Τεχνητή Νοημοσύνη: οι Κένταυροι του Κασπάροφ

Deasy @ 23.06.2017
Τεχνητή Νοημοσύνη: οι Κένταυροι του Κασπάροφ

Ηττημένος από τον Deep Blue της IBM ο Γκάρι Κασπάροφ θα μπορούσε να βγει στα κανάλια (social media δεν υπήρχαν τότε) και να ξιφουλκήσει λάβρος κατά της τεχνολογίας βρίσκοντας μύριες όσες προφάσεις. Αντ’αυτού προσεταιρίστηκε τον “εχθρό” σε μια μάλλον μοναδική αντίληψη του τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Κασπάροφ έριξε το βάρος στους “Κενταύρους”, δηλαδή στο αποτέλεσμα που προκύπτει από τη συνεργασία του ανθρώπου με τη μηχανή. Φαντάσου ένα υβρίδιο, σαν τους μυθολογικούς Κενταύρους που συνδύαζαν τη μυική δύναμη του αλόγου με την πνευματική του ανθρώπου, μόνο που αντί για άλογα και μύες θα βάλεις ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Έχοντας ζήσει την εμπειρία της αντιπαράθεσης ο Κασπάροφ σκέφτηκε πως το βέλτιστο θα ήταν ο άνθρωπος και ο υπολογιστής να βρίσκονται από την ίδια πλευρά της σκακιέρας και πως το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να φέρει.

Το αποτέλεσμα είναι οι “Κένταυροι” να κερδίζουν στο σκάκι τις “συμβατικές” δομές τεχνητής νοημοσύνης που δεν έχουν στο πλάι τους έναν άνθρωπο.

Αν λοιπόν, αυτό που αποκαλούμε “τεχνητή νοημοσύνη” σήμερα ολοκληρώνεται τελικά μόνο με την ανθρωπινη συνδρομή και υποστήριξη, ίσως έχουμε λιγότερα να φοβηθούμε για το επαγγελματικό μέλλον και την αυριανή δομή των κοινωνιών μας.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ARTIFICIAL INTELLIGENCE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home