Asus Transformer Book T100 review

Απόλυτα φορητό

Για όσους το έχουν ξεχάσει, η ταϊβανέζικη Asus ήταν η εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία των netbooks. Τα τελευταία κινήθηκαν πολύ ανοδικά για 2-3 χρόνια, πριν η «καταιγίδα» των tablets τα σαρώσει. Όμως, τα tablets έχουν και αυτά ορισμένα μειονεκτήματα, ιδίως για όσους θέλουν η υπολογιστική συσκευή που έχουν μαζί τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επαγγελματικούς λόγους. Καλό λειτουργικό σύστημα το Android αλλά αν έχεις συνηθίσει τα Windows και τις εφαρμογές τους, η κατάσταση γίνεται λίγο δύσκολη. Και δεύτερον για εισαγωγή δεδομένων, το φυσικό πληκτρολόγιο δύσκολα υποκαθίσταται από το εικονικό που επιπλέον μειώνει και το χρήσιμο χώρο της οθόνης.

Τα «υβριδικά» μοντέλα λοιπόν ήταν αναμενόμενο να κάνουν την εμφάνιση τους και στο deasy έχουμε παρουσιάσει αρκετά από αυτά. Όμως, αρκετά από αυτά κοστίζουν και αρκετά πάνω από το όριο του προσιτού για τους περισσότερους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα φθηνά tablets έχουν αυξήσει τόσο πολύ τις πωλήσεις τους. Ουσιαστικά, αποτελούν υποκατάστατο ενός φθηνού υπολογιστή. Τι γίνεται, όμως, με κάποιον που θέλει ένα μηχάνημα που να μπορεί να το μεταφέρει εύκολα οπουδήποτε, να λειτουργεί ως tablet, να έχει Windows 8.1, να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις, να έχει πληκτρολόγιο και επιπλέον να είναι και προσιτό;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα έρχεται από την Asus, η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη τουλάχιστον, επαναδημιουργεί την αγορά των netbooks με το Tranformer Book T100. Το συγκεκριμένο μηχάνημα το είχα μαζί μου κατά την δημοσιογραφική αποστολή του deasy στη Βαρκελώνη για το Mobile World Congress, όπου οι απαιτήσεις σε φορητότητα, αντοχή μπαταρίας και επιδόσεις είναι αρκετά διαφορετικές και ουσιαστικά είναι από τις ακραίες που μπορεί να συναντήσει ένας καταναλωτής όσον αφορά τη χρήση της υπολογιστικής συσκευής που έχει όταν είναι εν κινήσει. Και μπορώ να πω ότι οι εντυπώσεις που είχα ήταν εξαιρετικές.

Για να μην παρεξηγηθώ, θα πρέπει να επισημάνω κάτι εξ’ αρχής: το μοντέλο που είχα στη διάθεση μου (σ.σ. η έκδοση με τα 32 GB χωρητικότητα στον δίσκο SSD) κοστίζει περίπου 370 ευρώ σε μεγάλες ελληνικές αλυσίδες. Άρα, έκανα τη σύγκριση και με αυτή την οπτική γωνία.

 

Οθόνη και λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά

Τυπικά, το Tranformer Book T100 δεν είναι ένα μηχάνημε με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, είναι ένα tablet που μπορεί να συνδεθεί σε ένα αποσπώμενο πληκτρολόγιο οπότε και από tablet μετατρέπεται σε έναν φορητό υπολογιστή μικρών διαστάσεων. Η οθόνη των 10,1 ιντσών είναι αφής και προσφέρει ανάλυση 1366x768 pixels, ο επεξεργαστής είναι ένας τετραπύρηνος τελευταίας γενιάς (BayTrail) επεξεργαστής της Intel στα 1,33 GHz, η μνήμη είναι στα 2 GB και ο αποθηκευτικός χώρος στα 32 GB (SSD). Τίποτα το ιδιαίτερο μεν, αλλά στην πράξη η κατάσταση είναι διαφορετική.

