Airbnb. Πολύ Airbnb!

Airbnb. Πολύ Airbnb!

Και αίφνης, στο γραμματοκιβώτιό μου άρχισαν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα μηνύματα για σεμινάρια σχετικά με τη “Bραχυχρόνια Mίσθωση Aκινήτων” (τα πεζοκεφαλαία, υποθέτω, για να δώσουν βαρύτητα) τα οποία υπόσχονται να μου μάθουν ό,τι πρέπει να ξέρω αν θέλω να δώσω το σπίτι μου μέσω Αirbnb (για λόγους εντυπωσιασμού πετιούνται και κάνα-δυο άλλα ονόματα αλλά επί της ουσίας όλη η συζήτηση είναι για το  Αirbnb.

Δε θα έπρεπε να με εκπλήσσει: τον τελευταίο χρόνο έχω ακούσει δέκα διαφορετικούς ανθρώπους να έχουν βρει στο Airbnb μια μερική ή ολική λύση στο οικονομικό τους πρόβλημα –σε μια χώρα με τόσο τουρισμό, οι λύσεις αυτού του είδους είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί “no brainer”, ήτοι εντελώς προφανείς. Συν το γεγονός ότι οι μισθώσεις αυτού του τύπου κινούνται στα όρια της νομιμότητας και αυτό τις φέρνει πολύ κοντά στην ψυχοσύνθεση του μέσου Νεοέλληνα.

Καθώς δε διαθέτω στοιχεία ώστε να υποστηρίξω αν το Airbnb θάλλει όντως, θα μείνω στο σπαμ περί των σεμιναρίων: το στιλ και το ύφος στο οποίο είναι γραμμένο και παρουσιασμένο, με πήγε πίσω 20 και χρόνια, όταν αντίστοιχοι “ειδικοί” γέμιζαν τον τόπο μηνύματα για σεμινάρια σχετικά με τη “δημιουργία ιστοτόπων”, το “e-commerce”, το “Internet marketing” (πάντα στα αγγλικά) κ.λπ., κ.λπ. Πάντα ξεχειλίζοντας από προχειρότητα και πάντα υποσχόμενα άμεσα κέρδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο του μηνιαίου μισθού κάθε δεδομένη στιγμή.

Οι φίλοι και γνωστοί μου που δίνουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb είναι πολύ ευχαριστημένοι όμως όλοι είπαν τα ίδια ακριβώς πράγματα: πρόκειται για δουλειά σχεδόν πλήρους απασχόλησης και χρειάζεται να περάσει καιρός μέχρι ένα σπίτι να καθιερωθεί και να συγκεντρώσει αρκετούς πόντους αναγνώρισης ώστε να φτάσει να μένει νοικιασμένο διαρκώς. Αν ο ιδιοκτήτης δεν φροντίσει να προσφέρει υπηρεσίες αντάξιες ενός καλού ξενοδοχείου, η φήμη δε θα έρθει και το σπίτι δε θα φέρει κέρδη, άσχετα με τις υποσχέσεις των κυρίων που κάνουν τα σεμινάρια.

Οι συνομήλικοί μου θα θυμούνται την έκφραση της εποχής του πρώτου ΠΑΣΟΚ, “δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης” η οποία συνόψιζε με τον καλύτερο τρόπο τη στάση των συμπατριωτών μας απέναντι στον τομέα παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Αν η νοοτροπία που υπαγόρευσε τη φράση αυτή υπάρχει ακόμα –και με δεδομένο ότι άλλες εκείνης της εποχής όντως υπάρχουν, γιατί όχι κι αυτή;- από πού κι ως πού περιμένουμε ότι το Airbnb θα πάρει διαστάσεις πέρα από αυτή της αρπαχτής; Τα σπαμ για τα σεμινάρια πάντως, προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση δείχνουν –θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι και ποιοι τα παρακολουθούν...

AIRBNB,SHARING ECONOMY,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home