Μεγάλες διαφορές στις αμοιβές του ανθρώπινου δυναμικού των startups στην Ευρώπη

Deasy @ 06.12.2016
Μεγάλες διαφορές στις αμοιβές του ανθρώπινου δυναμικού των startups στην Ευρώπη

Έως και 4 φορές μεγαλύτερες αμοιβές μπορεί να βρει σε αντίστοιχη θέση σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης το ανθρώπινο δυναμικό των startups, σύμφωνα με την έκθεση της Balderton Capital, «The European Talent Landscape» που δημοσιεύτηκε χθες. Η έκθεση που επικεντρώνεται στο ανθρώπινο δυναμικό αυτών των επιχειρήσεων αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που χωρίζουν τα ευρωπαϊκά startups ανάλογα με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Διαφορές που αφορούν επιπλέον τη δυναμική και τις ευκαιρίες που παρέχει το περιβάλλον στην πόλη/χώρα που λειτουργεί κάθε startup.

H έκθεση περιέχει στοιχεία και για τα ελληνικά startups και το δυναμικό τους, με τα ευρήματά της δικαιολογούν σε ένα μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της διαρροής ταλέντου προς άλλες χώρες. Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται σε τρεις μόλις πίνακες της έκθεσης:

-          Το ύψος των αμοιβών των developers στην Ελλάδα είναι το δεύτερο πιο χαμηλό στο σύνολο των 15 χωρών (πάνω μόνο από την Πορτογαλία).

-          Ο δείκτης ικανοποίησης των Ελλήνων developers, αν και θετικός, είναι ο μικρότερος έναντι όλων των χωρών και ταυτόχρονα τα ελληνικά ταλέντα είναι εκείνα που εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό να έχουν αλλάξει δουλειά τον τελευταίο χρόνο.

-          Η Αθήνα εμφανίζεται να έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό (αντίστοιχο με το Λονδίνο – 0,33% ) σε ότι αφορά την πυκνότητα ταλέντου (ποσοστό των developers σε σχέση με τον πληθυσμό). Ωστόσο σε αντίθεση με το γενικό συμπέρασμα ότι η πυκνότητα αποτελεί παράμετρο για ένα δυνατό οικοσύστημα, η Αθήνα απουσιάζει από τη λίστα των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων σ’ αυτόν τον τομέα (αντίθετα το Λονδίνο είναι πρώτο).

Σε ότι αφορά άλλα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης, σημειώνεται:  

-          η διαρκώς μεγαλύτερη δυσκολία που παρουσιάζει η διαδικασία της πρόσληψης δυναμικού, με το μεγαλύτερο δείκτη (δυσκολίας) να παρουσιάζουν οι προϊοντικές θέσεις και αυτών των μηχανικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πιο δημοφιλής μέθοδος πρόσληψης περνάει μέσα από τη σύσταση ανθρώπων από το υπάρχον δυναμικό της εταιρείας

-          ο μέσος χρόνος πρόσληψης μηχανικών σε μια ανώτερη θέση ξεπερνάει και τις 20 εβδομάδες, με το μηνιαίο μισθό να αγγίζει τα 5.000 δολάρια. Ο χρόνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν απαιτείται η έκδοση κάρτας διαμονής.

-          ο μέσος ρυθμός αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού ενός startup από το στάδιο των πρώτων επενδύσεων (seed - με κεφάλαια έως 3 εκατ. δολάρια) έως τους πιο “ώριμους” γύρους επένδυσης (κεφάλαια έως 100 εκατ.) είναι 12x. Τότε, όπως σημειώνεται στην έκθεση εμφανίζεται και έκρηξη στον αριθμό των υποστηρικτικών θέσεων.

Την έκθεση «The European Talent Landscape» μπορείτε να τη βρείτε εδώ.  

STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΥΡΩΠΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home