 

Στην πράξη

Το μηχάνημα αποδείχθηκε εξαιρετικά πρακτικό για έναν δημοσιογράφο που ήταν συνεχώς εν κινήσει σε ένα συνέδριο – εκδήλωση όπως είναι το Mobile World Congress. Εξαιρετικά ελαφρύ αποδείχθηκε ιδανικό για να το έχεις διαρκώς μαζί σου. Αν και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αντοχή της μπαταρίας. Χρήση από το πρωί στις 9 μέχρι το απόγευμα στις 7 και δεν θα χρειάστηκε καν να το βάλω στην πρίζα. Σημειωτέον δε πως το πληκτρολόγιο δεν λειτουργεί ως δεύτερη μπαταρία. Επιπλέον, όταν χρειάστηκε το γεγονός ότι φορτίζει μέσω θύρας microUSB, δηλαδή την ίδια που χρησιμοποιείται και για τη φόρτιση των smartphones είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

Στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας βοηθά, βέβαια, και ο επεξεργαστής που έχει το συγκεκριμένο Asus. Παρεπιμπτόντως, ο εν λόγω επεξεργαστής κάνει μία χαρά τη δουλειά του και σε έναν χρήστη που δεν θέλει το συγκεκριμένο μηχάνημα για να «τρέχει» Photoshop δεν πρόκειται να τον αφήσει παραπονεμένο.

Κάποιος θα έλεγε ότι η ύπαρξη μίας μόνο θύρας USΒ είναι ένα μειονέκτημα, αλλά στην πράξη η απουσία δεν ήταν τόσο έντονη. Ουσιαστικά, ο μόνος λόγος που χρειάζεσαι μία θύρα USB σε ένα μηχάνημα που προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για χρήση εκτός σπιτιού είναι για να συνδέσεις ένα flash drive ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Οπότε και αυτό το μειονέκτημα, δεν είναι και τόσο μειονέκτημα.

Ίσως κάποιοι να ήθελαν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, καθώς τα 32 GB δεν είναι πολλά. Υπάρχει και η έκδοση των 64 GB που κοστίζει και 100 ευρώ παραπάνω, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως και με τα 32 GB μία χαρά κάνεις τη δουλειά σου. Με τόσες πολλές υπηρεσίες cloud storage, μπορείς εύκολα να έχεις πρόσβαση στα αρχεία που σε ενδιαφέρουν, ενώ αν θες να δεις καμία ταινία μέσα στο αεροπλάνο, μπορείς να την βάλεις και σε ένα flash drive.

Για να είμαι ειλικρινής, εκεί που χρήζει βελτίωσης το Transformer Book T100 είναι στο πληκτρολόγιο. Δεν είναι κακό, αλλά όταν το θες για δημοσιογραφική χρήση, όπου ο χρήστης γράφει συνέχεια, τότε θα ήθελα να είναι λίγο καλύτερο, ιδίως στην απόκριση σε πολύ ταχεία πληκτρολόγηση. Είναι λίγο δύσκολο να το περιγράψω, αλλά το πληκτρολόγιο δεν με απογοήτευσε μεν, αλλά θα το ήθελα πιο εύχρηστο δε. Βέβαια, με βάση το κόστος απόκτησης, τότε μάλλον ικανοποιημένος θα πρέπει να είμαι από την ποιότητα του πληκτρολογίου.

 

Συμπέρασμα

Ποιά είναι τελικώς η άποψη μου για το Asus Transformer Book T100; Πολύ απλά, αν χρειάζεστε ένα δεύτερο υπολογιστικό μηχάνημα για χρήση εν κινήσει και τα Windows και το «κανονικό» πληκτρολόγιο σας είναι απαραίτητα, τότε το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σίγουρα μέσα στη short list που θα δημιουργήσετε. Για βασικό υπολογιστικό μηχάνημα δεν θα το συνιστούσα, εκτός και αν οι απαιτήσεις σας είναι πολύ μικρές και αρέσκεστε να αποθηκεύετε τα πάντα στο cloud. Αλλά τέτοιοι χρήστες δεν υπάρχουν και πολλοί. Οι υπόλοιποι θα θυμηθούν πόσο καλά και πρακτικά ήταν τα netbooks.

Asus Transformer Book T100,MINI LAPTOP,TABLETS,WINDOWS 8,ASUS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home