Παραπληροφόρηση: η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα social media

Νέα στοιχεία πιστοποιούν το πρόβλημα.

Παραπληροφόρηση: η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα social media

Αρχικά μοιάζει σαν κάτι που θα μπορούσε να αναζητηθεί στα πέντε στάδια της θλίψης (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή): οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρός τους και προσπαθούν να βρουν κάποιον ένοχο. Όμως καθώς οι μέρες περνούν, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια που πιστοποιούν ότι ακόμα και αν παρακάμψει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media και ειδικά στο Facebook είναι υπαρκτό.

Διαβάζοντας για παράδειγμα την έρευνα που έκανε το δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ για το πώς διαχειρίζονται οι υπάλληλοι της Facebook ποστ για τα οποία υπάρχει κάποια καταγγελία, γίνεται φανερό ότι μπορεί οι editors των “Trending” να απολύθηκαν όμως το Μεγάλο Μπλε Δίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί σαν Μέσο, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών του για το αντίθετο. Και διαβάζοντας τη σχετική ανάλυση του “Arstechnica” η ανειλικρίνεια της εταιρείας πίσω του παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονα.

Είναι τελικά τόσο μεγάλο το πρόβλημα; Η “Wall Street Journal” έχει μια εξαιρετική εικονογράφηση: επιλέγοντας κανείς ένα από τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, ένας aggregator της εφημερίδας δείχνει το feed ενός χρήστη που συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς δίπλα-δίπλα με αυτό ενός από την αντίπαλη παράταξη. Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν απλώς: τρομάζουν. Και από ό,τι φαίνεται, τρομάζουν αρκετά ώστε ακόμα και ο διασημότερος για τη μετριοπάθειά του CEO της Κοιλάδας, ο νεαρός (ακόμα) κ. Ζάκερμπεργκ αναγκάστηκε να πάρει θέση παραθέτοντας μάλιστα τις τακτικές που ο... στρατός του θα ακολουθήσει για να λύσει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Αυτό που ως την προηγούμενη εβδομάδα υποτίθεται ότι δεν υπήρχε.

Και δεν είναι ο μόνος –απλώς είναι ο πιο προβεβλημένος και αυτός που έχει εκτεθεί περισσότερο καθώς η αδυναμία του να παραδεχτεί αν η υπηρεσία του είναι Μέσο ή απλώς χώρος συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων, έχει οδηγήσει στο σημείο η υπηρεσία αυτή να βάλλεται πανταχόθεν. Άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης είναι αυτές της οργάνωσης “Full Fact” από τη Βρετανία, ο κατάλογος Μέσων/σάιτ αμφίβολης αξιοπιστίας της καθηγήτριας επικοινωνίας Μελίσα Ζίμνταρς, το extension “B.S. Detector” για τον  Chrome κ.α.

Όπως πάντοτε, προσωπικά παραμένω οπαδός της θεωρίας περί ατομικής ευθύνης: ναι, μπορεί το Facebook να είναι ανεξέλεγκτο ως προς το υλικό που κυκλοφορεί εντός των συνόρων του όμως ένας συνειδητοποιημένος χρήστης μπορεί να σχεδιάσει ένα feed από το οποίο να απουσιάζουν οι ανοησίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μονόπλευρο. Όποιο και αν είναι το υπό συζήτηση θέμα, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλευρές από τις οποίες μπορεί να το δει κανείς και ότι κάθε πλευρά θα έχει σίγουρα μια σοβαρή φωνή. Αν αναλώσουμε τον μισό από τον χρόνο που αναλώνουμε για να παραμετροποιήσουμε κάθε ανόητη λεπτομέρεια του υπολογιστή ή του κινητού μας, στην παραμετροποίηση του feed μας, η δουλειά των Ζάκερμπεργκ και ΣΙΑ θα είναι πολύ λιγότερη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,NEWS FEED,ΕΚΛΟΓΕΣ,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home