Στο επίκεντρο των Ολυμπιακών το Twitter

Τα tweets που αναστάτωσαν το Λονδίνο

Στο επίκεντρο των Ολυμπιακών το Twitter

Σε σημείο αναφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου εξελίσσεται το Twitter. Όχι μόνο για τους Έλληνες μετά την υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου, της αθλήτριας που αποκλείστηκε από τους αγώνες, λόγω ενός tweet που έκανε στις 23 Ιουλίου, αλλά γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Βρετανοί διοργανωτές έδειξαν από την αρχή ότι θέλουν να «παίξουν» με τα social media. Στην τελετή έναρξης αυτό έγινε φανερό με την παρουσία του σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, του δημιουργού του Web. Όμως, το Twitter και το Facebook αντί να ευχαριστήσουν τους Βρετανούς έγιναν το μέσο μέσω του οποίου εκατομμύρια τηλεθεατές απ’ ολόκληρο τον κόσμο –κυρίως εκτός Βρετανίας- εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το θέαμα που παρακολούθησαν.

Εξαίρεση οι Αμερικανοί χρήστες που εξέφρασαν την οργή τους γιατί το NBC, το τηλεοπτικό κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ, αποφάσισε να δείξει σε …μαγνητοσκόπηση την τελετή έναρξης, αν και στο Twitter δημοσίευαν κανονικά σχόλια για την εκδήλωση! Το NBC έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει το Διαδίκτυο και τα social media για την καλύτερη μετάδοση των Αγώνων, αλλά μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Χιλιάδες Αμερικανοί –φυσικά μέσω Twitter- διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα των μεταδόσεων μέσω web και η κατάσταση περιπλάκη όταν ο Βρετανός δημοσιογράφος της Independent, Γκάι Άνταμς έκανε tweet το email του προέδρου του NBC Olympics, Γκάρι Ζένκελ. Μετά από λίγες ώρες, το Twitter διέγραψε το λογαριασμό του κ. Άνταμς προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η περίπτωση της Παπαχρήστου δεν ήταν μοναδική. Ο Ελβετός ποδοσφαιριστής, Μισέλ Μποργκανέλα αποκλείστηκε από τη συνέχεια των Αγώνων όταν μετά την αναμέτρηση με τη Νότια Κορέα δημοσίευσε στο Twitter: «Θέλω να δείρω όλους τους Νοτιοκορεάτες. Είναι διανοητικά καθυστερημένοι ηλίθιοι». Το ρατσιστικό σχόλιο έκανε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το γύρο του κόσμου και ο κ. Μποργκανέλα αποκλείστηκε.

Θέμα προκλήθη και στη Βρετανία με ένα tweet 17χρονου προς τον Βρετανό αθλητή των καταδύσεων, Τομ Ντέιλι, επειδή αυτός δεν κατόρθωσε να διακριθεί στις συγχρονισμένες καταδύσεις από σταθερό βατήρα (10μ). Ο 18χρονος Ντέιλι και ο συναθλητής του, Πιτ Γουότερφιλντ, κατετάγησαν στην τέταρτη θέση του αγωνίσματός τους, αν και τα προγνωστικά τούς ήθελαν να βρίσκονται στη διεκδίκηση των μεταλλίων. «Ελπίζω να ξέρεις ότι απογοήτευσες τον πατέρα σου» ήταν το μήνυμα που έλαβε ο αθλητής στο Twitter από τον 17χρονο. Ο Ντέιλι είχε χάσει τον πατέρα του πριν από μερικούς μήνες και πριν τους Αγώνες δήλωσε ότι θέλει το μετάλλιο για να το αφιερώσει στη μνήμη του. Η συγγνώμη του 17χρονου χρήστη που έκανε το τουλάχιστον ατυχές σχόλιο δεν ήταν αρκετά για να αποφύγει τη σύλληψη.

Πρόβλημα υπήρξε και στους αγώνες της ποδηλασίας σε δρόμο. Τα ποδήλατα των αθλητών είναι εξοπλισμένα με GPS που στέλνουν δεδομένα προκειμένου οι σχολιαστές της τηλεόρασης να γνωρίζουν την απόσταση που έχουν οι ποδηλάτες μεταξύ τους. Όμως, στον αγώνα της ποδηλασίας σε δημόσιο δρόμο των ανδρών που έγινε στις 29 Ιουλίου, τα δεδομένα δεν έφθαναν στους υπολογιστές των τηλεσχολιαστών λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αιτία, τα υπερβολικά πολλά tweets όσων παρακολουθούσαν τον αγώνα που χρησιμοποιούσαν φυσικά τις ίδιες κεραίες κινητής!

Αν και γενικότερα οι διοργανωτές έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν τα social media, μάλλον δεν είναι και τόσο γνώστες του …αθλήματος. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι υπάρχει ένας περίεργος κανονισμός όσον αφορά τη χρήση των social media από τους αθλητές: τα σχόλια θα πρέπει να είναι σε …πρώτο πρόσωπο. Το τι ακριβώς εννοούν οι διοργανωτές δεν έχει διευκρινισθεί, ούτε πως θα μπορέσουν να ελέγχουν όλα τα tweets και τα posts των συμμετεχόντων αθλητών.

Τέλος, το πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν το μπλοκάρισμα του @2012TicketAlert, ενός λογαριασμού που ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους για διαθέσιμα εισιτήρια για τους Αγώνες. Το συγκεκριμένο account είναι ανεπίσημο και ουσιαστικά αυτό που έκανε είναι να ελέγχει ανά 3 λεπτά το επίσημο site για τα εισιτήρια (tickets.london2012.com), για το οποίο υπάρχουν πολλά παράπονα. Αν και χιλιάδες άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν από το συγκεκριμένο Twitter account, οι διοργανωτές ζήτησαν να μπλοκαριστεί το account. Ο λόγος, και εδώ, μάλλον ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη φύση της υπηρεσίας.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,FACEBOOK,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home