Sony Xperia X review

Ένα βήμα μπροστά

Η Sony χρησιμοποιεί την φράση που υιοθετούμε στον τίτλο μας για να προωθήσει τη λειτουργία Hybrid Autofocus του Sony Xperia X, μέσω της οποίας η κάμερα της συσκευής προβλέπει την κίνηση του αντικειμένου έτσι ώστε να το αποθανατίσει στη φωτογραφία όσο πιο καθαρό γίνεται. Εμείς δανείζομαστε την παραπάνω φράση περισσότερο για να δείξουμε ότι το νέο smartphone είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική πρόταση της Sony τα τελευταία χρόνια (συγκρίνοντας τις αντίστοιχες ναυαρχίδες της εταιρείας με τον ανταγωνισμό του). To ένα βήμα μπροστά πάει λοιπόν στη Sony που αποφάσισε να κινηθεί φέτος λίγο πιο τολμηρά (ή και ρεαλιστικά – αναλόγως με τη σκοπιά που το βλέπει κάποιος) από τις άλλες χρονιές.

 

Restart

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα μου, η Sony παρά το ισχυρό όνομά της δεν κατάφερε ποτέ στο παρελθόν να καθιερωθεί στα ανώτερα στρώματα της αγοράς. Ναι μεν τα κατά περίπτωση κορυφαία μοντέλα της εταιρείας (σειρά Xperia Z) ήταν σε γενικές γραμμές καλές συσκευές, ωστόσο το καταναλωτικό κοινό προτιμούσε εκείνες των άλλων κατασκευαστών. Αντιθέτως, στις χαμηλότερες κατηγορίες τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα για την εταιρεία.

Αν λοιπόν η Sony ήθελε να αλλάξει τα πράγματα χρειαζόταν απαραίτητα μια επανεκκίνηση. Αυτό το «restart» έρχεται με ένα νέο όνομα, τη σειρά Xperia X, η οποία αντικαθιστά την προηγούμενη. Το νέο αυτό όνομα συνδυάζεται και με αλλαγή στο σχεδιασμό των συσκευών, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι το νέο εμπορικό μοντέλο που υιοθετεί η Sony. Συγκεκριμένα, τιμή του βασικού μοντέλου της σειράς, Xperia X, κατεβαίνει σε πιο προσιτά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 629 ευρώ (το Xperia Z5 κόστιζε 769 ευρώ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά). Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες συσκευές της σειράς, καθώς το ανώτερο όριο είναι τα 749 ευρώ (Xperia Χ Performance) και το κατώτερο όριο τα 299 ευρώ (Xperia ΧΑ).

 

Απαραίτητες αλλαγές στο design

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει μια σοφή λαϊκή ρήση, που μάλλον έχει εφαρμογή στις σχεδιαστικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η Sony στη νέα της σειρά. Άλλωστε, η σειρά Xperia Ζ είχε δεχθεί από το ξεκίνημα της διαδρομής της αρκετή κριτική, ιδιαίτερα για τα πολύ μεγάλα περιθώρια τους πάνω και κάτω από την οθόνη. Αυτός ο «κενός χώρος» είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ το συνολικό μέγεθος των συσκευών και είναι επίσης γεγονός ότι η Sony άργησε να αντιδράσει. Στο Sony Xperia X λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και τα bezels (αυτά τα περιθώρια που περιγράψαμε πριν) είναι αρκετά περιορισμένα. Σε συνδυασμό με τις νέες γραμμές των συσκευών, το Sony Xperia Χ είναι πολύ εύκολο στο κράτημα και πολύ πιο όμορφο στο… μάτι. Νιώθεις πραγματικά ότι κρατάς ένα τηλέφωνο 5 ιντσών και όχι 5,5 ή και παραπάνω. Ταυτόχρονα, έγινε και πιο φιλικό και προς το γυναικείο κοινό, όχι μόνο λόγω μεγέθους αλλά και χάρη στα τέσσερα χρώματα στα οποία κυκλοφορεί η συσκευή.

Σε ότι αφορά την οθόνη, εδώ η Sony συνεχίζει (και γιατί να μην το κάνει άλλωστε) να δανείζεται την τεχνογνωσία της από τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας. Χαρίζει λοιπόν στο Xperia X μια οθόνη  5 ιντσών, full HD 1080p ανάλυσης, με όλες τις τεχνολογίες από τις τηλεοράσεις της εταιρείας (Triluminos Display , X-Reality, δυναμική βελτίωση αντίθεσης) στοιχεία που χαρίζουν ζωντανά και πλούσια χρώματα. Και με τη σειρά τους κάνουν χαρούμενο τον κάτοχο της συσκευής.

