Όταν λέμε “μηχανή με φιλμ”;

Όταν λέμε “μηχανή με φιλμ”;

Η Yashica ζήτησε κάτι παραπάνω από 87.000 ευρώ για να βάλει μπροστά το πρότζεκτ στο Kickstarter –6935 χρήστες τη βοήθησαν να υπερκαλύψει τον στόχο της επί δέκα (το συνολικό ποσό ήταν 1.093.590 ευρώ). Και έτσι έγινε πραγματικότητα η digiFilm Y35, μια μηχανή που επιστρέφει τη φωτογραφία στην εποχή του παλιού καλού φιλμ των 35 χιλιοστών. Ή κάπως έτσι παρουσιάζεται.

 

Στην πραγματικότητα, και όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς εύκολα και από το βίντεο παρουσίασης της ίδιας της εταιρείας αλλά και στις διάφορες παρουσιάσεις τρίτων είτε μέσω βίντεο, είτε μέσω κειμένων, η “επιστροφή” που διαφημίζει η εταιρεία, η οποία από το 2008 ανήκει στον όμιλο MF Jebsen Group από το Χονγκ Κονγκ, είναι μόνο στην όψη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κανονική ψηφιακή μηχανή, πλην με οπτικό σκόπευτρο και σταθερό φακό f2,8 στα 35 χιλιοστά και με αισθητήρα CMOS 1/3.2 ίντσας που τραβάει φωτογραφίες 14 megapixel – η μόνη διαφορά είναι ότι αλλάζει ρυθμίσεις “ευαισθησίας” αναλόγως της κασέτας που της βάζει κανείς και που, με πολλή φαντασία, μοιάζει με φιλμ.

Σε πιο απλά ελληνικά, αν θέλει κανείς μπορεί να βάλει “φιλμ” (δηλαδή να προ-ρυθμίσει τη μηχανή) ISO 1600, ISO 400 σε μαυρόασπρο, ISO 200 και 120 Format (6×6/ISO 200) – το 200άρι είναι για στάνταρ φωτογραφίες και το 200άρι 6×6 με προσανατολισμό προς το Instagram. Α, και επίσης κάθε φορά που βάζει κανείς καινούριο “φιλμ”, πρέπει να οπλίσει και να τραβήξει ώστε το “φιλμ” να μπει στη θέση του –το όπλισμα ισχύει και για κάθε λήψη που ακολουθεί. Βεβαίως οι φωτογραφίες αποθηκεύονται σε κάρτα SD ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στον υπολογιστή, να ανέβουν στο Δίκτυο κ.λπ.

Αν και μέγας λάτρης των κλασικών φωτογραφικών μηχανών, βρίσκω την ιδέα της Yashica επιεικώς αστεία και είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι παρά το χαμηλός κόστος (της τάξης των 150 δολαρίων) της μηχανής, το συγκεκριμένο πλοίο πρόκειται να ναυαγήσει θεαματικά. Υπάρχει κανονική φωτογραφία, όπως αυτές που τραβάνε οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές και όλα τα κινητά, και υπάρχει σκόπιμα lo-tech φωτογραφία όπως αυτές που τραβάνε όσοι ασχολούνται π.χ. με τη λομογραφία ή με μηχανές pinhole και υπάρχει υπερβολικά hi-tech φωτογραφία όπως αυτές που τραβάνε οι επαγγελματίες φωτογράφοι στα μεγάλα στούντιο. Όμως αδυνατώ να δω σε ποιο σημείο του φάσματος βρίσκεται ένα γκάτζετ το οποίο απλώς πιθηκίζει της κινήσεις μιας μηχανής που χρησιμοποιεί φιλμ. Αν χρειάζεται να επανεξετάσουμε το παρελθόν για να εμπνευστούμε για το μέλλον, αυτό που κάνει η Fujifilm με τη σειρά X της, μοιάζει να είναι πολύ καλύτερη προσέγγιση. Και σοβαρότερη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,YASHICA DIGIFILM Y35,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home