία του αισθητήρα κυμμένεται από ISO 100-6400 σε βήματα του ενός στοπ, ενώ παρέχονται και οι κλασσικές ρυθμίσεις σε οτι αφορά την ισοροπία λευκού (αυτόματη/χειροκίνητη επιλογή, προρυθμισμένες θερμοκρασίες). Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα περίφημα Picture Styles της Canon μέσω των οποίων ο χρήστης επιλέγει τι χρωματικό και τονικό ύφος θα δώσει στις φωτογραφίες του ή αν θα επιλέξει να τραβήξει ασπρόμαυρα κάδρα. Τέλος να πω οτι η 1100D έχει και ενσωματωμένο φλας, με ότι αυτό συνεπάγεται στη νυχτερινή φωτογράφιση καθώς και σύστημα Live View για φωτογράφιση μέσω χρήσης της οπίσθιας οθόνης.

Είχα τη μηχανή στην κατοχή μου περίπου μία εβδομάδα και τράβηξα πολλές φωτογραφίες, όλες σε jpeg φορμά και με χρήση προσαρμοσμένου standard picture style. Οι εντυπώσεις μου για τη μηχανή συνοψίζονται στα εξής θετικά/αρνητικά:

Θετικά:

•    Πολύ καλή ανάλυση και λεπτομέρεια στα χαμηλά ISO (έως 1600)

•    Αξιόπιστο σύστημα αυτόματης εστίασης (παρά τα μόλις 9 σημεία που διαθέτει)

•    Αξιόλογη διάρκεια μπαταρίας (τράβηξα πάνω από 350 φωτογραφίες/βίντεο και η μπαταρία με το ζόρι έπεσε στο μισό)

Αρνητικά:

•    Πλαστικό σώμα

•    Σχεδόν καμία ιδιαίτερη δυνατότητα κατά τη λήψη βίντεο

•    Μέτριο αποτέλεσμα ισοροπίας λευκού στην αυτόματη επιλογή του

Σαν συνολική γνώμη θα έλεγα οτι η EOS 1100D είναι μία αξιοπρεπής dSLR. Δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο που δεν έχουμε συναντήσει αλλού, ωστόσο η χρήση της δεν θα προβληματίσει κανέναν και το τελικό αποτέλεσμα που θα αντικρύσει ο χρήσητης της στην οθόνη του θα τον ικανοποιήσει απόλυτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Καστάνιτσα, μπορείτε να δείτε το επίσημο site. H EOS 1100D κοστίζει περίπου 500 ευρώ μαζί με το φακό 18-55 3.5-5.6 IS MkII.

CANON,DSLR,ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ,CANON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home