TO βραβείο για τον σερ

Μα δεν ησυχάζει αυτός ο άνθρωπος;

Deasy @ 04.04.2017
TO βραβείο για τον σερ

Κανείς δεν μπορεί να αρθρώσει οποιοδήποτε αντίλογο για τη βράβευση με το Βραβείο Turing του σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, του ανθρώπου δηλαδή που είναι υπεύθυνος για όλα όσα βλέπεις τα τελευταία χρόνια στην οθόνη σου και στις online σου περιηγήσεις. Ο πατέρας του Web έλαβε τη διάκριση που για τον κόσμο της πληροφορικής είναι ότι είναι το Νόμπελ για τους ανθρώπους της Χημείας για παράδειγμα. Ο ίδιος δήλωσε πως δέχεται το βραβείο στο όνομα των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν συμβάλει στη δημιουργία των προτύπων (των κανόνων δηλαδή που ορίζουν πώς λειτουργεί αυτό το διαολόπραγμα που λέγεται Web και που έχουμε φτάσει να θεωρούμε πως είναι συνώνυμο του Internet) και σε όλους εκείνους που ένωσαν τις φωνές τους με άλλους ανθρώπους για να υπερασπιστούν τη διαδικτυακή ουδετερότητα. Αυτή η τελευταία, μάλλον δεν θα καλοπεράσει, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ο Μπέρνερς Λι δεν θα περίμενε πως η εφεύρεσή του θα έφτανε στο σημείο να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, αγοράζουμε, κοινωνικοποιούμαστε. Ο ίδιος ήθελε να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, το γεγονός ότι το Web γεννήθηκε στην καρδιά του CERN κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Τώρα, ο πατέρας του Web έχει όπως φαίνεται μια νέα ιδέα. Θέλει να απομονώσει κατά κάποιο τρόπο τις διαδικτυακές υπηρεσίες από τα δεδομένα. Θέλει να ξανακάνει τους χρήστες του διαδικτύου να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και να μην αναθέτουν τη διαχείρισή τους σε τρίτους. Το νέο του εγχείρημα ονομάζεται Solid και δημιουργείται ως ανοικτό λογισμικό, μπορείς να το δεις εδώ.

Στην πράξη ο Μπέρνερς Λι θέλει να επαναλάβει με τα δεδομένα την επιτυχία του Web. Ουσιαστικά το Web αποκέντρωσε την πληροφορία, καθώς μια σελίδα μπορούσε να περιέχει ένα στοιχείο και να συνδέεται με μια άλλη σελίδα που είχε ένα άλλο στοιχείο κ.ο.κ. Ο καθένας είχε την ευθύνη των στοιχείων που παρείχε, όμως σταδιακά όλο αυτό το σκεπτικό χάθηκε μέσα στον κυκεώνα της εμπορικής αξιοποίησης του Internet και την ανάπτυξη συστημάτων όπως τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα.

Λέτε ο σερ να τα καταφέρει και πάλι;

TIM BERNERS LEE,WEB,INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home