30.000 όσοι έχουν προχωρήσει στη φραγή κλεμμένων κινητών

30.000 όσοι έχουν προχωρήσει στη φραγή κλεμμένων κινητών

Στα επίπεδα των μόλις 30.000 εκτιμάται το σύνολο των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχουν προχωρήσει στη φραγή κλεμμένων κινητών στα τρία χρόνια εφαρμογής της σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την απόφαση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί, μετά από γραπτή αίτηση του κατόχου της συσκευής ο οποίος θα αναφέρει τον μοναδικό αριθμό IMEI (International Mobile Equipment Identity) που τη συνοδεύει. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η συσκευή δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σε κανένα ελληνικό δίκτυο αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού μετά από αίτημα του παρόχου.

Ωστόσο ο αριθμός των 30.000 θεωρείται (από ανθρώπους της αγοράς τηλεπικοινωνιών με τους οποίους συνομιλήσαμε) ότι είναι αρκετές φορές μικρότερος από το σύνολο των κινητών που κλέβονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στο σύνολο συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κλοπές όσο και οι απώλειες της συσκευής που προκαλούνται από αμέλεια του κατόχου.

Η "γραφειοκρατική" διαδικασία της αίτησης για την φραγή και η «μικρή ανταμοιβή» για το συνδρομητή θεωρούνται ως οι κύριοι αποτρεπτικοί παράγοντες για τους οποίους το κοινό στην πλειοψηφία του δεν προχωράει στην αίτηση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία περιλαμβάνει τη δήλωση στην αστυνομία και έπειτα την επίσκεψη σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής ο αιτών. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τελικά ο συνδρομητής δεν παίρνει πίσω τη συσκευή αλλά αποτρέπει τη χρήση της από τον «κλέφτη» είναι μάλλον μικρό κίνητρο για να προχωρήσει τη διαδικασία. Σε ένα πολύ μικρότερο βαθμό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και εκείνες τις περιπτώσεις χρηστών που έχουν προχωρήσει μόνοι τους στο κλείδωμα της συσκευής μέσα από τις αντίστοιχες εφαρμογές που προσφέρει ένα μεγάλος αριθμός των smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις αιτήσεις φραγής που λαμβάνουν οι εταιρείες κινητής.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home