Τεχνητή Νοημοσύνη: Ας γίνουμε όλοι ποιητές

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ας γίνουμε όλοι ποιητές

Πριν οι μηχανές φτάσουν στο σημείο να θέσουν υποψηφιότητα για πολιτικά αξιώματα θα περάσουμε από μια περίοδο -ίσως πολύ σύντομη, άρα απότομη και ίσως βίαιη- όπου θα υποκαταστήσουν τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες, κάποιες από τις οποίες είναι ίσως εύκολο να τις μαντέψουμε, κάποιες άλλες ίσως όχι και τόσο. Πριν δούμε μερικές, ας δούμε πώς μπορούμε να δούμε στην κρυστάλλινη σφαίρα το δικό μας εργασιακό μέλλον, χάρη στη δουλειά των Carl Benedikt Frey και Michael Osborne από το Πανεπστήμιο της Οξφόρδης. Οι δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εργασίες που μπορεί να αυτοματοποιηθούν έχουν κάποια κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα δεν απαιτούν αυτοσχεδιασμούς ή διαπραγματευτικές ικανότητες. Ναι, μπορεί να δεις ένα ρομπότ σε κατάστημα αλλά η δουλειά του θα είναι ίσως αυτή του ταμία, όχι να προτείνει ποιο ρούχο πηγαίνει με ποιο αξεσουάρ.

Η εργασία των δύο επιστημόνων “φιλτραρίστηκε” από το αμερικανικό NPR, το οποίο παρουσίασε το αποτέλεσμα και -τελικά- το εργασιακό μέλλον για πολλούς από εμάς. Ας δούμε μερικά επαγγέλματα που κινδυνεύουν και σε παρένθεση η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η αυτοματοποίηση που θα στείλει τους επαγγελματίες στο ταμείο ανεργίας.

Βιβλιοθηκάριος (97,6%)

Το επάγγελμα αυτό δέχεται πίεση από δύο πλευρές. Η πρώτη είναι η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών εκδόσεων, για τις οποίες η καταχώριση και συντήρηση είναι απλή -και ψηφιακή- υπόθεση. Σε έναν δεύτερο χρόνο, τα ρομπότ θα αναλάβουν όλη τη διαδικασία που σήμερα πραγματοποιεί ένας βιβλιοθηκάριος.

Γραμματέας (97,6%)

Αν δεν πρόκειται για την εκδοχή του/της προσωπικού βοηθού, η γραμματεία όπως τη γνωρίζουμε οδεύει προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ήδη η ζημιά είχε αρχίσει να φαίνεται με τα προγράμματα οργάνωσης ημερολογίου. Τα ρομπότ παίρνουν απλώς τη σκυτάλη

Οδηγός (97,8%)

“Έχε τα μάτια σου στον δρόμο, τα χέρια στο τιμόνι” τραγούδαγε πριν από κοντά 4 δεκαετίες ο Τζιμ Μόρισον αλλά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο οδηγός θα συζητάει με τους άλλους επιβάτες, θα μπορεί να πίνει ή να μιλάει στο κινητό, πολύ απλά διότι θα είναι ένας (ακόμα) συνεπιβάτης. Ναι αυτό αφορά και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Τραπεζικό στέλεχος (97,9%)

Ούτως ή άλλως οι υπολογιστές και οι αλγόριθμοι κάνουν ήδη πολλά πράγματα από τη δουλειά που ένας χρηματιστής ή ένας τραπεζικός σύμβουλος κάνει σήμερα. Η πλήρης υποκατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές είναι περισσότερο θέμα θέλησης και ρυθμιστικού περιβάλλοντος (λέγε με ΕΚΤ και λοιποί ευαγείς οργανισμοί) παρά θέμα τεχνολογίας.

Εργαζόμενος σε γραμμή συσκευασίας (98%)

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Amazon δεν θα δουλεύουν μόνο οκτώ ώρες, δεν θα κάνουν διάλειμμα και δεν θα διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, πολύ απλά διότι δεν θα είναι άνθρωποι

Διαιτητής (98,3%)

Ήδη ο αθλητισμός κλείνει το μάτι στην τεχνολογία. Έχοντας ήδη φτάσει στο σημείο να χρειαζόμαστε πέντε διαιτητές για έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή τρεις για έναν αγώνα μπάσκετ, η λογική ορίζει πως το επόμενο βήμα είναι ένα ρομπότ-διαιτητής που θα βλέπει τα πάντα και θα καταργήσει -ίσως- τη λέξη “κοράκι” από το λεξιλόγιο των φιλάθλων. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία έχει ήδη δείξει κάποιες από τις δυνατότητές της στον χώρο του αθλητισμού είναι και εδώ θέμα χρόνου και ρυθμιστικής διάθεσης, δηλαδή τι αποφάσεις θα πάρουν FIFA και UEFA.

Ταμίας (98,3%)

Υπάρχουν στο εξωτερικό και έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα, καταστήματα χωρίς ανθρώπους στις ταμειακές μηχανές. Είναι απλώς θέμα χρόνου πότε ο αριθμός των φυσικών ταμείων θα είναι μόνιμα μικρότερος εκείνων όπου ο πελάτης θα αναλαμβάνει μόνος του τη σάρωση των προϊόντων και την πληρωμή του λογαριασμού.

Συντηρητής ρολογιών (98,5%)

Εδώ που χρειάζεται λεπτοδουλειά χρειάζεσαι σταθερά χέρια, καλό φωτισμό, καλή όραση. Ή ένα ρομπότ που μπορεί να κάνει την επισκευή ή τη συντήρηση ευαίσθητων μηχανισμών ευκολότερα και, μάλλον, πιο σύντομα απ’ ό,τι ένας τεχνίτης.

Ποιες είναι οι εργασίες που φαίνεται να απειλούνται λιγότερο όμως; Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος των υπηρεσιών Υγείας φαίνεται πως περνά σε γενικές γραμμές αλώβητος, καθώς για τις βασικές ιατρικές ειδικότητες συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν αυξημένο ρόλο. Ίσως το μέλλον του χειρουργείου να είναι υβριδικό, με την έννοια ότι άνθρωποι και ρομπότ θα αλληλοσυμπληρώνονται παράγοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα, κάτι σαν τους Κενταύρους του Κασπάροφ δηλαδή.

Οι χαρτογράφοι δεν θα έπρεπε να αισθάνονται πολύ σίγουροι για το μέλλον τους, καθώς η πιθανότητα αυτοματισμού φτάνει στο 87,9%, ενώ οι αρχιτέκτονες μάλλον θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς η πιθανότητα για το επάγγελμά τους είναι μόλις στο 1,8%.

Στα… βασανισμένα ΜΜΕ, οι μεταφραστές και διερμηνείς θα συμβιώσουν με την τεχνολογία, δεδομένου ότι η πιθανότητα αυτοματισμού είναι στο αξιόλογο 38,4%, ενώ αντίθετα οι ανταποκριτές και -ας το θέσουμε έτσι- κλασικοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια μάλλον καθησυχαστική πιθανότητα του 11,4%, ενώ η ανάλυση των δύο ερευνητών αποδεικνύει πως όσοι λένε να προσανατολίσουμε την επόμενη γενιά στην ποίηση, τη ζωγραφική και, γενικότερα, την Τέχνη μάλλον έχουν δίκιο, αφού τα σχετικά επαγγέλματα ή ασχολίες αν προτιμάτε είναι από τα πιο προστατευμένα από την... επέλαση των μηχανών.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ και ψάξτε για τη δική σας δουλειά

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ARTIFICIAL INTELLIGENCE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home