Συμβουλές ασφάλειας από τη Google

Μια μέρα πριν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Deasy @ 06.02.2017
Συμβουλές ασφάλειας από τη Google

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της διαδικτυακής ασφάλειας είναι όλο και σημαντικότερο στις μέρες μας, με τα περιστατικά παραβίασης να είναι περισσότερα από ποτέ, μια νέα έρευνα της YouGov, για λογαριασμό της Google, δείχνει ότι στην Ελλάδα αργούμε λίγο να πιάσουμε τα μηνύματα των καιρών. Συγκεκριμένα, η έρευνα καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη 'password', το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους.  Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Στο περιβάλλον αυτό, η εταιρεία προχώρησε στη δημοσίευση μερικών συμβουλών που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε το επίπεδο της ασφάλειας των λογαριασμών μας αλλά και πληροφοριών σχετικών με την ασφάλεια που προσφέρουν τα συστήματα της Google.

Κωδικός πρόσβασης: Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να την συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να την θυμόσαστε. Ή αφήστε τον Chrome να διαχειρίζεται τους κωδικούς σας. Τέλος, προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας  με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

Ηλεκτρονικό ψάρεμα και πώς να προστατευτείτε: Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σας εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σας. Η θωράκιση του Gmail περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταστροφή επικίνδυνων μηνυμάτων, πριν ακόμα εμφανιστούν στα εισερχόμενα, εξετάζοντας ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν- για να καθορίσουμε ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια φιλτράρεται η πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου, με το μέσο φάκελο εισερχόμενων στο Gmail να περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

Ακόμα και στην περίπτωση που ένας απατεώνας καταφέρει να βρει τα στοιχεία του λογαριασμού μας, ο λογαριασμός παραμένει προστατευμένος, καθώς γίνεται έλεγχος και για άλλα στοιχεία πέρα από τη σωστή πληροφορόλογηση του κωδικού. Ο έλεγχος μιας ύποπτης σύνδεσης περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η τοποθεσία, το κινητό τηλέφωνο ή άλλα χαρακτηριστικά επικίνδυνων επιθέσεων που παρακολουθούνται διεθνώς. Μέσα από τα παραπάνω, η εταιρεία αναπτύσσει ένα συνεχώς βελτιούμενο μοντέλο μιας ασφαλούς και υγειούς σύνδεσης.

Ασφαλής πλοήγηση: Η ασφαλής πλοήγηση της Google σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο τις σελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ίδιο ή για την συσκευή του.  Ταυτόχρονα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει μέσω του app analyzer και με τον έλεγχο εφαρμογών που κατεβάζει ο χρήστης από το Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω η Google προτρέπει τους χρήστες να προχωρούν τακτικά σε ένα Security Checkup μέσω του οποίου μπορούν να κάνουν ένα γρήγορο check up για ρυθμίσεις που αφορούν το λογαριασμό τους στη Google.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home