 

Νέες λειτουργίες κάμερας

Η κάμερα ήταν πάντοτε ένα στοιχείο στο οποίο έδινε σημασία η Sony, οπότε και στο Xperia X τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το νέο smartphone διαθέτει μια κύρια ανάλυσης 23ΜΡ, ενώ ανάλυση της μπροστινής φθάνει τα 13MP.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τα άλλα τμήματα της Sony συνεχίζονται και στον τομέα της κάμερας, με το Xperia X να μας συστήνει την λειτουργία της προγνωστικής υβριδικής αυτόματης εστίασης. Σε πιο απλά ελληνικά, η νέα αυτή λειτουργία (που έρχεται απευθείας από τη σειρά «α» των φωτογραφικών μηχανών της εταιρείας) προβλέπει την κίνηση του αντικειμένου στο οποίο εστιάζουμε, με αποτέλεσμα όταν πατάμε το πλήκτρο να έχουμε μια πιο καθαρή λήψη. Στην πράξη θα τη βρεις εξαιρετικά χρήσιμη όταν φωτογραφίζεις το φίλο/τη φίλη σου που κάνει ποδήλατο, που αθλείται, που τρέχει να μπει στη θάλασσα, το σκύλο σου που… αρνείται να μείνει ακίνητος και σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις. Τα ίδια αποτελέσματα έχεις και στην περίπτωση που θέλεις να γράψεις κάποιο βίντεο.

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο λειτουργίας της προγνωστικής υβριδικής αυτόματης εστίασης είναι το παρακάτω βίντεο που έχουμε τραβήξει από το Mobile World Congress, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε η συσκευή

 

Ας δούμε και μια φωτογραφία που τραβήξαμε με ενεργοποιημένη τη λειτουργία

To μπαλάκι, παρότι βρίσκεται σε κίνηση, παραμένει πλήρως εστιασμένο στη λήψη μας.

Η πολύ γρήγορη ενεργοποίηση της κάμερας του Xperia X (και η λειτουργία της αυτόματης εστίασης) είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσεις. Με λίγη εκπαίδευση, έχεις τη δυνατότητα να συλλαμβάνεις σκηνές που εξελίσσονται πολύ γρήγορα μπροστά σου.

Ακόμα ένα βίντεο από το Mobile World Congress για να δεις την ταχύτητα λήψης που προσφέρει το Xperia X.

 

Στη γρήγορη λήψη αλλά κυρίως στη φωτογράφιση ακόμα και σε χαμηλού φωτισμού περιβάλλον βοηθάει και ο φωτεινός φακός του Xperia X, με διάφραγμα f2.0. To ίδιο ακριβώς διάφραγμα έχει και ο φακός της μπροστινής κάμερας, προσφέροντας με τη σειρά του την ίδια ευχέρεια και στη λήψη selfies.

 

Πλούσιος εξοπλισμός

Πολύ καλό είναι και το σύνολο του εξοπλισμού του νέου τηλεφώνου. Η «παλέτα» περιλαμβάνει εξαπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 650, μνήμη RAM 3GB, αποθηκευτικό χώρο 32GB (περίπου τα 20 εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες αποθήκευσης του χρήστη) και δυνατότητα υποδοχής μνήμης, χωρητικότητας έως 200GB. Ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος εξακολουθεί να είναι τοποθετημένος στο πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής  (όπως και σε προηγούμενα μοντέλα), ενώ και στο συγκεκριμένο μοντέλο κάνει την εμφάνισή της η λειτουργία Stamina, που προσφέρει εξοικονόμηση της μπαταρίας. Επιπρόσθετα, το Xperia X υποστηρίζει και γρήγορη φόρτιση. Η μοναδική υποχώρηση του Xperia X σε σχέση με το Xperia Z5 είναι ότι η συσκευή δεν είναι αδιάβροχη, ένα χαρακτηριστικό που από τη συγκεκριμένη σειρά έχει πλέον μόνο το X Performance.

 

Συμπέρασμα

Η αίσθησή μου είναι ότι το Xperia X θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τις προηγούμενες ναυαρχίδες της Sony. Ακόμα και για την ελληνική αγορά (με το δυσμενές οικονομικό κλίμα) χάρη στη μείωση της τιμής του, το Xperia X είναι μια αρκετά ελκυστική πρόταση, χαμηλότερου κόστους από τις αντίστοιχες προτάσεις των μεγάλων ονομάτων (μοναδική εξαίρεση το Huawei P9).   

SONY XPERIA X,SMARTPHONES,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home